Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, στο Λουγκάνο της Ελβετίας– όπου διέμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Συγγελίδης, ιδρυτής και «πατριάρχης» του ομώνυμου ομίλου.

Ο Γιώργος Συγγελίδης υπήρξε ένας δαιμόνιος και άοκνος επιχειρηματίας ο οποίος από πολύ νωρίς διέβλεψε τις προοπτικές που έχει η αγορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα και το 1965 ίδρυσε την CITROËN Ελλάς Α.Ε, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά ως μία από τις κορυφαίες σε πωλήσεις εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων.

Aπό τη δεκαετία του 70
Στη δεκαετία του 70′ ο Γιώργος Συγγελίδης ήταν ο πρώτος που υπέγραψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με τη γαλλική Citroen την οποία εκπροσωπεί -ανάμεσα σε πολλές άλλες πλέον- ο επιχειρηματικός του Όμιλος μέχρι και σήμερα.

Η μικρή αυτοκρατορία του Γιώργου Συγγελίδη ξεκίνησε από την κλωστοϋφαντουργία, επεκτάθηκε στην εμπορία αυτοκινήτων, τις ασφάλειες Elysse αλλά και τα περιβαλλοντικά έργα (Prosper Hellas).

Ξεκίνησε από την εκπροσώπηση της Citroen, πήρε την Chrysler- Jeep Dodge και το 2014, τάραξε τα νερά αναλαμβάνοντας και την άλλη μεγάλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, την Peugeot. Παράλληλα το 2019 πέρασαν στα χέρια του Ομίλου τα δικαιώματα της αντιπροσωπείας της Opel, μέσω της εξαγοράς της υφιστάμενης οργάνωσης της Opel Ελλάς, αλλά και της MAZDA
Σήμερα η CITROËN Ελλάς Α.Ε συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες εταιρείες του κλάδου των αυτοκινήτων, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της CITROËN σε όλη την Ευρώπη και συνεργάζεται με περισσότερους από 44 εξουσιοδοτημένους διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί με την –επίσης εκλιπούσα- σύζυγό του, Θεοδώρα, ανέπτυξε και εδραίωσε έναν από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, τον Όμιλο Συγγελίδη, με πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής
Για την προσφορά του και τη συμβολή του στις ελληνογαλλικές επιχειρηματικές σχέσεις τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής -το 1981- από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Ο Γιώργος και η Θεοδώρα Συγγελίδη απέκτησαν τρία παιδιά, τους Γιάννη, Πολυχρόνη και Ρίτσα Συγγελίδη.

Ο Γιάννης και ο Πολυχρόνης Συγγελίδης ανέλαβαν τα ηνία ενός Ομίλου με γερές βάσεις, τον οποίο σήμερα έχουν αναδείξει σε μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.


O γιος του Ιωάννης Συγγελίδης

Εκτός από τη Citroën, εκπροσωπεί επίσης τις Peugeot, DS, Opel και Mazda και συνεχώς αναπτύσσεται σε νέες δραστηριότητες.
Ακόμα και αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Γιώργος Συγγελίδης υπήρξε με την εμπειρία και το πάντοτε εύστροφο μυαλό του ένας πολύτιμος σύμβουλος για τα παιδιά του, με τα οποία διατηρούσε μέχρι το τέλος σχέσεις στοργής και αγάπης.

Η κηδεία του θα διεξαχθεί -σε στενό οικογενειακό κύκλο- στο Λουγκάνο, εκεί όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο κος Γιώργος Συγγελίδης υπήρξε λάτρης της Σίφνου και κάθε καλοκαίρι την επισκεπτόταν έχοντας κάνει πολλές δωρεές στο νησί, ενώ είχε πανηγυρίσει την πολιούχο της Σίφνου Παναγία Χρυσοπηγή, αλλά και τον Άγιο Συμεών.

Μια από τις προσφορές του ήταν η μεγάλη βοήθεια που προσέφερε για να φτιαχτεί το γήπεδο του Πανσιφναϊκού στην περιοχή Θόλος όπου και φέρει το όνομα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΙΦΝΟΥ “ΓΙΩΡΓΟΣ & ΔΩΡΑ ΣΥΓΓΕΛΙΔΗ

Στην τελετή εγκανίων είχαν παρεβρεθεί, ο Ηγούμενος της Μονής Βρύσης (που παραχώρησε το χώρο στον οποίο κατασκευάστηκε το γήπεδο) Αρχ. Ιωάννης Ιωαννίκιος Λαμπρινός , η κα Δώρα Συγγελίδη και ο κος Πολυχρόνης Συγγελίδης μαζί με το γιό του Γεώργιο, που δώρισαν ένα σεβαστό ποσό ώστε να μπορέσει στο γήπεδο να τοποθετηθεί φυσικός χλοοτάπητας, ο κος Θάνος Θεοδωράτος που ήταν ο χορηγός των αθλητικών εμφανίσεων της ομάδας του Πανσιφναϊκού, ο κος Λεωνίδας Ευγενίδης Δημητριάδης που χορήγησε στην ομάδα υλικό ένδυσης για τη μπουτίκ της και πλήθος κόσμου που δεν ήθελε να λείπει από μια τόσο σημαντική στιγμή στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα του νησιού.

 

Το kaipoutheos.gr εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες ot.grsportcyclades.gr

 

Advertisements