Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2026
23 C
Sifnos

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 38 νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Τι σηματοδοτεί το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται

Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.

Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Τι ισχύει
Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Πότε έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος επτά φορές, με πρώτη το 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και πρόσφατη, χτες (2/9) αφού «έφυγε» από την ζωή ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης.

Αναλυτικά:

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.
-Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
-Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.
-Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
-Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα.
-Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
-Έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης στo σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη

Εν τω μεταξύ σε συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο και τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα πρώτα λεπτά της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπτη. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έθεσε σε συνεργό όλο το μηχανισμό, προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός.

Ο πρωθυπουργός ήταν όλο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σε λίγη ώρα στην περιοχή της τραγωδίας. Στην περιοχή θα μεταβεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στα Τέμπη μεταβαίνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Νωρίτερα την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

 

Διαφήμιση

Top επιλογές της εβδομάδας

Μια όμορφη και συγκινητική πρωτοβουλία στη Σίκινο: Οι αστυνομικοί του νησιού προσέφεραν τη νέα μεγάλη σημαία στο λιμάνι (Βίντεο-Φωτό)

Μια ξεχωριστή στιγμή έζησαν κάτοικοι και επισκέπτες στη Σίκινο, καθώς μια νέα, επιβλητική ελληνική σημαία ύψους 2 μέτρων κοσμεί πλέον το λιμάνι του νησιού. Η νέα σημαία αντικατέστησε την παλαιότερη και μικρότερη που βρισκόταν στο σημείο, αναβαθμίζον...

Τι μας είπε ο Δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, για το έργο-πνοή στο λιμάνι και το μέλλον του νησιού!Βίντεο

Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, ο Δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης —ο οποίος διανύει με επιτυχία την τρίτη του θητεία στο τιμόνι του δήμου— ξεδιπλώνει το όραμά του στην κάμερα του kaipoutheos.gr και αναλύει τα μεγάλα έργα που αλλάζουν ριζικά την...

Ζητούνται κατοικίες για τους τεχνικούς που θα αναβαθμίσουν το γήπεδο της Σίφνου.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης του δημοτικού σταδίου Σίφνου, ζητούνται σπίτια για τους τεχνικούς, για κατάλυμα 4 ατόμων σε δίκλινα ή μονόκλινα δωμάτια για διάστημα από 20/7/26-20/10/26.Τηλ επικοινωνίας 6970123139

Κάλεσμα στο πανηγύρι Αγίων Αποστόλων στη Σίφνο

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026 στις 19:00 θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Αποστόλου στην Λαγκάδα της Σίφνου!Την Τρίτη το πρωί η πανηγυρική Θεία λειτουργία.Βοήθεια όλου του κόσμου!

Ο Παναγιώτης Κουντούρης «ανοίγει τα χαρτιά του» στο kaipoutheos.gr: Η ζωή στο λιμάνι της Σικίνου, οι δυσκολίες του χειμώνα και η λύση για τις Δυτικές Κυκλάδες.Βίντεο

Η κάμερα του kaipoutheos.gr ταξίδεψε στη Σίκινο και συνάντησε έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει τη ζωή του με το λιμάνι του νησιού.Ο Παναγιώτης Κουντούρης, ο οποίος διατηρεί το ναυτιλιακό πρακτορείο της Σικίνου και εκτελεί χρέη καβοδέτη, μας υποδέ...
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,710ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες