Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Sifnos

Εκτόξευση κατά 50% των εγκεφαλικών: 1 στους 4 αναμένεται πλέον να το πάθει στην ζωή του

Η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών μπορεί να αποτρέψει το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων, τονίζουν οι ειδικοί.

Η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2005, με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Από το 2005, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό έχουν αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ μια άλλη έκθεση, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικού, αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο.

Συνολικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως αναμένεται να υποστεί εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των εγκεφαλικών

Ένα εγκεφαλικό (απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο) μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Επίσης ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να τον προδιαθέσουν σε εγκεφαλικό, λέει η δρ. May Nour, επεμβατική νευρολόγος και διευθύντρια του UCLA Arline and Henry Gluck Stroke Rescue Program.

“Γενικά, υπάρχουν τροποποιήσιμοι -και μη- παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, η γενετική προδιάθεση είναι ένας μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Μερικοί γεννιούνται με γονίδια που έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εγκεφαλικά και γι’ αυτούς το πρόβλημα είναι -εκτός των άλλων- και κληρονομικό”, είπε η δρ. Nour.

Τούτου λεχθέντος, η συντριπτική πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν με τη διατροφή και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής: “Αυτοί είναι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προσαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ατόμου. Το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, είπε η ίδια.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

Η ηλικία παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. Αλλά η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο.

“Η παχυσαρκία αυξάνεται σε όλον τον κόσμο καθώς η ποιότητα της διατροφής μας μειώνεται”, λέει η δρ. Dana Hunnes, επίκουρη καθηγήτρια κοινοτικών επιστημών υγείας στο UCLA Fielding School of Public Health και διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA.

Η ίδια αποδίδει την αύξηση των κινδύνων εγκεφαλικού σε παγκόσμιο επίπεδο στους ίδιους παράγοντες που συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας: “Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο”.

Αλλά σε αντίθεση με τα γονίδια και την ηλικία, η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου:

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Μια υψηλής περιεκτικότητας σε ζωικές πρωτεΐνες διατροφή ή μια που περιλαμβάνει τροφές που είναι εξαιρετικά φλεγμονώδεις, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού”.

Η αλλαγή της διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην μείωση του κινδύνου, είπε με την σειρά της η δρ. Kayla Kilani, επικεφαλής νοσοκόμα στην Κινητή Μονάδα Εγκεφαλικού Επεισοδίου Υγείας του UCLA:

“Πρέπει να μένουμε μακριά από τις υπερβολές σε προφανή πράγματα που μπορεί να μας θέσουν σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό, όπως τα fast food και τα ζαχαρούχα σνακ. Προτείνω στους ασθενείς μας να ψωνίζουν στους περιμετρικούς διαδρόμους των καταστημάτων σουπερμάρκετ. Εκεί τείνουν να υπάρχουν πιο υγιεινά προϊόντα σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που βρίσκονται στους κεντρικούς διαδρόμους και τα ψυγεία”.

Η δρ. Hunnes πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δίαιτες που συνιστώνται για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού:

“Γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή είναι ίσως μια από τις καλύτερες διατροφές για την μείωση του κινδύνου ασθενειών. Η κατανάλωση μιας πλούσιας σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού”.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τα ακόλουθα πρόσθετα βήματα για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού:

  • Μην καπνίζετε
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Ασκηθείτε σε τακτική βάση
  • Να προσέχετε και να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση
  • Να προσέχετε και να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

iatropedia/Πηγή: https://scitechdaily.com

Top επιλογές της εβδομάδας

Βαρύ πένθος στην ακτοπλοϊα μας.Έφυγε από τη ζωή ο μάστρο-Γιάννης ο Ζούρας.Βίντεο

Άλλο ένα άσχημο μαντάτο βύθισε στο πένθος το λιμάνι του Πειραιά, τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας. Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μέσα στο πλοίο που αγαπούσε, στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στο λιμάνι του Πειραιά. Η μεγάλη καρδιά ...

Βαρύ πένθος στη Σίφνο.Έφυγε ο Νίκος ο Ατσόνιος(Μπαϊράμης)

Σήμερα μας ήρθε ένα πολύ κακό μαντάτο στη Σίφνο.Ο Νίκος ο Ατσόνιος, ο Μπαϊράμης έφυγε από την ζωήΟ άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε εργατικό ατύχημα.Στα πενήντα εννιά του χρόνια έσβησε τόσο αναπάντεχα μία θρυλική μορφή του Αρτεμώνα. Νοικοκύρης, μεγάλ...

To ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της fast ferries σε πρόσδεση στη Σέριφο.Βίντεο

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024.Το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» ανεβαίνει από Σαντορίνη για Νιο-Σίκινο-Φολέγανδρο-Σίφνο-Σέριφο-Πειραιά.Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Σερίφου.Ξεκινά η διαδικασία πρόσδεσης.Ο καπετάν Κυριάκος Μουζάκης δίνει τις εντολές.Το πλοίο γυρ...

Fotiscos and friends: Που μοιράστηκαν τα χρήματα του πάρτυ, ποιούς ευχαριστούν

Ένα ακόμα πάρτυ απο τους Fotiscos and friends μέσα στο φθινόπωρο στέφθηκε με επιτυχία! Τι κι αν αυτή τη φορά το κρύο ήταν τσουχτερό, η προσέλευση του κόσμου, το κέφι, και το αποτέλεσμα, έδειξαν πως ο σκοπός επιτεύχθηκε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ένα ακόμα στιγμιότυπο από το ταξίδι του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» από τα νησιά προς το λιμάνι του Πειραιά.Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας, ο Πρώτος Μηχανικός του πλοίου, με τον μαστρο-Γιώργο Μαντζώρο, τον Β’ Μηχανικό του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» και τον Προϊστάμενο ...
16,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
227ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,698ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img