Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025
11.5 C
Sifnos

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει το ελαιόλαδο λόγω τιμής – Εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική χρονιά

Η συνεχής άνοδος των τιμών παραγωγού θα μας γυρίσει “μπούμερανγκ” αν δεν υπάρξει η σταθεροποίησή τους… – Για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου λόγω αύξησης της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

Μπορεί πρόσκαιρα να πανηγυρίζουμε στην Ελλάδα με τη συνεχή άνοδο των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο, αλλά η συνεχιζόμενη άνοδός τους και μέσα στα επόμενα χρόνια εμπεριέχει τον κίνδυνο να καταστεί το ελαιόλαδο – αν δεν έχει γίνει ήδη – είδος πολυτελείας, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς, όταν δε θα βγάζουν δικό τους λάδι και θα χρειάζεται να το αγοράζουν και οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια παγκοσμίως “βλέπουν” οι Αμερικανοί, εκτιμώντας ότι από τη νέα ελαιοκομική περίοδο θα μπαίνουν στην παραγωγή οι νέες φυτεύσεις.

«Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπορεί να πουλάει ο παραγωγός το λάδι του σε τιμές ικανοποιητικές, χωρίς από την άλλη να φτάνει το προϊόν του στον καταναλωτή σε τιμές απλησίαστες», λέει στο neakriti.gr για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

Είναι γνωστές οι θέσεις τόσο του συγκεκριμένου Αγροτικού Συλλόγου όσο και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ότι δε θα πρέπει να πανηγυρίζουμε από την ξέφρενη άνοδο των τιμών του ελαιολάδου, γιατί αν το λάδι γίνει απλησίαστο για τους καταναλωτές, αντί για καλό, θα υπάρξει πρόβλημα σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και του προϊόντος.

«Οι τυποποιητές θέλουν την πρώτη ύλη, αλλά ούτε τον παραγωγό πληρώνουν, ούτε και τον καταναλωτή προστατεύουν. Υπάρχουν, δηλαδή, μηχανισμοί του κέρδους, οι οποίοι δημιουργούν αυτές τις συνθήκες και κερδίζουν άλλοι σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών», υποστηρίζει ο Μανόλης Καρκαβάτσος, που λέει πως οι καταναλωτές στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο αδυνατούν να ζήσουν και έτσι δεν μπορούν να αγοράζουν ελαιόλαδο με τις τιμές που διαμορφώνονται.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων λέει ότι «στην ουσία εμείς εγκαταλείπουμε τη γη και την παραγωγή μας. Γιατί είναι αυτές οι συνθήκες που μας δημιουργούν και επειδή έρχονται και εκλογές, ο κόσμος ας λάβει σοβαρά υπόψη του τη δράση των δικών μας αγροτικών συλλόγων και να στηρίζει αυτούς που πραγματικά μάχονται γύρω από τα ζητήματα αυτά, σε πολιτικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, για να μπορούν να έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν για τα συμφέροντά του»…

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Καρκαβάτσος θεωρεί ότι υπάρχει τρόπος και ο παραγωγός να μπορεί να επιβιώσει και ο καταναλωτής να μπορεί να αγοράσει το ελαιόλαδο, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του λαού, με το ελαιόλαδο να καλύπτει πρώτα την ελληνική αγορά και να εξάγεται μόνο όταν υπάρχει περίσσευμα της παραγωγής του.

Οι “χρυσές” τιμές στην Κρήτη

Όπως γράφαμε και πρόσφατα, ήδη οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου ξεκινούν από 5,5 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 6 ευρώ το κιλό. Θεωρούνται πραγματικά “χρυσές” τιμές ρεκόρ 30 και πλέον χρόνων, ενώ με βάση τις διεθνείς εξελίξεις, θεωρείται πάρα πολύ πιθανό οι καλές τιμές να συνεχιστούν και στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Με βάση, συγκεκριμένα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου από τα 5 και τα 5,5 ευρώ το κιλό τουλάχιστον θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι ιδιαιτέρως ορατό.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει ώστε να θεωρούμε ως ορατή μια νέα μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, όπως και στο νησί μας, όπως αυτή που είχαμε πέρυσι. Σίγουρα θα υπάρχει μείωση της παραγωγής. Το ερώτημα είναι σε ποια επίπεδα θα έχουμε τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, κάτι που δεν μπορεί σήμερα να απαντηθεί. Πάντως, όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, σίγουρα σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νησί θα υπάρξει σχινοκαρπία αλλά και ακαρπία, λόγω των καιρικών συνθηκών της αστάθειας, των βροχοπτώσεων και της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, η ανθοφορία καταστράφηκε και οι ελιές άνθισαν για δεύτερη φορά και η σχινοκαρπία θεωρείται δεδομένη.

Ανάκαμψη της παραγωγής “βλέπουν” οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρωτογενείς εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Olive Oil Times, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανακάμψει την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο 2023-2024. Οι οικονομολόγοι του USDA προβλέπουν ότι η παραγωγή θα φτάσει στην Ε.Ε. τους 2,03 εκατ. τόνους το 2023-2024, από 1,5 εκατ. τόνους το 2022-2023, ξεπερνώντας ελαφρώς τον μέσο όρο της πενταετίας των 2 εκατομμυρίων τόνων.

Σύμφωνα με το USDA, μια σημαντική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό περιοχή στον κόσμο, θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, που εκτιμάται στους 3,2 εκατομμύρια τόνους.

Όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί αναλυτές, «ενώ η αναμενόμενη ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ανθοφορίας και τα επίπεδα βροχόπτωσης την άνοιξη και το φθινόπωρο, η αυξανόμενη παραγωγή στη Γηραιά Ήπειρο αποδίδεται και στις νέες φυτείες που αναμένεται να μπουν στην παραγωγή».

Η πρόβλεψη αυτή φαίνεται, πάντως, να βρίσκεται σε αντίθεση με πλήθος πληροφοριών και δημοσιευμάτων που έρχονται από την Ισπανία και κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή στην Ανδαλουσία και σε άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του USDA δε δημοσιεύονται δεδομένα για συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε., όπως σχολιάζει το ypaithros.gr.

Συγκεκριμένα, για την παραγωγή 2023-2024 οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα παράγει 2.030.000 τόνους ελαιολάδου, από 1.504.500 τόνους την περίοδο 2022-2023, με μέσο όρο πενταετίας τους 2.000.000 τόνους. Για τις χώρες εκτός Ε.Ε. η εκτίμηση αναφέρει ότι η Τυνησία θα παράγει 250.000 τόνους, από 180.000 τόνους κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο και 228.000 τόνους ως μέσο όρο πενταετίας. Και η Τουρκία 280.000 τόνους κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο, μειώνοντας την παραγωγή της, δηλαδή από τους 380.000 τόνους που είχε βγάλει πέρυσι, και συνεπώς διαμορφώνοντας τον μέσο όρο της πενταετίας στους 246.400 τόνους ελαιολάδου.

Παγκοσμίως, οι εκτιμήσεις των Αμερικανών κάνουν λόγο για 3.200.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024. Αυξημένη δηλαδή από τα 2.729.500 της ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023. Και ο μέσος όρος της πενταετίας θα διαμορφωθεί στα 3.140.000 τόνους ελαιολάδου (πηγή: USDA, IOC).

neakriti.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το θέμα της δόμησης στην Σίφνο από τον Αντώνη Φ.Ατσόνιο(Fotisco)

Πριν από λίγο λάβαμε την παρακάτω επιστολή προς δημοσίευση από τον Αντώνη Φ.Ατσόνιο(Fotisco) για το θέμα της δόμησης στην Σίφνο: "Παίρνοντας θάρρος από αυτά που βλέπω ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο στα κανάλια και στις εφημ...

Φυτεύουμε ντοματιές και κολοκυθιές από παλιό ντόπιο σπόρο στην Σίφνο.Βίντεο

Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε σήμερα τον Νίκο τον Μπενάκη στο χωράφι.Ήταν έτοιμος να φυτέψει ντοματιές και κολοκυθιές.Ο σπόρος είναι παλιός σιφνέϊκος από τον πατέρα του, τον Αντώνη τον Μπενάκη.Σπόροι παλιοί που στην εποχή μας ολοένα και χάνονται.Μα...

Με βεγγαλικά η πρώτη άφιξη 2025 του SUPER JET.Βίντεο φωτογραφίες

Ξεκίνησε σήμερα 21/3/25 νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά(ήταν να ξεκινήσει χθες αλλά λόγω καιρού δεν έκανε δρομολόγιο)το ταχύπλοο της seajets SUPER JET με το εξής δρομολόγιο: ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΕΡΙΦΟΣ ΣΙΦΝΟΣ ΜΗΛΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΑΞΟ ΠΑΡΟ ΜΥΚΟΝΟ ΠΑΡΟ και...

Κάλεσμα σε τέλεση ακολουθίας Χαιρετισμών στον Προφήτη Ηλία(Αψηλό) στη Σίφνο

Την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, στις 13:00 θα τελεσθεί η ακολουθία των Χαιρετισμών στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό στην Σίφνο. Θα ακολουθήσει φαγητό, ρεβυθάδα και μακαρονάδα. Βοήθεια όλου του κόσμου! Φωτογραφία: Ανδ...

Πρώτη άφιξη μετά την ετήσια ακινησία του ΑΝΕΜΟΣ στη Σίφνο

Μετά το ταχύπλοο SUPER JET άφιξη στο λιμάνι της Σίφνου και για το συμβατικό πλοίο ΑΝΕΜΟΣ της Aegean sea lines. Το ΑΝΕΜΟΣ είχε σταματήσει για ετήσια ακινησία στις 8 Γενάρη του 2025 και από σήμερα ξεκινάει με το δρομολόγιο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΕΡΙΦΟΣ ΣΙΦΝΟΣ Κ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img