Κάτοικοι και δημότες της Μήλου,Καθημερινά λαμβάνουμε παράπονα από μέλη μας σχετικά με την μη παύση των οικοδομικών εργασιών εντός τουριστικής περιόδου. Το νησί μας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τουριστική άνθηση η οποία όμως συνεπάγεται ευθυνών και ανάγκη ρύθμισης για να μπορεί να καταστεί βιώσιμη για όλους μας.

Η τουριστική κίνηση δημιούργησε την ανάγκη υποδομών και έφερε επενδύσεις στο νησί μας. Αυτή την στιγμή κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν πάνω απο 100 οικοδομικές άδειες κάθε χρόνο με ανοδική τάση. Δυστυχώς όμως η απουσία κανονιστικής ρύθμισης του Δήμου Μήλου σε συνδυασμό με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα έχουν οδηγήσει πολλά μέλη μας αντιμέτωπα με όμορες οικοδομές οι οποίες δεν έχουν σκοπό να παύσουν τις εργασίες τους κατά την τουριστική περίοδο.

 

 

Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί συνάδελφοι μας να γίνονται δέκτες έντονων παραπόνων, να υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη λόγω μεταφοράς των πελατών τους σε άλλο κατάλυμα ή πρόωρης αναχώρησης λόγω όχλησης και σε τελική ανάλυση υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στο νησί μας που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε για να  κατέχει η Μήλος μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις κινήσεις που έκανε το σωματείο μας, ως αφορά τις επιστολές μας για το συγκεκριμένο θέμα στον Δήμο Μήλου με  Αρ. Πρωτ. 2157/25-04-2023

Επίσης στο δημοτικό συμβούλιο της 19/05/2023 υπήρχε ως θέμα η συγκεκριμένη ρύθμιση τονίστηκε απο τον Δήμο η ανάγκη εύρεσης μιας λύσης και το θέμα παραπέμφθηκε σε επιτροπές του Δημου, όμως εμάς ως σωματείο και ως ΔΣ δεν μας καλύπτει ο συγκεκριμένος χειρισμός και θα θέλαμε να επανέλθει το θέμα εκ νέου για ευρύτερη διαβούλευση με όλους τους κλαδικούς και κοινωνικούς φορείς σε επίπεδο Δ Σ με σκοπό την δημιουργία μιας κανονιστικής απόφασης που θα προστατεύει την αλυσίδα οικοδομή-τουρισμος-οικοδομη και οχι ο ενας κλάδος να δημιουργεί πρόβλημα στον άλλον.

Θέλουμε να καλέσουμε τα μέλη μας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν τον ίδιο πρόβλημα άλλα δεν ειχαν που να απευθυνθούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζι με το σωματείο στο e-mail  milosroomsassociation@gmail.com και από κοινού να κινηθούμε στην εξεύρεση μιας λύσης σε συνεργασία με τον Δημο και με τις τοπικές αρχές.

Η επιστολή του σωματείου μας προς τον Δήμο Μήλου Αρ. Πρωτ. 2157/25-04-2023

Σωματείο Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μήλου

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 4 22/03/2023

Προς: Δήμο Μήλου Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου

ΘΕΜΑ: Κανονιστική απόφαση για διακοπή οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Κ. Δήμαρχε,

Κυρίοι σύμβουλοι και Κύριοι πρόεδροι Κοινοτήτων

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1984 και έχει πάνω από 100 ενεργά μέλη ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεπερνούν σε αριθμό τις 900 επιχειρήσεις.

Σκοπός της είναι να σας ζητήσουμε να δώσετε μια λύση για το πρόβλημα της έλλειψης κανόνων για τη δόμηση στο νησί της Μήλου κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Ο μέχρι τώρα μοναδικός κανονισμός που υπάρχει είναι αυτός της μη όχλησης κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

 

 

Προφανώς ο σύλλογος μας είναι υπέρ της αύξησης των κλινών στο νησί μας και της βελτίωσης των αναδομών του. Όμως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από κανόνες και όχι να βασίζεται στην ατομική υπευθυνότητα του κάθε ένα.

Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε:

τη διακοπή οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας που προκαλεί όχληση, όπως – χρήση βαρέων μηχανημάτων (τσάπες, σφυριά, κομπρεσέρ αέρος κλπ) – σοβάδες με χρήση πρέσας – μεταφορές προϊόντων εκσκαφής – σκυροδετήσεις – εκσκαφές – οποιαδήποτε εργασία, μεταφορά και χρήση μπετό, από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου εκάστου έτους σε όλους τους οριοθετημένους οικισμούς της Μήλου. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού όπου λειτουργούν νομίμως ξενοδοχειακές μονάδες οποιασδήποτε μορφής (ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα διαμερίσματα , ενοικιαζόμενα δωμάτια) προτείνεται η διακοπή οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας που προκαλεί όχληση σε απόσταση 200 μέτρων από τις επιχειρήσεις αυτές κατά το ως άνω χρονικό διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος εκάστου έτους. Η μη τήρηση της ως άνω οδηγίας να συνεπάγεται την επιβολή υψηλού προστίμου για κάθε παράβαση ανάλογα το είδος της στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο διενεργούνται οι ως άνω εργασίες. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου   να   διαβιβαστεί   στην   Οικονομική   Επιτροπή   του   Δήμου     Μήλου προκειμένου γνωμοδοτήσει για τα πρόστιμα και κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική κανονιστική απόφαση.

Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας

Μάλλης Γεώργιος    Μάλλης Εμμανουήλ

Advertisements