Στο Χωριό (Χώρα) της Κιμώλου συναντήσαμε τον Αντώνη τον Αντιβάχη, έναν νέο άνθρωπο που μαζί με την σύζυγο του συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της Φάρμας του Σάμπλου.
Ο Αντώνης Αντιβάχης, γνωστός με το οικογενειακό προσωνύμιο Σάμπλος, είναι εγγονός του Αντώνη του Μαγκανιώτη που είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε στο ίδιο ταξίδι.
Ο Αντώνης ο Αντιβάχης αποτελεί την Τρίτη γενιά στη φάρμα του Σάμπλου.
Η φάρμα εκτρέφει μοσχάρια, αγελάδες, γουρούνια, κατσίκια, κότες και διαθέτει δικό της παραδοσιακό τυροκομείο, όπου παράγει εκλεκτά προϊόντα που διατίθενται στην Κίμωλο, στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις.
Μετά από μεγάλες προσπάθειες κατάφερε να φτιάξει το τυροκομείο όπου εκεί παρασκευάζεται η περίφημη μανούρα της καλαμωτής, πεντάμηνης ωρίμανσης, η οποία φτιάχνεται με γάλα κατά 80% κατσικίσιο και στη συνέχεια προστίθενται διάφορα βότανα της Κιμώλου (άγριο θυμάρι, σχινόκοκκος, κ.ά.).
Εξίσου διάσημη είναι και η γυλωμένη μανούρα, επτάμηνης ωρίμανσης, με τις μανούρες να τοποθετούνται για μήνες στις οινολάσπες, σε ότι απομένει στο βαρέλι του κρασιού, παίρνοντας αυτήν την μοναδική γεύση και το άρωμα.
Η Σίφνος και η Κίμωλος είναι και ο δύο διάσημες για την γυλωμένη μανούρα.
Στο τυροκομείο παρασκευάζεται ακόμα ξυνομυζήθρα, φρέσκια μανούρα ημέρας και άλλα προϊόντα.
Επιπλέον φτιάχνουν γιαούρτι και ρυζόγαλο.
Όλα τα καλά του Θεού τα βρίσκει κανείς στη Φάρμα του Σάμπλου στην όμορφη Κίμωλο.
Επιπλέον, μπορεί κανείς να αγοράσει κρέας, αυγά, κάπαρη, αλλά και ζυμαρικά χειροποίητα μέχρι και σαπούνια.
Η παράδοση της φάρμας του Σάμπλου συνεχίζεται για τα καλά.
Νέοι άνθρωποι με μεράκι και όρεξη αξιοποιούν τις δυνατότητες του νησιού.
Βέβαια, όπως μας είπε ο Αντώνης ο Αντιβάχης, είναι μία δύσκολη και απαιτητική δουλειά, καθώς 365 μέρες το χρόνο θα πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή στη θέση σου.
Τα ζώα έχουν πολλές απαιτήσεις και ανάγκες, αλλά όσο περισσότερο τα φροντίζεις τόσο περισσότερο αποδίδουν.
Η Κίμωλος βαδίζει καλά έχοντας τέτοιους νέους ανθρώπους να συνεχίζουν τις παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ας πάρουμε μια μικρή γεύση στο παρακάτω βίντεο τι μας είπε ο ιδιοκτήτης ο Αντώνης ο Αντιβάχης: