Επιστροφή στο Τρουλάκι της Σίφνου, όπου θα συναντήσουμε τον φίλο μας τον Μιχάλη, τον ξωμάχο.
Ο Μιχάλης θα μας δείξει τη διαδικασία διαλογής του καρπού από τις φασολιές.
Πώς διαχωρίζεται ο καρπός από τα θηκάρια.


Αρχέγονες διαδικασίες που επιβιώνουν στο χρόνο.
Οι φασολιές αυτές φυτεύτηκαν τον Μάρτιο.
Είναι άνυδρες ποικιλίες, προσαρμοσμένες να αντέχουν στην ξηρασία.
Είναι ένας σπόρος παλιός, σιφναϊκος.
Εδώ μιλάμε για άσπρα φασόλια, όχι για τα μαυρομάτικα.


Στον καιρό της κλιματικής αλλαγής που επελαύνει ακάθεκτη οι άνθρωποι, ίσως, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν λύσεις σε αυτές τις παλιές ξεχασμένες ποικιλίες.
Ο Μιχάλης θα χρησιμοποιήσει το δρυμώνι για να διαχωρίσει τα φασόλια από τα θηκάρια.


Στη συνέχεια θα λιχνίσει για να ξεχωρίσει ο καρπός από τα υπολείμματα του θηκαριού.


Όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά, αλλά ίσως στο μέλλον να ξαναγίνουν οικεία.
Φέτος ο Μιχάλης φύτεψε αμπελοφάσουλα (αυτά δίνουν τα μαυρομάτικα), αλλά ο καιρός καθόλου δεν τα έχει ευνοήσει.

Φύτεψε και κολοκύθια, τα προμάρια όπως τα λένε στη Σίφνο.
Έχει κρατήσει κάποια προμάρια, τα οποία θα δώσουν το σπόρο για το χρόνο.
Μας δείχνει από ποιο σημείο του καρπού προέρχονται οι καλύτεροι σπόροι.


Μικρά μυστικά που αντέχουν στο χρόνο.
Ο Μιχάλης συνεχίζει όσο μπορεί αυτές τις πατροπαράδοτες καλλιέργειες.
Το Τρουλάκι είναι ένας τόπος που δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό, με εξαίρεση το εξαιρετικό εστιατόριο που υπάρχει λίγο πιο κάτω.
Στη σκιά του Αγίου Συμεού και του Προφήτη Ηλία του Τρουλακιού ο Μιχάλης συνεχίζει την παράδοση.
Είναι κάτι που το κάνει με αγάπη και μεράκι.
Τον ευχαριστούμε πολύ.

Δείτε το βίντεο:

Advertisements