Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
23.3 C
Sifnos

ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ

Σε λάθος τεχνικές μπορούν να υποπέσουν οι παραγωγοί κατά την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, ακολουθώντας «μύθους» που διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα.
Τα λάθη αυτά, τα οποία γίνονται συνήθως από τους ετεροεπαγγελματίες, μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ποιότητα του ελαιοκάρπου όσο και την υγεία και παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων την ερχόμενη χρονιά.

1ο λάθος

Καρατόμηση των φορτωμένων με ελιές κλάδων, έτσι ώστε να περαστεί απευθείας από το μηχάνημα συλλογής που βρίσκεται στο έδαφος, το οποίο ξεχωρίζει ελιές από φύλλα και σπασμένους βλαστούς. Αυτή η τεχνική είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος στο δέντρο της ελιάς. Το δέντρο, όταν τραυματιστεί ή αποκοπεί ένα τμήμα του, ξεκινά άμεσα τη διαδικασία αποκατάστασής του.

 

Η καρατόμηση των φορτωμένων με ελιές κλάδων είναι ένα από τα λάθη που κάνουν συχνά οι παραγωγοί

Χρειάζεται υπομονή έτσι ώστε να κατέβει ο καρπός από ένα υπερφορτωμένο κλαρί, και η καρατόμησή του για να πάρουμε τον καρπό δεν είναι η λύση, καθώς αφαιρούμε πολύτιμους φυτικούς ιστούς και δημιουργούμε μακροπρόθεσμα προβλήματα στη φυσιολογία του δέντρου.
2ο λάθος

Η αντίληψη: «Όσο παραμένει ο καρπός πάνω στο δέντρο αυξάνεται η ελαιοπεριεκτικότητά του».

Ακούμε συχνά αρκετούς παραγωγούς να λένε ότι συγκομιδή πρέπει να γίνεται «όσο αργότερα τόσο το καλύτερο». Η συγκομιδή αργότερα από το φυσιολογικό σε καμία περίπτωση δεν αυξάνει την ποσότητα του ελαιολάδου, ενώ στην πραγματικότητα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα.

Μάλιστα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, η περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι πιάνει από νωρίς «ταβάνι» και σταματάει να αυξάνεται από ένα σημείο και έπειτα, ενώ στην συνέχεια ο καρπός αρχίζει να χάνει υγρασία.

Η καθυστέρηση λοιπόν αυτή, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης ουσιών υψίστης σημασίας όπως οι αλδεϋδικές και οι φαινολικές ενώσεις, που συγκαταλέγονται στα κριτήρια ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Η μείωση αυτή έχει άμεση επίπτωση τόσο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όσο και στη διατροφική του αξία. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα συμπεριλαμβάνουν και την αύξηση των επιπέδων οξύτητας του ελαιολάδου.

Επίσης, η επί μακρόν παραμονή των καρπών στο δέντρο αναμένεται να μειώσει και την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

 

Τα σακιά, ιδίως τα πλαστικά, εμποδίζουν τον αερισμό του καρπού και οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας του
3ο λάθος

Συλλογή των καρπών σε πλαστικά ή γιούτινα σακιά

Τα σακιά, πλαστικά ή γιούτινα αποτελούσαν (και αποτελούν ακόμα) τον πιο διαδεδομένο και ευρέως χρησιμοποιούμενο τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου από το χωράφι, ώστε να οδηγηθεί στο ελαιοτριβείο.

Τα σακιά, ιδίως τα πλαστικά, εμποδίζουν τον αερισμό του καρπού και οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας των καρπών που μεταφέρονται μέσα σε αυτά. Παράλληλα, λόγω του μεγέθους τους και της στοίβαξής τους προκαλείται συμπίεση του καρπού, οδηγώντας σε τραυματισμούς της ελιάς και απώλειες.

4ο λάθος

Μεσολαβεί αρκετός χρόνος από τη συγκομιδή των καρπών έως τη μεταφορά στο ελαιοτριβείο και τη ελαιοποίηση.

Με το μάζεμα των καρπών, ξεκινάει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον παραγωγό.

Αν μεσολαβήσει (μεγάλο) χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή ως την ελαιοποίηση, ξεκινούν οι μικροβιακές ζυμώσεις, και υπάρχει κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων, αύξηση της οξύτητας, μείωση των φαινολών και υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του καρπού.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ακόμα και μια αρκετά ανθεκτική ποικιλία στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς όπως η Κορωνέικη, είναι εμφανές ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και ο χρόνος αποθήκευσης του καρπού, αυξάνεται και η οξύτητα, ενώ μειώνονται δραματικά οι πολυφαινόλες που περιέχει.

Πηγή: https://giorgoskatsadonis.blogspot.com

Top επιλογές της εβδομάδας

Εξαιρετική εμπειρία το ταξίδι μας με το “SUPER STAR II” της SEA JETS.Βίντεο

Κρουαζιέρα στο Αιγαίο με το “SUPER STAR II” Ταξιδέψαμε πρόσφατα με το “SUPER STAR II” της SEA JETS από τον Πειραιά για το Καρλόβασι της Σάμου.Η εμπειρία ήταν εξαιρετική.Είναι ένα πλοίο που προσφέρει μία πραγματική κρουαζιέρα στον επιβάτη της γραμ...

Στο BAR του “Κουβανού” στο Κάστρο της Σίφνου.Βίντεο

Από όλα τα Bars της Σίφνου υπάρχει ένα που ξεχωρίζει.Είναι ένα Bar που δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και κοντά τριάντα χρόνια. Το όνομα του του μαγαζιού λέγεται"KAVOS SUNRISE"αλλά όλοι το ξέρουν ως μπάρ του Κουβανού(ο οποίος είναι γέννημα θρέμα Σι...

Στην Σίφνο για διακοπές η Ζωή Κωνσταντοπούλου.Φωτογραφίες

Στο γραφικό Φάρο της Σίφνου βρίσκεται για διακοπές η ιδρύτρια και πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι κόρη του πρώην προέδρου και βουλευτή του Συνασπισμού κου Νίκου Κω...

Απόψε το πανηγύρι της “Σωτήρας”στην Απολλωνία Σίφνου

Απόψε 5 Αυγούστου 2025 στις 8 το βράδυ θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό ναό του Σωτήρος(στη Σωτήρα που λέμε στη Σίφνο) στην Απολλωνία της Σίφνου. Αύριο 6 Αυγούστου 2025 το πρωί θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η Μεταμόρφω...

Κατάμεστο από κόσμο και ιχ κατέφθασε το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στη Σίφνο.Γεμάτο κόσμο το νησί.Βίντεο-φωτογραφίες

Κατάμεστα καταφθάνουν τα πλοία αυτές τις ημέρες στην Σίφνο που έχει γεμίζει από κόσμο και όπως όλα δείχνουν φέτος θα έχει νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας. Βρεθήκαμε στο λιμάνι την ώρα της άφιξης του πλοίου της fast ferries ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ το οποίο γέ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,171ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες