Ο Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, παρέστη σήμερα στον ιστορικό τύμβο του Μαραθώνα για την τελετή έναρξης του 40ου Επετειακού Μαραθωνίου της Αθήνας, συνοδευόμενος από την εμβληματική κυρία του Μαραθωνίου μας και κάτοχο του Πανελληνίου Ρεκόρ από το 1998, κα Μαρία Πολύζου. Εκεί, ο κ. Βρούτσης πραγματοποίησε την ακόλουθη ομιλία:
«Σας καλωσορίζω στον Μαραθώνα, εδώ που ανάβει η «Φλόγα του Μαραθωνίου», ένα σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.
Εδώ που οι προγονοί μας έδωσαν μία γενναία μάχη, μία μάχη κατά την οποία αναμετρήθηκαν καταρχήν με τις δικές τους αντοχές και κατάφεραν ξεπερνώντας τες να κατατροπώσουν έναν πανίσχυρο αντίπαλο, όπως ήταν ο στρατός των Περσών.
Η ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο μάχη του Μαραθώνα, με τον Μιλτιάδη και τους στρατιώτες τους να γίνονται σύμβολα της Παγκόσμιας Ιστορίας, για τον υπέρτατο αγώνα τους για την ελευθερία, θεμελίωσε τη δημοκρατία χαρίζοντάς την ως το ιδανικό πολίτευμα των σύγχρονων κοινωνιών.
Η νίκη τους έμεινε στους αιώνες ως η επικράτηση του σθένους και της γενναιότητας, αλλά και ως η υπέρβαση κάθε ανθρώπινου ορίου.
Ο θρύλος λέει ότι ο οπλίτης – ημεροδρόμος – που στάλθηκε για να μεταφέρει τα χαρμόσυνα νέα της νίκης, κατά τη συνήθη τότε πρακτική, ύστερα από νικηφόρες μάχες, έτρεξε τα 42,195 μέτρα, της Αυθεντικής Διαδρομής, που αύριο καλούνται να τρέξουν οι δρομείς.
Δεν έχει σημασία αν λεγόταν Φειδιπίδης, Φιλλιπίδης, Θέρσιππος ή Ευκλέας, όπως διάφορες ιστορικές πηγές αναφέρουν, σημασία έχει πως εκείνος ο οπλίτης ήταν ο πρώτος μαραθωνοδρόμος, που παραμέρισε την κόπωσή της μάχης για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε. Ξεπέρασε τον εαυτό του για την επίτευξη του κοινού στόχου και εξέπνευσε μόλις εκπλήρωσε το καθήκον του!
Η Ελλάδα έχει να περηφανεύεται ότι ένα δικό της ιστορικό επίτευγμα έγινε η γενεσιουργός αιτία του πολυθρύλητου και πλέον καταξιωμένου αγωνίσματος του Μαραθωνίου.
Η υπέρβαση των ορίων, η επιτομή των ανθρώπινων ψυχικών δυνάμεων, η κυριαρχία του πνεύματος στο ταλαιπωρημένο κορμί, η επίτευξη του στόχου όσο επίπονη κι αν είναι, αποτελούν διαδικασίες που εξάγονται από την προσωπική υπέρβαση του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί!
Αυτό είναι και το μήνυμα του Μαραθωνίου δρόμου!
Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες χρωστάμε τα μέγιστα στους προγόνους μας, που οικοδόμησαν τις δημοκρατικές κοινωνίες. Πρωτοπόρησαν σε πολλούς τομείς και δεν είναι τυχαίο πως μέσα από τη συγκρότηση των δικών τους – τότε καινοτόμων- πρωτοβουλιών ανέδειξαν και τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό απόλυτα συνυφασμένο με τις αξίες που συγκροτούσαν τις κοινωνίες τους.
Επιμονή, υπομονή, αφοσίωση, στοχο-προσήλωση, ευγενής άμιλλα, αυτοβελτίωση, πειθαρχία, σεβασμός, γενναιότητα, τόλμη, αρετή. Όλες οι αρχές που διέπουν το Ευ-Αγωνίζεσθαι.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σε αυτόν τον χώρο που οι προγονοί μας πάλεψαν για τα κεκτημένα τους, με αυταπάρνηση και περίσσιο θάρρος.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον Μαραθώνιο, την κλασσική αυθεντική διαδρομή διατρέχουν τους αιώνες και αποτελούν κυρίαρχο αφήγημα στη παγκόσμια ιστορική μνήμη.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλά για να είμαστε περήφανοι, δεν αρκεί όμως να τα μνημονεύουμε, οφείλουμε και να τα περιφρουρούμε. Και αυτό πρέπει να κάνουμε με τον Μαραθώνιο δρόμο.
Πρόκειται για μία ελληνική κληρονομιά, που εκπέμπει έναν βαρύ συμβολισμό, αυτόν της επικράτησης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.
Ένα σημείο αναφοράς που εμψυχώνει και εμπνέει, τονίζοντας σε όλους ότι η αυταπάρνηση, η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι οι αρετές της προόδου και της αυτοβελτίωσης.
Θα ήθελα να συγχαρώ εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τους διοργανωτές για τις προσπάθειές τους να αναδείξουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας σε κορυφαίο δρομικό γεγονός.
Δεσμεύομαι, πως η πολιτική ηγεσία θα σταθεί αρωγός στις όποιες πρωτοβουλίες ληφθούν για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Εύχομαι έναν καλό αγώνα σε όλους, και με την πεποίθηση ότι η διοργάνωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, είμαι βέβαιος ότι θα παρακινήσει ακόμα περισσότερο κόσμο να ξεκινήσει να αθλείται δοκιμάζοντας τις δικές του αντοχές και υπερβαίνοντας κάθε φορά τα δικά του όρια».