Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
6.1 C
Sifnos

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΠΛΩΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ-ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Είχαμε την χαρά, αφού πήραμε την απαιτούμενη άδεια από το Πολεμικό ναυτικό να επισκεφτούμε και να καταγράψουμε ως kaipoutheos.gr, βίντεο και φωτογραφίες στο πλωτό μουσείο ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ.

Μετά την είσοδο, ο επισκέπτης συναντά τη μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στο «Γεώργιος Αβέρωφ» επέβαινε στρατιωτικός ιερέας, ο οποίος εμψύχωνε συνεχώς τα πληρώματα στις δύσκολες ώρες της ναυμαχίας, αλλά και στην προετοιμασία και την αναμονή της μάχης.
Σε κάθε στιγμή όλοι όσοι υπηρετούσαν επί του πλοίου ένιωθαν πως είχαν την αμέριστη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Νικολάου.
Στον αρχικό σχεδιασμό δεν υπήρχε η δημιουργία εκκλησίας. Όμως, τόσο οι αξιωματικοί όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα ζήτησαν τη δημιουργία της.
Και κάπως έτσι μία αποθήκη πυρομαχικών μετατράπηκε σε ένα μικρό παρεκκλήσι.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, η Θεία Λειτουργία δεν σταμάτησε ποτέ καθώς ο στρατιωτικός ιερέας ιερουργούσε τις μεγάλες εορτές και τις Κυριακές.

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το πλοίο αυτό αποτελεί την επιτομή της δράσης του Ελληνικού Ναυτικού στους νικηφόρους Βαλκανικούς Αγώνες και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η καθοριστική του συμβολή στις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 2013) ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο το μετέτρεψε σε σύμβολο της Νίκης της Ελλάδας έναντι της χώρας εξ ανατολών.

Το πλοίο αποκαλείται «Θωρηκτό», αλλά πιο πολύ είναι ένα θωρακισμένο καταδρομικό.
Το πλοίο πλοίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 – 1911.
Η απόκτηση του πλοίου αποτέλεσε λαμπρή κίνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και έγινε δυνατή χάρη στην κληρονομιά που παραχώρησε με τη διαθήκη του ο Γεώργιος Αβέρωφ προς το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της έπειτα από τον ατυχή Πόλεμο του 1897 και με σταθερά βήματα προετοιμάστηκε για τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Η χώρα μας βρέθηκε από το Ναδίρ στο Ζενίθ και για να γίνει αυτό ήταν πολλοί που έβαλαν το λιθαράκι τους για την επίτευξη των εθνικών στόχων.
Μέρος όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτέλεσε η αγορά και ο εξοπλισμός του «Γεώργιος Αβέρωφ».
Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν μπροστά και τελικά δικαιώθηκαν.

Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ο Κυβερνήτης του πλοίου Σοφοκλής Δούσμανης και όλοι οι αξιωματικοί και το πλήρωμα έδωσαν τον καλύτερο εαυατό τους για να γίνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο.

Μετά την γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941 το μέλλον του «Γεώργιος Αβέρωφ» έμοιαζε εξαιρετικά θολό και ομιχλώδες. Το πλοίο βρισκόταν στην Ελευσίνα και το ΓΕΝ σχεδίαζε να το βυθίσει.
Όμως, το πλήρωμά του πλοίου εξεγέρθηκε και με την παρακίνηση του στρατιωτικού ιερέα Διονύσιου Παπανικολόπουλου επέβαλαν την διάσωση του πλοίου και τη διαφυγή του στην Αλεξάνδρεια.
Το «Γεώργιος Αβέρωφ». ήταν ένα από τα λίγα ελληνικά πλοία που κατάφεραν να φτάσουν στην Αλεξάνδρεια, καθώς τα περισσότερα βυθίστηκαν από τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό έκανε περιπολίες στον Ινδικό Ωκεανό.
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 το πλοίο μετέφερε την εξόριστη ελληνική Κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Η άφιξή του στην απελευθερωμένη Ελλάδα αποτέλεσε μία ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία αυτού του πλοίου.
Το πλοίο στην πορεία παροπλίστηκε στον Πόρο.
Και το 1984 αποφασίστηκε η μετατροπή του σε Πλωτό Μουσείο.
Το Πλωτό Μουσείο «Γεώργιος Αβέρωφ» αποτελεί μία λαμπρή πρωτοβουλία που υποστηρίχτηκε από πολλούς ανθρώπους, επώνυμους και ανώνυμους.
Στο πλοίο αυτό ο επισκέπτης βιώνει την σύγχρονη ελληνική ιστορία και ταξιδεύει ξανά στις ταραγμένες θάλασσες του Αιγαίου.
Η επίσκεψη σε αυτό το μοναδικό Πλωτό Μουσείο αποτελεί φόρο τιμής στην ίδια την Ιστορία και σε όλους τους ανθρώπους που πρόσφεραν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να έχουμε την χώρα μας στην έκταση που την έχουμε.
Η υπηρεσία στο «Γεώργιος Αβέρωφ» αποτελούσε τιμή για κάθε στρατεύσιμο.
Μία λαμπρή ιστορία γράφτηκε με χρυσά γράμματα από τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη μέχρι και τον τελευταίο ναύτη.
Επισκεφτείτε το Πλωτό Μουσείο «Γεώργιος Αβέρωφ» στον Φλοίσβο του Φαλήρου.
Ένας φόρος τιμής στην ίδια την ιστορία που συχνά αγνοούμε.

Δείτε το βίντεο:

Και φωτογραφίες:

Top επιλογές της εβδομάδας

Η Σίφνος στην Ορεστιάδα Βίντεο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου έχει ξεκινησει μια ξεχωριστή 3ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία στη Μάκρη. Η αναστήλωση του παρεκκλησίου,έπειτα από την κατασ...

Σίφνος:Το Σάββατο 1/2/25 πανηγυρικός εσπερινός στην “Γερανιοφόρα” και την “Σωτήρα”

To Σάββατο 1/2/25 στις 17:00 θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός στη Γερανιοφόρα και την Κυριακή το πρωί η θεία λειτουργία. Επίσης To Σάββατο 1/2/25 στις 19:00 θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός της Υπαπαντής στην εκκλησία του Σωτήρ...

Εκτάκτως πλοίο στο Λαύριο για αποβίβαση ασθενούς μέλους του πληρώματος

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου, για την έκτακτη προσέγγιση στο λιμάνι του Λαυρίου, του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου ¨ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ¨ Ν.Π. 12119, κατά παρέκκλιση του προγραμματισμένου δρομολογί...

Πως υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κκ Άνθιμος την αποστολή με τον Προφήτη Ηλία από τη Σίφνο.Βίντεο

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ροδόπη και ο Έβρος δοκιμάστηκαν από μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη.Περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα έγιναν στάχτη και στους δύο νομούς.Ήταν μία τραγωδία δίχως τέλος.Μεταξύ των αναρίθμητ...
16,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
409ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,698ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img