Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Καλύμνου για την ύπαρξη ατόμων στην ν. Καλόλιμνο. Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε, 46 αλλοδαπούς (16 άντρες, 07 γυναίκες και 23 ανήλικα), όλοι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλύμνου.
Κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από περιοχή “TURGUTREIS” Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος, ενώ κατέβαλαν χρηματικά ποσά από 1.700 έως 10.000 δολάρια έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο της Καλύμνου.
*****
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε ο Λιμενικός Σταθμός της Νισύρου για ένα ταχύπλοο σκάφος που κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα και αποβίβασε άτομα στην παραλία Παχιά Άμμο. Ακολούθησε καταδίωξη από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. κατά την οποία το Τ/Χ προσγυαλώθηκε και οι δύο (02) επιβαίνοντές του διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή στελεχών του Αστυνομικού Σταθμού Νισύρου, εντοπίστηκαν συνολικά είκοσι (20) άτομα στην επαρχιακή οδό Μανδρακίου Νικείων. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καρδάμαινας Κω, προκειμένου να παραδοθούν στο Κ.Υ.Τ. Κω.
Από την Λιμενική Αρχή της Νισύρου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος, ενώ αναζητούνται οι δύο (02) επιβαίνοντες.
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι το δεξαμενόπλοιο “ALKAID” σημαίας Λιβερίας εντόπισε και περισυνέλλεξε 51 αλλοδαπούς (όλοι άντρες) στη θαλάσσια περιοχή 33 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου.
Το Δ/Ξ πλοίο κατέπλευσε στο αγκυροβόλιο της Παλαιόχωρας Χανίων όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φύλαξης, στο λιμάνι της Σούδας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του σκάφους μεταφοράς.