Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
18.6 C
Sifnos

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

Μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την μελισσοκομία σχεδόν σε όλα τα νησιά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Η χρονιά ενώ ξεκίνησε καλά άλλαξε απότομα αφού σταμάτησαν οι βροχές με αποτέλεσμα πολλά μελίσσια να χαθούν και αυτά που έχουν μείνει να κινδυνεύουν.

Στην Σίφνο οι παλιοί μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες χρονιές, αρκετοί δεν θα τρυγήσουν καν αφού γίνεται τρύγος μόνο μια φορά το χρόνο στο θυμάρι και ελπίζουν να καταφέρουν να ξεχειμωνιάσουν οι μελισσες τους.

Το πρόβλημα ισχύει και στα νησιά του Ιονίου, ας δούμε τι έγραψε το www.imerazante.gr για την Ζάκυνθο:

“Η έλλειψη στο μέλι είναι μια ακόμα από τις πολλές επιπτώσεις της φετινής ξηρασίας που πλήττει το νησί. Οι μελισσοκόμοι στην Ζάκυνθο βλέπουν την παραγωγή τους να πέφτει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50% της παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν μέλι από τους παραγωγούς που εμπιστεύονται προτού αυτό να τελειώσει.
Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο και Πρόεδρο της Ένωσης Μελισσοκόμων Ζακύνθου, Παναγιώτη Μάργαρη, η παραγωγή μελιού στην Ζάκυνθο έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας, όπως εξηγεί: «Η παραγωγή είναι μηδενική, η άνοιξη ήταν χάλια, εφόσον δεν είχε βροχές, αλλά και το καλοκαίρι είναι ακόμα χειρότερο γιατί τα έκαψε όλα. Είναι ζήτημα για το αν θα ζήσουν τα μελίσσια. Θα είναι πολύ μεγάλη η φθορά που θα δημιουργηθεί».
Αν και παρόμοια φαινόμενα ξηρασίας είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην Ζάκυνθο, η φετινή είναι η πρώτη φορά για τον κ. Μάργαρη που το φαινόμενο εκδηλώνεται με τέτοια ένταση. «Πρόβλημα τέτοιο σαν το φετινό δεν έχει ξανά γίνει, είχε γίνει και το 2009 – 2010, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα. Δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος, είναι όλα τα νησιά και ειδικά η Κρήτη, είναι τραγική η κατάσταση», επισημαίνει.

Πράγματι, φαινόμενα ξηρασίας εκδηλώνονται φέτος σε Ελλάδα -και όχι μόνο- φέρνοντας άμεσο αντίκτυπο κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, σε ότι αφορά την παραγωγή του μελιού φαίνεται να έχουν επηρεαστεί κυρίως τα νησιά και τα νότια της χώρας, καθώς τα προβλήματα είναι λιγότερα στην βόρεια Ελλάδα που συναντάμε ανθοφορίες, όπως είναι το πεύκο, έλατο και το βελανίδι. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ζάκυνθο τονίζει ότι, «εδώ δεν έχουμε κάτι άλλο, δεν υπάρχει χορταράκι πουθενά, έχουν ξεραθεί τα πάντα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε πρόβλημα με τα μελίσσια στην Ζάκυνθο, ήδη θα χαθούν πάρα πολλά φέτος».

Μείωση στην παραγωγή
Ερωτηθείς για την επάρκεια της φετινής παραγωγής απάντησε: «Έχει μείνει πολύ λίγο περσινό μέλι και υπάρχει λίγο και από φέτος. Δεν θα είναι για πολύ καιρό, μέχρι τέλη Καλοκαιριού ή για άλλους μέσα στον Σεπτέμβρη, θα έχει τελειώσει. Δεν θα είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια που εμένα μου έμενε και για την άλλη χρονιά».
Σημαντική μείωση στην φετινή παραγωγή μελιού παρατηρεί από την πλευρά του και ο μελισσοκόμος, Θοδωρής Λειβαδάς. Το μέλι φέτος στην Ζάκυνθο δεν επαρκεί, εξηγεί: «Λόγω της μειωμένη παραγωγής δεν μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε την ζήτηση για μέλι. Ελπίζουμε να μην προχωρήσει άλλο το θέμα και να μην συνεχιστεί η φετινή ανομβρία και τον επόμενο χρόνο… Σίγουρα η φετινή χρονιά είναι χαμένη γιατί οι παραγωγοί έχουν τρομερή μείωση, εγώ έχω μείωση σε ένα ποσοστό 80% με ένα 90% και ξέρω ότι άλλοι παραγωγοί δεν έχουν καθόλου να καλύψουν».
Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά τα προβλήματα που σημειώνονται στην παραγωγή μελιού είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, «Είχε μεγάλη ανομβρία, δεν είχαν έκκριση τα άνθη και τα φυτά σε γύρη και κυρίως σε νέκταρ που είναι απαραίτητα», διαπιστώνει και εξηγεί ότι τα αποθέματα του παραγόμενου μελιού που φτιάχνουν και διατηρούν οι μέλισσες για τον χειμώνα τους είναι μειωμένα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αντλήσουν μέλι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «όχι μόνο δεν μπορούμε να πάρουμε, αλλά θα αναγκαστούμε και να τις ταΐσουμε για να έχουν και τον χειμώνα».

 

Ποιοτική φθορά
Οι κλιματικές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην ποσότητα του παραγόμενου μελιού, αλλά και στην ποιότητα του η οποία εξασφαλίζεται από την ποικιλία των ανθέων. Ο κ. Λειβαδάς εξηγεί: «όταν τις ταΐζουμε εμείς αναγκαστικά για να επιζήσουν δεν είναι ότι καλύτερο, ιδανικά θα πρέπει οι μέλισσες να καταναλώνουν το μέλι που παράγουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα, να τα ταΐσουν τον γόνο τους και να μπορέσουν τα μελίσσια να τραφούν σωστά. Αν τις ταΐζουμε εμείς και δεν μπορούν να καταναλώνουν την τροφή που θα παράξουν, θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και ασθένειες θα εμφανιστούν και μείωση πληθυσμών θα υπάρξει».

Ζητήματα γνησιότητας
Αν και όπως εξηγεί ο κ. Λειβαδάς η τιμή του μελιού από τους παραγωγούς θα ανέβει αναγκαστικά προκειμένου να καλύψει το χαμένο κόστος ακολουθώντας την συνολική ακρίβεια της εποχής, η τιμή του στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Μάργαρη θα παραμείνει σταθερή και αυτό γιατί θα αυξηθούν οι προσμίξεις με άλλα σιρόπια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος η νοθεία του μελιού είναι μια πρακτική που γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί, για αυτόν τον λόγο συμβουλεύει τον καταναλωτή «να επιλέξει να πάρει το μέλι από παραγωγό και από κάποιον που έχει μελίσσια».”

Top επιλογές της εβδομάδας

Μηχάνημα έργου έπεσε από φορτηγό σε καταπέλτη πλοίου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, κατά τη διάρκεια φόρτωσης του επιβατικού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» Ν.Π. 11520, ένα μηχάνημα έργου που ήταν φορτωμένο επί φορτηγού οχήματος (Φ.Ι.Χ.) μετατοπίστηκε προς τα πίσω, με αποτέλεσμα το εμπρόσθιο τμήμα του ...

Πωλούνται τα παρακάτω αντικείμενα στο κάστρο Σίφνου

Πωλούνται τα παρακάτω αντικείμενα στο κάστρο Σίφνου τηλέφωνο επικοινωνίας6972809724. Για να τα δείτε πατήστε το παρακάτω λινκ: αγγελία ΣίφνουΛήψη

Δύο παλιές Σιφνιές μητέρες με την Παναγία τη Χρυσοπηγή.

Δύο άνθρωποι τους οποίους αγαπήσαμε πολύ και δεν είναι μαζί μας εδώ και αρκετά χρόνια.Είναι το κυρά-Μαρώ, στα δεξιά, και η θεία η Χρυσούλα στα αριστερά.Το κυρα-Μαρώ "έφυγε" από την ζωή τον Ιανουάριο του 1994.Η θεία η Χρυσούλα αρκετά χρόνια αργότερα....

Κάλεσμα στο πανηγύρι Αγίας Φωτεινής Σίφνου

Το Σάββατο 17 Μαϊου 2025 στις 18:00 θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Φωτεινής Σίφνου. Την Κυριακή 18 Μαϊου το πρωί θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία λειτουργία. Βοήθεια όλου του κόσμου!

Πρόσκληση για αρμούς στην Χρυσοπηγή Σίφνου

Όσες και όσοι επιθυμούν μπορούν να παραβρεθούν την ερχόμενη Κυριακή 18/5/25 από τις 07:00 και μετά στον ιερό βράχο της πολιούχου Σίφνου Παναγίας Χρυσοπηγής για να κάνουν τους αρμούς στο πλακόστρωτο, εν όψει της εορτής της. Βοήθεια μας
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
915ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img