Ξεκίνησε σήμερα 20 Αυγούστου η νέα κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2024- 2025 και θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2025.
Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του, αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ» που ακολουθεί:
Με την εν λόγω απόφαση, ο αρμόδιος υφυπουργός εξουσιοδοτεί τους Προϊστάμενους των Δασικών Υπηρεσιών να προχωρήσουν στην έκδοση Δασικών Αστυνομικών διατάξεων (Δ.Α.Δ) για την εφαρμογή της Ρυθμιστικής.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΩΣΗΣ ΣΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΛΛΩΝ 14 ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ
Κατά τη νέα κυνηγετική περίοδο μειώνεται το όριο ημερήσιας κάρπωσης και το ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης των τρυγονιών. Πιο συγκεκριμένα, το ημερήσιο όριο μειώνεται στα 4 τρυγόνια από τα 6 που ήταν κατά την περσινή περίοδο και η ετήσια εθνική συνολική κάρπωση μειώνεται στα 36.000 από τα 120.000 τρυγόνια.
Επίσης, η υποχρεωτική η καταγραφή της ημερήσιας κάρπωσης στην εφαρμογή ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. επεκτείνεται εκτός από το τρυγόνια σεάλλα 14 θηρεύσιμα είδη (Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα).
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για το Τρυγόνι καθορίζεται ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή πλέον του 87% σε σχέση με την μέση εθνική κάρπωση του είδους μεταξύ των ετών 2013-2018. Τα 36.000 άτομα αντικατοπτρίζουν τη λελογισμένη κάρπωση των παραγώγων του εθνικού αναπαραγωγικού πληθυσμού. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε). Η εφαρμογή, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το Υ.Π.ΕΝ. Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.
Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:
1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.
2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της θήρας του είδους.
3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας. Στο μήνυμα θα αναγράφονται με την κάτωθι σειρά: α. Αριθμός κάρπωσης τρυγονιών β. Ονοματεπώνυμο γ. Ο 12ψήφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας δ. Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.
Μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυτόματα από τη χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς (ημερήσιες καταχωρήσεις κάρπωσης τρυγονιού) θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για τα είδη Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε), ομοίως με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι, χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης των 14 αυτών ειδών, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την έκδοση της ετήσιας άδειας θήρας με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι.
Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν κάποιο από αυτά τα είδη υποχρεούνται:
1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.
2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.
3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: Η δήλωση της κάρπωσης θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας. Στο μήνυμα θα αναγράφο- νται με την κάτωθι σειρά:
α. Θηρευθέν είδος, β. Αριθμός θηρευθέντων ατόμων, γ. Ονοματεπώνυμο, δ. Ο 12ψηφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας, ε. Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.
Σχετική απόφαση:
ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/85494/2954/02.08.2024 (Β΄ 4554) Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2024 – 2025.