Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς καθώς αποτελεί το ξεκίνημα της νέας χρονιάς Οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα: «Βλαστήσαι την γην, και δούναι σπέρμα το σπείροντι, και άρτον εις βρώσιν».
Ο Γιώργος ο Σταυριανός, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, μας θυμίζει ένα παλιό έθιμο που γινόταν την ημέρα του Σταυρού που δεν ξέρουμε κατά πόσο συνεχίζεται στις μέρες μας στις ενορίες της Σίφνου.
«Την ημέρα του Σταυρού όλοι οι αγρότες πήγαιναν στην εκκλησία ένα σακούλι πάνινο, πεντακάθαρο και καλά σιδερωμένο, με κεντημένα τα αρχικά του κάθε νοικοκύρη.
Μέσα στο σακούλι έβαζαν κριθάρι (στην Σίφνο είχαμε μιγάδι, δηλαδή σιτάρι και κριθάρι ανακατεμένο), ενώ κάποιοι έβαζαν και φασόλια και ρεβύθια και τρία ρόδια.
Τα ρόδια τα έβαζαν ώστε συμβολικά να πολλαπλασιαστούν οι σπόροι του κριθαριού και να γίνουν όσοι του ροδιού.
Μετά τα κρεμνούσαμε στα δοκάρια ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν όλο το χρόνο τα ρόδια για τα κόλυβα, καθώς τότε δεν υπήρχαν ρόδια όλο το χρόνο όπως σήμερα.
Στην εκκλησία τοποθετούσαν τα σακούλια κάτω από το τραπέζι που έβαζαν του βασιλικούς για τον αγιασμό.
Ο παπάς τα ευλογούσε και στη συνέχεια κάθε χωρικός έπαιρνε το δικό του το σακούλι του στη θεμωνιά και το κρεμνούσαν στα δοκάρια για να μην πάνε οι ποντικοί.
Όταν ερχόταν η ημέρα της σποράς ο αγρότης ανακάτευε τον σπόρο που είχε ευλογηθεί με τον υπόλοιπο σπόρο και τον έχωναν στη γη για να καρπίσει.
Στην εκκλησία την ημέρα του Σταυρού ήταν τόσα πολλά τα σακούλια ώστε η μάνα μου παράγγελνε: «Το νου μην τα μπερδέψεις και πάρεις τον σπόρο αλλουνού».
Αυτά τα λίγα για να μην ξεχνιόμαστε.
Και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ!!!!