Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Sifnos

Τρομάζει η βία ανηλίκων: Η ΕΛΑΣ συλλαμβάνει 37 μαθητές την ημέρα – Το Panic button και οι διαδικτυακοί “ντετέκτιβ” στα social

Μέσα σε μόλις δύο μήνες, αστυνομικοί βρέθηκαν σε περισσότερα από 6.500 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, για να χαρτογραφήσουν τη νεανική παραβατικότητα, οι έλεγχοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 41% και οι συλλήψεις για βία “εκτοξεύτηκαν” το πρώτο οκτάμηνο του 2024 κατά 45%.

Τα στατιστικά στοιχεία από τα καταγεγραμμένα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων και αυτά που συγκεντρώθηκαν κατά τις εβδομαδιαίες επιχειρήσεις ενημέρωσης και πρόληψης της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους συγκέντρωσης μαθητών, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη ραγδαία αύξηση που καταγράφεται στους περισσότερους δείκτες παραβατικότητας στις νεαρές ηλικίες. Οι αυξημένοι έλεγχοι συνοδεύονται από μπαράζ συλλήψεων, με τις αρχές μάλιστα να εκτιμούν ότι ακόμα μεγαλύτερος είναι ο “σκοτεινός” αριθμός των περιστατικών που ποτέ δεν γίνονται γνωστά στην Αστυνομία.

Panic button για μαθητές, επιχειρήσεις σε πλατείες, εμπορικά κέντρα και στέκια νεανικής εγκληματικότητας, διαδικτυακοί… “ντετέκτιβ” – ερευνητές των αθέατων παραβατικών συμπεριφορών στα social media, 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, νέες υπηρεσίες και Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ανηλίκων. Πρόκειται για το πλέγμα των μέτρων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ανησυχητικά κλιμακούμενο φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να αποτυπώνεται η επιδιωκόμενη μείωση στις θλιβερές στατιστικές.

“Χαρτογράφηση” παραβατικότητας
Για δεύτερο χρόνο, αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν να έχουν εβδομαδιαία παρουσία σε όλα τα σημεία της χώρας, όπου καταγράφεται έντονη δραστηριότητα μαθητών. Οι δράσεις της Αστυνομίας στοχεύουν όχι μόνο στους ελέγχους, τις προσαγωγές και την αποτροπή επεισοδίων και παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και στην ενημέρωση παιδιών κάθε ηλικίας. Όλες οι πλατείες, τα εμπορικά κέντρα και τα στέκια της Αττικής, έχουν “σαρωθεί” από τις αρχές, που θέλουν να “χαρτογραφήσουν” την ανήλικη δραστηριότητα και τα αθέατα σημεία που δεν καλύπτονται από αστυνομική παρουσία. Μέσα σε δύο μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. είχε βρεθεί σε 6.568 σημεία ελέγχου σε όλες τις πόλεις της χώρας για να πραγματοποιήσει αυτές τις δράσεις. Τα σημεία αυτά προκύπτουν μετά από συστηματική επικοινωνία της Αστυνομίας, με κάθε γειτονιά και Δήμο, με σχολεία, με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, οικογένειες και με την τοπική κοινωνία.

“Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε οι γονείς, όπως και όλη η κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται έτσι ξαφνικά, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ένα παραβατικό παιδί. Το παιδί, το παραβατικό, έχει μια ιστορία από πίσω του. Έχουν γίνει καταγγελίες στο σχολείο, έχουν γίνει καταγγελίες στη γειτονιά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαχείριση και κάποια στιγμή θα εκραγεί. Πολλοί γονείς μάλιστα νιώθουν και μια περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει τα άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα και ούτω καθεξής”, ανέφερε χαρακτηριστικά λίγες ημέρες πριν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

37 συλλήψεις την ημέρα για βία
Μόνο στην Αττική, το πρώτο οκτάμηνο του 2024, οι αρχές διαχειρίστηκαν 1.258 υποθέσεις με εγκληματική δραστηριότητα ανηλίκων, για τις οποίες συνέλαβαν 1.877 μαθητές. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 45%, ενώ οι συλλήψεις κατά 48%. Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, οι συλλήψεις μέχρι και τον Αύγουστο άγγιξαν τις 9.000 (αύξηση 45%), ενώ οι υποθέσεις έφτασαν τις 7.180(+47%). Ουσιαστικά οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 37 μαθητές κάθε μέρα του έτους! Την “πρωταθλήτρια” Αττική, ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 1.007 συλλήψεις, ενώ την τρίτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (837). Τέταρτη σε παραβατικότητα ανηλίκων είναι η Πελοπόννησος (753 συλλήψεις) και πέμπτη είναι η Κρήτη, με 741 “άγουρους” δράστες στο πρώτο οκτάμηνο του 2024.

Αναφορικά με την φύση των αδικημάτων με τα οποία κατηγορούνται συνήθως οι ανήλικοι δράστες, στην Αττική, οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν ναρκωτικά (270), κλοπές (233), όπλα (157), σωματικές βλάβες (153) και ληστείες (112). Εκτός από τις ληστείες, οι οποίες παρουσιάζουν μειωμένη τάση, οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφουν αύξηση που αγγίζει ακόμα και το 100% (ναρκωτικά).

Διαδικτυακοί… ντετέκτιβ
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι και η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτήσει “μάτια” στα αθέατα σημεία προπαρασκευής παραβατικών συμπεριφορών σε “δωμάτια” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος, είναι οι αρχές να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν βίαια ραντεβού μεταξύ ανηλίκων τα οποία συνήθως οργανώνονται μέσω social media.

Ήδη το πληροφοριακό δίκτυο της Αστυνομίας έχει αποτρέψει αρκετά περιστατικά, όμως το Υπουργείο προσανατολίζεται στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να υπάρξει ταχύτερη επέμβαση των αρχών.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σοκαριστικό περιστατικό της Γλυφάδας, οι ανήλικοι υποκινητές, διακινούσαν την φωτογραφία της 14χρονης στα social media σαν… καταζητούμενη, ενώ προσκάλεσαν μέσω ίντερνετ άλλους μαθητές να δουν και να απαθανατίσουν την επίθεση σε βάρος της. Όλα αυτά έγιναν γνωστά στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις δύο βίαιες επιθέσεις σε βάρος του κοριτσιού.

Νέο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων
Η αναδιάρθρωση στην Ελληνική Αστυνομία, αναμένεται να φέρει ενίσχυση στις Υπηρεσίες που επωμίζονται το βάρος της προστασίας των ανηλίκων, με στόχο την πιο αποδοτική τους λειτουργία. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για το “Ελληνικό FBI”, στη δομή της νέας Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναμένεται να προστεθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Καινοτόμων Δράσεων, το οποίο θα υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Παράλληλα μια νέα υπηρεσία, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, θα έρθει για να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά βίας ανηλίκων με έντονη κοινωνική διάσταση, στοχεύοντας στη προστασία και την ομαλή διαχείριση των ευάλωτων ηλικιακά θυμάτων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, φαίνεται να υπάρχει πρόθεση και για περισσότερη λογοδοσία των γονιών σε περιστατικά βίας ανηλίκων. “Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να δούμε ξανά τις ποινές στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα… για τους γονείς πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές… Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο την επιμέλεια ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες”, τονίζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Panic button ανηλίκων
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται σε πιλοτική αρχικά φάση, η λειτουργία του saveYOUth, του panic button για την προστασία ανηλίκων. Η εφαρμογή της ΕΛ.ΑΣ. θα απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (παιδιά 12-15 ετών, έφηβοι 15-18 ετών, άτομα άνω των 18 ετών), καθώς θα μπορούν να την εγκαταστήσουν -εκτός από τα παιδιά-, γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και άλλα άτομα τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανηλίκους. Μέσω μίας κίνησης, το παιδί που θα βρίσκεται σε κίνδυνο θα μπορεί να ζητά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε δύο απλές ερωτήσεις με πολλαπλές επιλογές. Οι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα τον κάτοχο της εφαρμογής, μέσω συστήματος γεωεντοπισμού. Εκτός από κουμπί κινδύνου (emergency button), στο saveYOUth, θα υπάρχει φόρμα επικοινωνίας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες περιστατικών.

Ένα δεύτερο σκέλος της εφαρμογής, θα αφορά την ενημέρωση των παιδιών, σε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο, ασφαλείς μετακινήσεις στον δρόμο, bullying εντός και εκτός σχολείου, σχέσεις με άλλα άτομα, ναρκωτικά και αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών, περιβάλλον είναι μερικές από τις κατηγορίες για τις οποίες θα υπάρχει υλικό μέσα στο saveYOUth, το οποίο οι μαθητές θα μπορούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ήδη σε εφαρμογή έχει τεθεί εδώ και μερικούς μήνες ο πενταψήφιος αριθμός 10201 μέσω του οποίου οι ανήλικοι είναι σε θέση να αναφέρουν κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης από άλλα άτομα, bullying κ.ά.. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα και έχει ως στόχο, εκτός από την άμεση και ενιαία ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ. σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, την παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Πηγή: www.thetoc.gr

 

Top επιλογές της εβδομάδας

Βαρύ πένθος στη Σίφνο.Έφυγε ο Νίκος ο Ατσόνιος(Μπαϊράμης)

Σήμερα μας ήρθε ένα πολύ κακό μαντάτο στη Σίφνο.Ο Νίκος ο Ατσόνιος, ο Μπαϊράμης έφυγε από την ζωήΟ άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε εργατικό ατύχημα.Στα πενήντα εννιά του χρόνια έσβησε τόσο αναπάντεχα μία θρυλική μορφή του Αρτεμώνα. Νοικοκύρης, μεγάλ...

Βαρύ πένθος στην ακτοπλοϊα μας.Έφυγε από τη ζωή μάστρο-Γιάννης ο Ζούρας.Βίντεο

Άλλο ένα άσχημο μαντάτο βύθισε στο πένθος το λιμάνι του Πειραιά, τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας. Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μέσα στο πλοίο που αγαπούσε, στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στο λιμάνι του Πειραιά. Ο μαστρο-Γιάννης...

Κλοπή στη Σίφνο και εξιχνίαση της από την Αστυνομία

Την 14-12-2024 από το Αστυνομικό Τμήμα Σίφνου εξιχνιάστηκε κλοπή και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού ο οποίος μεσημεριανές ώρες της 11-12-2024 αφαίρεσε από κατοικία πορτοφόλι με χρηματικό ποσό. Τα χρήματα βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ένα όμορφο στιγμιότυπο από το σημερινό ταξίδι του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» προς το λιμάνι του Πειραιά. Ο Νίκος ο Θεολόγος (Φλούδης)με τον γιό του τον Αντώνη από την Σίφνο με τον Σάκη τον Χαϊκάλη, τον λοστρόμο του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ».Εδώ και χρόνια οι ...

To ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της fast ferries σε πρόσδεση στη Σέριφο.Βίντεο

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024.Το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» ανεβαίνει από Σαντορίνη για Νιο-Σίκινο-Φολέγανδρο-Σίφνο-Σέριφο-Πειραιά.Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Σερίφου.Ξεκινά η διαδικασία πρόσδεσης.Ο καπετάν Κυριάκος Μουζάκης δίνει τις εντολές.Το πλοίο γυρ...
16,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
225ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,698ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img