ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Γραφείο Τύπου
Πάρος, 14 Φεβρουαρίου 2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση για τα αποτελέσματα ελέγχου δειγμάτων φοινικής αρκεύθου (φείδας) στο Δήμο Πάρου
Το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πάρου, μετά από ερωτήματα συμπολιτών μας για το φαινόμενο της ξήρανσης πολλών φυτών φοινικής αρκεύθου (φείδας) στο νησί μας, απέστειλε για έλεγχο στις 22 Ιανουαρίου του 2025, στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, δείγματα που προσκόμισαν πολίτες.
Τα δείγματα αφορούσαν κλάδους και βλαστούς φείδας (φοινική άρκευθος, Juniperus phoenicea) από τις περιοχές (α) «Βουνό του κανονιού» της κοινότητας Νάουσας και (β) «Φάραγγα» και «Τρυπητή» της Κοινότητας Αγκαιριάς, με σκοπό να διερευνηθούν εργαστηριακά οι αιτίες των παρατηρούμενων ξηράνσεων.
Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 18/5066/31-01-25 έγγραφο-απάντηση του Ινστιτούτου, ο έλεγχος των δειγμάτων ήταν αρνητικός, ως προς την ύπαρξη φυτοπαθολογικού αιτίου ή εντομολογικής προσβολής.
Λόγω απουσίας κάποιου παθολογικού αιτίου και λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων δύο ετών, το Ινστιτούτο επεσήμανε πως οι ξηράνσεις δύνανται να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και προτάθηκε η παρακολούθηση των συμπτωμάτων το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι βροχοπτώσεις πιθανόν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των φυτών. Επίσης, το Δασαρχείο Σύρου ενημέρωσε το Δήμο πως αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε προ τριετίας και στην Σύρο το οποίο σήμερα έχει θετική εξέλιξη.
Ο Δήμος με την συνδρομή των συμπολιτών μας θα παρακολουθεί την εξέλιξη των συμπτωμάτων και θα προβεί σε νέους ελέγχους όταν αυτοί καταστούν αναγκαίοι.
Το Γραφείο Τύπου.
Το φαινόμενο συμβαίνει και στη Σίφνο και το 2021 είχαμε δημοσιεύσει άρθρο του Γιώργου Παπαπαύλου που μας είχε στείλει και είχαμε ανεβάσει και βίντεο, αλλά δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει και έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία και πρέπει κάτι να γίνει πριν η Σίφνος χάσει το λίγο πράσινο που έχει.
Δείτε το άρθρο: