Ο Σίμος ο Ατσόνιος μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κλαδεύεται μία λεμονιά.
Με τον ίδιο τρόπο κλαδεύονται και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, το γκρέιπφρουτ κ.ά.
Το κλάδεμα γίνεται κάθε χρόνο, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, μια μέρα που θα έχει καλοσύνη.
Το κλάδεμα του δέντρου γίνεται σαν χάδι, όπως μας λέει ο Σίμος ο Ατσόνιος.
Το πρώτο πράγμα που κλαδεύουμε είναι τα «λαίμαργα κλαδιά», αυτά τα οποία προεξέχουν ώστε να μην πάρει ύψος το δέντρο.
Με το κλάδεμα επιδιώκεται να μπαίνει στο δέντρο ο ήλιος και ο αέρας.
Η συγκεκριμένη λεμονιά είναι πολύφορη και έχει λεμόνια σχεδόν όλο τον χρόνο.
Ο Σίμος ο Ατσόνιος κόβει, αρχικά, όλα τα κλαδιά που προεξέχουν ώστε οι χυμοί του δέντρου να μην πηγαίνουν χαμένοι.
Στη συνέχεια θα κλαδέψει τα σημεία που τα κλαδιά είναι πολύ πυκνά ώστε το δέντρο να ελαφρύνει.
Όπου η λεμονιά είναι πολύ φορτωμένη ο κλαδευτής επεμβαίνει.
Ο σκοπός, όπως μας τονίζει, είναι να μπαίνει ο ήλιος και ο αέρας στο δέντρο.
Όλα αυτά στην όμορφη χειμωνιάτικη Σίφνο.
Αγροτικές ασχολίες που πραγματοποιούνται σαν ιεροτελεστία κάθε χρόνο την ίδια εποχή.
Η λεμονιά μοσχοβολά.
Το μόνο που ζητά είναι λίγη περιποίηση και φροντίδα και θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα με τους λαχταριστούς και ευωδιαστούς καρπούς της.