Η περιβαλλοντική προστασία της Μήλου συζητήθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ το οποίο ζητεί άμεση έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων.
Την άμεση προώθηση 8 ενεργειών για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου και δη 6 περιοχών, ανάμεσά τους και το Σαρακήνικο, ζητεί ο Δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Μικέλης, με επιστολή του στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Να γίνουν σαν το «Κλέφτικο» άλλες 6 περιοχές
Ο Δήμαρχος ζητεί να χαρακτηριστούν «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», μαζί με το «Κλέφτικο», και τα: Σαρακήνικο, Παπαφράγκας, Ακρωτήρι Βάνι, Ριβάρι, Πατρικιά, Καστανάς, καθώς και να καθοριστεί αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των βιότοπων Αχιβαδόλιμνη, Προβατάς, Ριβάρι και Αλυκές.
Μετά τις διαστάσεις που πήρε η απόπειρα ανέγερσης πεντάστερου ξενοδοχείου χωρητικότητας 300 δωματίων στο Σαρακήνικο, το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το οποίο συντάχθηκε με το αίτημα του Δήμου για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού και την ανάκληση των οικοδομικών αδειών στο Σαρακήνικο.
Να σταματήσει ο «βιασμός» της περιοχής
«Πρέπει να σταματήσει αυτός ο βιασμός της περιοχής. Χτίζονται χιλιάδες τετραγωνικά, με πισίνες κλπ.. Πλήρης αλλοίωση του τοπίου», ανέφερε ο κ. Μικέλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Για να πάρουν τις άδειες», είπε, «δηλώνουν ότι θα κάνουν μέχρι 54 ή 99 δωμάτια και μετά κάνουν επαυξήσεις ή αλλαγή της άδειας και φθάνουν τα 250 και 300 δωμάτια. Το θέμα είναι τι θέλουμε σαν κοινωνία, τι χωράει στα νησιά μας, ώστε να έχουν βιωσιμότητα και διαχρονικότητα».
Όπως είπε, ο Δήμος είχε πλήρη άγνοια για την εκδοθείσα οικοδομική άδεια 2.974 τ.μ., καθώς η Πολεοδομία έδωσε μόνο όρους δόμησης, ενώ η άδεια εκδόθηκε από άλλες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Μικέλη, ο Δήμος Μήλου προχώρησε από το 2020 στην επικαιροποίηση της μελέτης ΣΧΟΑΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων), η οποία εγκρίθηκε από Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου και βάσει αυτής η παράκτια ζώνη στο Σαρακήνικο ορίστηκε ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ). Το Σχέδιο όμως – είπε – δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). «Το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε και μετά το θέμα που προέκυψε, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι τώρα ξεκινάει για τη Μήλο η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ενας από τους λόγους που δεν ενεκρίθη», είπε αναφερόμενος στο ΣΧΟΟΑΠ, «ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής γη υψηλής παραγωγικότητας. Είχαμε βάλει όλα τα κομμάτια της Μήλου, που είχαμε διαθέσιμα, εκτός από τα νταμάρια, διότι έχουμε και την εξόρυξη. Δεν είχαμε άλλη γη να προσθέσουμε…».
Οι 8 ενέργειες που ζητεί ο Δήμος Μήλου να προχωρήσουν άμεσα είναι οι ακόλουθες:
Αμεση έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ.
Εγκαιρη θεσμοθέτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μήλου και ενσωμάτωση σε αυτό των ατευθύνσεων και ρυθμίσεων του ΣΧΟΟΑΠ.
Αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στο Σαρακήνικο, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης (σε ισχύ από 18/8/24).
Άμεση αναστολή και έλεγχος όλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί στην αναφερόμενη ζώνη προστασίας, μέχρι την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού
Σχεδίου του Δήμου Μήλου και του ΣΧΟΟΑΠ.
Έλεγχο από τη κεντρική διοίκηση όλων των επενδύσεων και επεμβάσεων που πραγματοποιούνται εντός της προστατευόμενης ζώνης Natura στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Να χαρακτηριστούν «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», μαζί με το «Κλέφτικο», και τα: Σαρακήνικο, Παπαφράγκας, Ακρωτήρι Βάνι, Ριβάρι, Πατρικιά, Καστανάς.
Να καθοριστεί αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των βιότοπων: Αχιβαδόλιμνη, Προβατάς, Ριβάρι, Αλυκές.
Δίπλα στον Δήμο Μήλου η ΚΕΔΕ
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το ΔΣ της ΚΕΔΕ συντάσσεται και στηρίζει τα αιτήματα του δήμου Μήλου για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού και συγκεκριμένα:
Να εγκριθεί άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ, να γίνει έγκαιρη θεσμοθέτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου. Να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο στο Σαρακήνικο μετά την επέμβαση, να ανασταλούν και να ελεγχθούν όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στην αναφερόμενη ζώνη προστασίας, μέχρι την έκδοση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή και του ΣΧΟΟΑΠ. Τέλος να ελεγχθούν από την κεντρική διοίκηση όλες οι επενδύσεις και επεμβάσεις που πραγματοποιούνται εντός της προστατευόμενης ζώνης Natura στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Πηγή: www.tovima.gr