Τρίτη, 10 Μαρτίου, 2026
9.5 C
Sifnos

Βασίλης Κικίλιας: “Η κοινωνία απαιτεί περισσότερα, καλύτερα, ταχύτερα”

“H ιστορία έχει δείξει ότι η δεύτερη τετραετία είναι πάντα πολύ διαφορετική . Η κοινωνία και δεν συγχωρεί εύκολα, δηλαδή δεν έχει ανοχή, και απαιτεί περισσότερα-καλύτερα-ταχύτερα. Για εμένα η κυρίαρχη πρωτοβουλία -αλλαγή, πρέπει να είναι μια και οριζόντια σε όλους τους τομείς πολιτικής: Ακούω προσεκτικά, συνομιλώ ειλικρινά με τους πολίτες, και δίνω λύσεις στα βασικά τους προβλήματα” επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News και στον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες που έχει θέσει στο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές είναι η ασφάλεια των επιβατών, αλλά και των εργαζόμενων στη ναυτιλία, η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των ευπαθών ομάδων μέσα από την τιμολογιακή πολιτική, η ενίσχυση και η στήριξη του Λιμενικού Σώματος και η εκκίνηση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών του Υπουργείου.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως ήδη έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι και ενδελεχείς επιθεωρήσεις με εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις κατηγορίες δρομολογιακών πλοίων: Επιβατηγών, επιβατηγών- οχηματαγωγών και ημερόπλοιων, ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως, ενόψει της περιόδου του Πάσχα και της επερχόμενης θερινής σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτό- και με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια ταξιδιωτών, νησιωτών, τουριστών και εργαζόμενων στη Ναυτιλία- πραγματοποιούνται διαρκώς ενημερωτικές και συντονιστικές συσκέψεις με τους Περιφερειάρχες και τους Λιμενάρχες της χώρας, καθώς και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας και ετοιμότητας.

«Το Λιμενικό Σώμα είναι ένδοξο και έχει δώσει σκληρές και τεράστιες μάχες σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Μέρα και νύχτα, υπό αντίξοες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες, οι 8.000 γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, παλεύοντας με μποφόρ και ακραία καιρικά φαινόμενα στα 18.500 χιλιόμετρα των ναυτικών συνόρων μας, αποτελούν την άμυνα της χώρας μας στη νομιμότητα, σώζοντας ταυτόχρονα ζωές, δυστυχισμένους ανθρώπους και παιδάκια. Η προσφορά των λιμενικών μας είναι υψηλής αξίας. Τους τιμώ και τους σέβομαι απεριόριστα. Και από τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού:

1.Κάτι περισσότερο από 2 χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι καταγράφει τα χαμηλότερα δημοσκοπικά ποσοστά της από το 2019 και εντεύθεν. Ποιες πρωτοβουλίες θεωρείτε ότι πρέπει να αναληφθούν για να αντιστραφεί το αρνητικό για το κυβερνών κόμμα κλίμα;

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι στον 2ο χρόνο είναι στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κέρδισε και τις εκλογές του 2023, καθώς οι πολίτες ξεκάθαρα ψήφισαν θετικά για το κυβερνητικό της έργο, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι η δεύτερη τετραετία είναι πάντα πολύ διαφορετική . Η κοινωνία και δεν συγχωρεί εύκολα, δεν έχει δηλαδή ανοχή και απαιτεί περισσότερα -καλύτερα – ταχύτερα. Για εμένα η κυρίαρχη πρωτοβουλία -αλλαγή, πρέπει να είναι μια και οριζόντια σε όλους τους τομείς πολιτικής: Ακούω προσεκτικά συνομιλώ ειλικρινά με τους πολίτες και δίνω λύσεις στα βασικά τους προβλήματα.

2.Ποιες θα πρέπει να είναι εφεξής οι προτεραιότητες της κυβέρνησης; Είναι αρκετές οι αλλαγές, που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό;

Τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης τις καθορίζει ο πρωθυπουργός. Οι υπουργοί από την δική μας πλευρά οφείλουμε να ορίσουμε τις επιμέρους προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης μας. Αυτή αν θέλετε είναι και η εξειδίκευση της πολιτικής που πρέπει να οδηγεί πάντα σε αποτελέσματα. Δεν είναι θεωρία πια, είναι οι πράξεις. Όσον αφορά στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προτεραιότητες είναι η ασφάλεια των επιβατών, αλλά και των εργαζόμενων στη ναυτιλία, η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των ευπαθών ομάδων μέσα από την τιμολογιακή πολιτική, η ενίσχυση και η στήριξη του Λιμενικού Σώματος και η εκκίνηση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών του Υπουργείου.

3.Εν μέσω πρωτοφανούς για τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, πολιτικής τοξικότητας, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να προσφέρει μία διέξοδο;

Μάλλον αδιέξοδο θα προσέφερε στα μέσα της τετραετίας και σίγουρα μια περίοδο πολιτικής αστάθειας μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Άλλωστε μόνο η Νέα Δημοκρατία με βάση τα τρέχοντα δημοσκοπικά στοιχεία είναι κόμμα διακυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι κόμματα διαμαρτυρίας.

4.Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως είναι μακριά από τον πήχη της αυτοδυναμίας εξετάζετε αλλαγές στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο;

Σε ό,τι με αφορά ως πολιτικό -διότι το θέμα είναι προφανώς εκτός αρμοδιοτήτων μου- ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζει συνεχώς, πόσο μάλλον βάσει δημοσκοπήσεων. Είναι ένα από τα πολλά, δυστυχώς, σημεία που οι πολιτικοί διαχρονικά έχουμε περάσει κάτω από την πήχη του σεβασμού σε θεσμικά θέματα.

5.Σας προβληματίζει η αναταραχή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας από τα «απόνερα» του ανασχηματισμού, ήτοι την παραίτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, Αρίστου Δοξιάδη, αλλά και τις σφοδρές επικρίσεις για προηγούμενες δηλώσεις του Υφυπουργού Ενέργειας, Νίκου Τσάφου, για το Κυπριακό; Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου κύκλου εσωκομματικής εσωστρέφειας;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πάσχει από κομματική εσωστρέφεια, άρα δεν ανησυχώ. Αν κάπου πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η κομματική εξωστρέφεια και η επανασύνδεση με τον κόσμο μας, τη βάση της μεγάλης αυτής παράταξης. Υπό αυτή την έννοια, ναι, έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς λειτουργεί, συνθέτει και συνδέεται η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Οι βουλευτές είμαστε οι εκπρόσωποι και κομμάτι της κοινωνίας.

6.Ποιο μήνυμα στέλνει η πρωτοβουλία του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει την απ ευθείας παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο…παρακάμπτοντας κατ ουσίαν την κρίση της Προανακριτικής Επιτροπής; Τι σημαίνει πρακτικά η συγκεκριμένη εξέλιξη για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών;

Καταρχάς να πω ότι ο κ Τριαντόπουλος έκανε το σωστό με τόλμη και καθαρότητα. Κατευθείαν στον φυσικό δικαστή, με τήρηση όλων των θεσμικών εγγυήσεων, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά στην εξέλιξη της υπόθεσής του. Σαν κίνηση είναι ο προπομπός της συνταγματικής αλλαγής του άρθρου 86 που ζητούν όλα τα κόμματα άλλωστε.

7.Σας προβληματίζει η «ανοιχτή» γραμμή ανάμεσα στο νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο φόντο του αιτήματος της Άγκυρας για επανένταξη της στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35; Πόσο ρεαλιστική εκτιμάτε ότι είναι η διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις έρευνες για το ηλεκτρικό καλώδιο;

Οπωσδήποτε έχουμε μπει σε μια νέα εποχή και όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, όσα αναλυτικά εργαλεία διαθέταμε δείχνουν ότι δεν λειτουργούν πλέον. Σε μια εποχή που η διπλωματία δοκιμάζεται πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για την περιοχή. Είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΝΑΤΟ και πρέπει να δρούμε με στρατηγική και αποφασιστικότητα και όχι φοβικά.

8.Η ασφάλεια των πολιτών είναι πάντα πρωτεύον θέμα και λόγω επικαιρότητας έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, ποια είναι η στόχευσή σας σε αυτό τον τομέα;

Όπως στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που είχα την τιμή να προΐσταμαι τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και στο Ναυτιλίας, πρωταρχικός στόχος μου είναι πάντα η ασφάλεια των πολιτών. Γι’ αυτό είδατε κ. Μουρελάτε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα ήταν να δώσω εντολή για έκτακτους ελέγχους σε όλες τις κατηγορίες δρομολογιακών πλοίων: Επιβατηγών, επιβατηγών- οχηματαγωγών και ημερόπλοιων. Οι επιθεωρήσεις ήδη έχουν ξεκινήσει και η εντολή που έχει δοθεί είναι να είναι ενδελεχείς, σε βάθος και να γίνουν με εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Ομοίως, ολοκληρώνονται οι επαφές με όλους τους Λιμενάρχες και το σύνολο του Λιμενικού Σώματος ως προς την ασφάλεια των ταξιδιωτών, των νησιωτών μας, των τουριστών και των εργαζόμενων στη Ναυτιλία.

9.Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής σάς ακούσαμε να κάνετε ιδιαίτερη αναφορά στους λιμενικούς. Ποια είναι η δική σας θέση για το Λιμενικό Σώμα;

Το Λιμενικό Σώμα είναι ένδοξο και έχει δώσει σκληρές και τεράστιες μάχες σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Έχω δεσμευθεί ότι θα βάλω ασπίδα προστασίας απέναντι σε όσους προσπαθούν να πλήξουν τους Λιμενικούς και το ανθρωπιστικό- εκτός όλων των άλλων- έργο τους. Μέρα και νύχτα, υπό αντίξοες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες, οι 8.000 γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, παλεύοντας με μποφόρ και ακραία καιρικά φαινόμενα στα 18.500 χιλιόμετρα των ναυτικών συνόρων μας, αποτελούν την άμυνα της χώρας μας στη νομιμότητα, σώζοντας ταυτόχρονα ζωές, δυστυχισμένους ανθρώπους και παιδάκια. Η προσφορά των λιμενικών μας είναι υψηλής αξίας. Τους τιμώ και τους σέβομαι απεριόριστα. Και από τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μου.

Διαφήμιση

Top επιλογές της εβδομάδας

Γονείς και Τοπική Κοινωνία Σίφνου: Άμεση στελέχωση του Π.Π.Ιατρείου – Κίνδυνος για την υγεία 500 παιδιών

Άμεση μόνιμη και επαρκή στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Σίφνου Περιφερειακού Σίφνος, Τρίτη 3 Μαρτίου 2026 Προς: Τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κ. Χρ...

Δήμος Σίφνου: Έμπειρος Γενικός ιατρός στο Π.Π.Ιατρείο Σίφνου αμέσως μετά το Πάσχα

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣυνάντηση στο Υπουργείο Υγείας για τη στελέχωση του Π.Π.Ι. ΣίφνουΤην Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ της Δημάρχου Σίφνου κας Μαρίας Ναδάλη και του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη...

Μητσοτάκης:Επιπλέον 1.500 ευρώ καθαρά σε 80 γιατρούς σε νησιά κάτω των 4 χιλ κατοίκων μετά από δωρεά Χατζηιωάννου.Βίντεο

Η πολύ σημαντική δωρεά του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου με την οποία ενισχύονται οικονομικά για επτά χρόνια με το ποσό των 1500 ευρώ μηνιαίως 80 γιατροί που υπηρετούν σε 47 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό κάτω των 4.000 κατοίκων κατά τη χειμ...

Ο Βαγγέλης Μαραγκός σχετικά με τα θέματα υγείας στη Σίφνο στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».Βίντεο

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μαραγκός τοποθετείται στο fm1 radio για το ζήτημα που έχει προκύψει με ελλείψεις ιατρών στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Σίφνου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».Στην παρέμβασή του αναφέρεται στις εξελίξεις γ...

Πανσιφναϊκός: Προσκαλούμε τους Σιφνιούς της Αθήνας και Πειραιά να έρθουν να δούν την ομάδα μας και να χειροκροτήσουν τα παιδιά

Σήμερα το βράδυ και ώρα Champions league 21:30(περίπου)ΠΑΝΣΙΦΝΑΙΚΟΣ ΑΣ - ΑΝΔΡΙΑΚΟΣ στο γήπεδο Δραπετσώνας(Ι .Βάζος) Για τους φίλους που δεν θα μπορούν να είναι ,υπάρχει παρακάτω link ζωντανής μετάδοσης ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΦΝΟ…..μετάδοση στο καφέ Α...
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες