Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
11.8 C
Sifnos

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» | ΚΕΑ ΙΜ Σύρου | Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER

«Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» 

“Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή” 

Ολοκλήρωση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων 

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ολοκλήρωσε με επιτυχία το  έργο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός», το οποίο περιλάμβανε τη διεξαγωγή  τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, την οργάνωση εκπαιδευτικού ταξιδιού και τη δημιουργία  εκπαιδευτικών βίντεο σχετικά με τη γαστρονομία και τον πολιτιστικό τουρισμό των  Κυκλάδων. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο, τη Σίφνο και την Άνδρο, με κύριο  στόχο την επιμόρφωση επαγγελματιών και εργαζομένων στον τομέα της εστίασης και του  τουρισμού. Επιπλέον, οργανώθηκε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μύκονο, το οποίο ενίσχυσε  τις γνώσεις και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων σχετικά με την τοπική γαστρονομία και τον  πολιτισμό του νησιού. 

Σύρος 

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα, στο Γαλησσά της  Σύρου, από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2024, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον καταξιωμένο Chef Κωνσταντίνο Μπουγιούρη. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  ενότητες σχετικά με τις βασικές έννοιες και τα στοιχεία του Γαστρονομικού και Πολιτιστικού  τουρισμού, την επιχειρηματικότητα στην εστίαση, τις καλές πρακτικές από άλλες περιοχές και  χώρες, καθώς και τις πιστοποιήσεις και τα ειδικά σήματα ποιότητας. 

Σίφνος 

Το δεύτερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου Μαριάνθη Σίμου,  από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2024, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον γνωστό Αρχιμάγειρο Κωνσταντίνο Βασάλο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις ίδιες θεματικές ενότητες με το σεμινάριο της Σύρου, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες  

της Σίφνου και στους πρωτοπόρους της γαστρονομίας. 

Άνδρος 

Το τρίτο σεμινάριο έλαβε χώρα στο εστιατόριο SEASATINNINO, στον Όρμο Κορθίου της  Άνδρου, από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2024, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον καταξιωμένο Chef Κώστα Μπουγιούρη. Κατά την διάρκεια του σεναρίου, συζητήθηκαν επιπλέον οι  συνέργειες των επιχειρηματιών και των τοπικών φορέων για την προώθηση και ανάπτυξη του  γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού στο νησί της Άνδρου.

ΚΕΝΤΡΟ ΈΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μύκονο 

Με την ολοκλήρωση του έργου, οργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στη Μύκονο στις 27-28  Ιανουαρίου 2025, κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση  επαφή με την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. Το πρόγραμμα περιλάμβανε  συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Χρήστο Βερώνη και μέλη του Δημοτικού  Συμβουλίου, καθώς και συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και  ξεναγήσεις σε παραδοσιακά τυροκομεία, κρεοπωλεία – παρασκευαστήρια και στο μοναδικό  μικροζυθοποιείο της Μυκόνου και μια συνάντηση εργασίας στην Λέσχη Γαστρονομίας της  Μυκόνου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν πληροφορίες, τεχνικές και σημαντικές  εμπειρίες για την γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων και τις ιδιαίτερες νοστιμιές της  Μυκόνου. 

Εκπαιδευτικά Βίντεο 

Δημιουργήθηκαν επτά (7) εκπαιδευτικά βίντεο που καλύπτουν μια σειρά από θεματικές  ενότητες που σχετίζονται με τον γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό και προσφέρουν πρακτικές συμβουλές, καλές πρακτικές και εμπειρίες από διακεκριμένους επαγγελματίες του  χώρου. 

Μπορείτε να δείτε όλα τα εκπαιδευτικά βίντεο εδώ και σε μια συλλογή (playlist) στο  Youtube

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ευχαριστεί τους εισηγητές,  τους συμμετέχοντες και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχία των τριών σεμιναρίων  στη Σύρο, τη Σίφνο και την Άνδρο, καθώς και της ξεχωριστής εκπαιδευτικής επίσκεψης στη  Μύκονο, που έχουν στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων που παρέχει ο γαστρονομικός  τουρισμός τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία των νησιών μας 

Το έργο «Γαστρονομικός και πολιτιστικός τουρισμός» είναι ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα  CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/Ευρωπαϊκό  Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές  περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της  Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πληροφορίες 

Ιστοσελίδα έργου: https://tinyurl.com/2p9muw4x 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2281082815 (καθημερινές 09:00 -15:00)  

E-mail: info@keaimsyrou.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

Πρώτη άφιξη(δοκιμαστικό)του ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ στην Σέριφο.Βίντεο

Την πρώτη του άφιξη πραγματοποίησε σήμερα το Πλοίο ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ στο λιμάνι της Σερίφου. Το πλοίο αναχώρησε από τον Πειραιά απόψε 14/12/25 στις 21:10 και έφτασε στην Σέριφο στις 00:48. Το πλοίο έδεσε στην μέσα πλευρά του λιμανιού και κατόπιν ανα...

ΔΕΔΔΗΕ Σίφνου: Προσωρινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ο ΔΕΔΔΗΕ Σίφνου ενημερώνει ότι λογω απαραίτητων τεχνικών εργασιών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 θα υπάρξει διακοπή ρεύματος από περιοχή Μογκού στην Απολλωνία και σε όλες τις Καμάρες από 07:30 μέχρι τις 15:00.

Μιλάς σιφνέικα; Διαγωνισμός Κειμένων στη Σιφνέικη Ντοπιολαλιά «Νικόλαος Προμπονάς»

Διαγωνισμός Κειμένων στη Σιφνέικη Ντοπιολαλιά «Νικόλαος Προμπονάς» Η εφημερίδα «Σιφναϊκά Νέα», ύστερα από πρόταση Σιφνιών εκπαιδευτικών και με στόχο νασυμβάλει στη διατήρηση και την ανάδειξη της σιφνέικης ντοπιολαλιάς — ενός ζωντανού στοιχείου...

Εκτάκτως στην Σίφνο για διακομιδή παιδιού εν μέσω καταιγίδας το BLUE STAR1.Βίντεο

Κι ενώ όλοι αυτό το διάστημα έχουμε αγωνία για το αν μπούν τελικά τα Κρητικά πλοία στην Σίφνο είδαμε το BLUE STAR1 να μπαίνει στο λιμάνι των Καμαρών και μάλιστα με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες εν μέσω της κακοκαιρίας Byron με δυνατή βροχή, αστρα...
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,374ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες