Ένα πολύ άσχημο μαντάτο μας έφτασε από τα μέρη της Κιμώλου.
Ο Πέτρος ο Μαριάνος έφυγε από τον επίγειο κόσμο μας.
Ο Πέτρος είναι ένας άνθρωπος που μεγάλο μέρος της ζωής του το έζησε στην Πολύαιγο, ή αλλιώς Πόλυβο, το σχεδόν ακατοίκητο νησάκι δίπλα στην Κίμωλο.
Ο Πέτρος είναι/ήταν ένας από τους ανθρώπους που δέθηκαν τόσο πολύ με έναν τόπο και δεν μπόρεσαν να φύγουν σχεδόν ποτέ από αυτόν.
Εδώ ο Πέτρος του είχε ζωντανά του στο νησί και περνούσε τον καιρό του στην ησυχία και την γαλήνη.
Ένας πραγματικός ερημίτης που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του μαζί με τα ζωντανά του σε αυτόν τον τόπο έχοντας δίπλα του τη γυναίκα του.
Η Σοφία Παπαϊωάννου ήρθε φέτος την άνοιξη στον Πόλυβο για να συναντήσει τον Πέτρο τον Μαριάνο στα πλαίσια της εκπομπής της ΕΡΤ «365 στιγμές».
Η εκπομπή θέλησε να καταγράψει τους παλιούς κατοίκους του νησιού που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό έναν τρόπο ζωής που χάνεται όσο περνά ο καιρός.
Όπως είπε ο Πέτρος στην Σοφία Παπαϊωάννου για την επιλογή του να ζει στην Πόλυβο/Πολύαιγο «την βαβούρα την βρίσκεις όποτε θες, την ησυχία δεν την βρίσκεις εύκολα».
Εδώ μεγάλωσε ο Πέτρος μαζί με τα τέσσερα αδέλφιά του και όλοι μαζί παίζανε ελεύθερα σε αυτό τον τόπο.
Ο πέμπτος αδελφός γεννήθηκε στην Κίμωλο όταν έφυγαν από το νησί της Πολυαίγου.
Οι γονείς ενοικίαζαν εκτάσεις στο ήσυχο νησί για να βόσκουν τα ζωντανά τους.
Ο Πέτρος είπε στην Σοφία «Δεν νιώθω μοναξιά. Αισθάνομαι ευτυχισμένος.
Και σε μια πέτρα πάνω να έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει θα τον αγαπάς.
Αυτός είναι ο τόπος σου»
Μπάρκαρε στα δεκατρία του και παντρεύτηκε στα είκοσι,
Τότε πήρε αυτό το καϊκι και με αυτό έζησε την οικογένειά του με το ψάρεμα.
Μετά θέλησε να ξαναγυρίσει εδώ.
Το καϊκάκι το έχει δεμένο στην παραλία, στης Παναγιάς τ’Αυλάκι.
Ζούσε κι η γυναίκα του μαζί.
Είναι πραγματικά απίστευτο πως κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αφήσουν τόσο έντονο το στίγμα τους στον τόπο που αγάπησαν.
Πιθανόν σε λίγα χρόνια ακόμα και η Πόλυβος μπορεί να αφεθεί στου τουρισμού την ανοχή.
Τον Πέτρο τον Μαριάνο δεν θα τον ξαναβρούμε στο μικρό του σπιτάκι.
Το στίγμα του, η ψυχή του, η ενέργειά του θα μείνουν για πάντα ζωντανά.
Καλό ταξίδι σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο
Τα λόγια είναι πολύ πτωχά για αυτούς τους ανθρώπους.