Πρόκειται για μια απολύτως ελληνική φυλή, και μάλιστα αρχαία, κάτι που δεν ξέρουν πολλοί. Άπειρες αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα φανερώνουν την ύπαρξη του φοβερού αυτού σκύλου και την κοντινή σχέση του με την αρχαία ελληνική οικογένεια.
Από αναφορές σε κείμενα και γκραβούρες ο σκύλος αυτός εμφανίζεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σε μια αδιάσπαστη συνέχεια σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
Κοκόνι | Μια αρχαία ελληνική μικρόσωμη ράτσα που πολλοί δεν γνωρίζουν
|
Τα κοκόνια αποκαλούνταν «παρέστια», επειδή τριγυρνούσαν στα πόδια των γυναικών όσο αυτές ετοίμαζαν το φαγητό στην εστία. Οι Αθηναίες αρχόντισσες τα έπαιρναν μαζί τους στην αγορά. Στις περισσότερες απεικονίσεις παιδιών από την αρχαία εποχή -π.χ. στο Μουσείο της Βραυρώνας- θα δούμε αυτό το μικρόσωμο σκυλάκι να τα συνοδεύει.
By TATYANA1511 shutterstock |
By Thanasis Foukas shutterstock |
Η μουσουδίτσα του μοιάζει λίγο με της αλεπούς αφού είναι μακριά και το σώμα του είναι λίγο πιο μακρύ από το ύψος των ποδιών του. Αλλά αυτό που σε κερδίζει αμέσως είναι τα μεγάλα, υπέροχα μάτια του. Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι έχει πολύ καλή υγεία και δεν θα σας απασχολήσει ούτε με τα μάτια, ούτε με τα οστά του.
By Thanasis Foukas shutterstock |
By doroninanatalie4 shutterstock |
Επειδή η γούνα τους είναι μεταξένια, τα κοκονάκια δεν αφήνουν πολύ τρίχωμα μέσα στο σπίτι. Την περίοδο που αλλάζουν μανδύα (συνήθως μία φορά το χρόνο) αρκεί ένα δίλεπτο – τρίλεπτο βούρτσισμα την ημέρα για να μαζέψουμε τη νεκρή τρίχα στη βούρτσα.
By doroninanatalie4 shutterstock |
Ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα κοκόνια δεν μοιάζουν με τα άλλα μικρόσωμα. Δεν είναι σκυλάκια αγκαλιάς. Μπορούν να ζήσουν άνετα μέσα στο σπίτι, αλλά και στον κήπο. Έχουν επίσης ανάγκη από άσκηση και τρέξιμο, τους αρέσει να μαθαίνουν, αλλά κυρίως έχουν ανάγκη τη συντροφιά μας.Αντιλαμβάνονται τα πάντα, έχουν δηλαδή αίσθηση του τι συμβαίνει και δίνουν σήμα «συναγερμού». Είναι τα πλέον ιδανικά για παιδιά και ηλικιωμένους, καλά σκυλιά για πρωτάρηδες καθώς προσφέρουν την τέλεια συμβίωση.
Πηγή – dinfo.gr