Μια ομιλία που καθήλωσε όσους ήταν στο συνέδριο της ΠΕΔ πραγματοποίησε σήμερα η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη.
Η δήμαρχος της Τήλου ανέβηκε και κατέβηκε από το βήμα του συνεδρίου μονολογώντας ούσα αγανακτισμένη από όσα δεν έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την υγεία και κυρίως γιατί η τηλειατρική έχει μείνει στο …ράφι και παρουσιάζεται ως λύση.
Άνθρωποι πεθαίνουν στα νησιά γιατί δεν υπάρχουν γιατροί για να τους περιθάλψουν. Φεύγουν από τη ζωή γιατί τα ελικόπτερα είτε δεν μπορούν να πάνε ή αργούν. Η Δήμαρχος του νησιού ξεσπάθωσε στη συνεδρίαση και είπε τα πράγματα με το όνομα τους .
Η κ. Καμμά τόνισε πως ο σύγχρονος θάλαμος της τηλειατρικής δεν λειτούργησε ποτέ στο νησί. Επιπλέον επειδή δεν υπάρχει στο νησί ειδικευμένος γιατρός το νησί κινδυνεύσει να χάσει τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά την κατασκευή πολυιατρείου.
“Να με συγχωρείτε για την ένταση είπε η δήμαρχος Τήλου αλλά δεν την παλεύω”.
Όχι άλλο αίμα λοιπόν είπε η δήμαρχος του μικρού νησιού για να περιγράψει την απαξίωση και την ανεπάρκεια της πολιτείας στο πρόβλημα της υγείας που είναι οξύτατο στα χώματα εκείνα που ζουν ακρίτες , άνθρωποι που υπομένουν και επιμένουν γιατί αγαπούν την πατρίδα πάνω από όλα.
“Εβδομηνταένα σήμερα από τη γέννηση του Τάσου Αλιφέρη. Και θέλω να πω κάτι. Επειδή άκουσα αρκετές φορές να έχει ειπωθεί και αναφέρθηκε και από το δήμαρχο της Κω που προηγήθηκε από εμένα στο βήμα, ως λύση για την υγειονομική περίθαλψη των νησιών η τηλειατρική . Σας παρακαλώ πολύ να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Κύριε Κόνσολα. Μάνο. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Η Τήλος με τον Τάσο Αλιφέρη εφάρμοσε μαζί με ένα Ιταλό Καθηγητή διακεκριμένο την τηλειατρική τη δεκαετία του 90 στην Τήλο. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πίζας και στη συνέχεια με το νοσοκομείο της Ρόδου. Ήταν ένα νοσοκομείο της Ρόδου όμως τότε που είχε πληθώρα γιατρών.Τώρα να κάνουμε τηλειατρική με τι ; Με ποιους θα συνεργαστούμε ; Ποιος θα κάνει τηλειατρική ; Στην Τήλο είχαμε τον Τάσο Αλειφέρη που ήταν γιατρός με εμπειρία. Τώρα δεν υπάρχει», είπε η δήμαρχος της Τήλου
Ποιος θα κάνει είπε η δήμαρχος του μικρού νησιού τηλειατρική;
“Θα κάνει τηλειατρική ο αγροτικός ιατρός που μας στέλνουν στα νησιά; Τον Οκτώβριο μου έστειλαν στην Τήλο ένα παιδάκι γιατρό 24 χρονών να μου προσέχει τα εγγόνια μου; Συγνώμη για την ένταση. Έχουν περάσει 53 χρόνια από τότε που η οικογένεια μου θυσίασε ένα παιδί . Γιατί γεννήθηκε στην Τήλο . Και η οικογένεια του Γ Χατζημάρκου έχει θυσιάσει παιδί. Και όλοι αυτοί που γεννηθήκαμε σε αυτά τα νησιά. Λοιπόν έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν δίπλα μου αβοήθητοι. Πεθάναν γιατί δεν πέρναγε καράβι. Πέθαναν γιατί δεν υπήρχε ελικόπτερο . Να τελειώνει αυτό το παραμύθι . Θέλουμε γιατρό ειδικευμένο . Θέλουμε γιατρό ειδικευμένο και όχι ειδικότητες. Αφήστε μας να ζήσουμε στα νησιά μας !! Και οι βουλευτές μας να γίνουν πιο διεκδικητικοί. Από το 1951 μέχρι το 2011 ξέρετε πόσα νησιά έχουν αδειάσει ; Ξέρετε πόσα κινδυνεύουν; Δεκαέξι. Σε αυτά ζουν υπερήλικες. Δεν πρόκειται εκεί να γεννηθούν παιδιά . Πρέπει να ξυπνήσουμε. Μιλούμε εδώ για νόμους. Αφήστε τα αυτά. Εγώ απαιτώ από τους βουλευτές κινητροδότηση για τους γιατρούς. Αφήστε τα παραμύθια με την τηλειατρική. Ελάτε στην Τήλο έχω ένα σούπερ ντούπερ θάλαμο τηλειατρικής . ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΤΕ. Όταν πεθαίνει κάποιος στο νησί τον βάζουμε εκεί. Και μου μιλάτε για τηλειατρική ;;; Μεγάλωσα στην Τήλο. Τι λέτε τώρα εδώ; Όχι άλλο αίμα. Αρνούμαι να θυσιίασουμε άλλο αίμα για αυτά τα τερτίπια. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρθηκε να μας φτιάξει πολύιατρεία γιατί το κράτος δεν το κάνει. Το ίδρυμα θα πάρει πίσω την επιδότηση γιατί στο νησί δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός» , ξεσπάθωσε η δήμαρχος Τήλου.
Η δευτερολογία της
Στη δευτερολογία της η δήμαρχος της Τήλου αναφέρθηκε σε όλα τα άλλα θέματα. Ουσιαστικά η δήμαρχος ανέγνωσε την εισήγηση που είχε ετοιμάσει να παρουσιάσει στο συνέδριο πριν να θορυβηθεί από τις αναφορές για την τηλειατρική.
Η κ. Καμμά αναφέρθηκε στις δράσεις που εφαρμόζονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο νησί.
« Το δικαίωμα να ζεις σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα . Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Η δημοτική αρχή της Τήλου τα τελευταία 30 χρόνια έχει αναπτύξει μια πολύ φιλοπεριβαλλοντική πολιτική. Η πρώτη πράξη ήταν η καθολική απαγόρευση του κυνηγιού και την ένταξη όλου του νησιού και των βραχονησίδων στο δίκτυο Νατούρα 2000 και τη μετατροπή ενός μεγάλου μέρους του σε καταφύγιο άγριας ζωής. Επίσης το επιστέγασμα των προσπαθειών μας είναι η διεθνής αναγνώριση του νησιού μας ως το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Στην Τήλο λειτουργεί ο πρώτος υβριδικός σταθμός από ΑΠΕ που έχει υπογεγραμμένη σύμβαση με το δίκτυο», είπε η κ Καμμά και πρόσθεσε πως η ενέργεια που περισσεύει διοχετεύεται στα εργοστάσια παραγωγής της Κω της Νισύρου που είναι στο δίκτυο.
«Αυτό σημαίνει ότι η παραγόμενη καθαρή ενέργεια που δίνει ο υβριδικός σταθμός της Τήλου μειώνει κατά 1300 μεγαβατώρες ετησίως την παραγωγή στο εργοστάσιο της Κω περιορίζοντας την κατανάλωση μαζούτ κατά 220 τόνους το χρόνο καθώς και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 750 τόνους. Καθιερώνεται η Τήλος ως μια κοινωνία που πραγματώνει το όραμα για πράσινη ανάπτυξης”, είπε.
« Δεν είναι τυχαίο πως πάνω στο Τήλος project έχουν στηριχθεί και άλλα εγχειρήματα. Υπάρχει ακόμη το just go zero. O XYTA δεν υπάρχει πλέον. Αυτό σημαίνει πως δεν θάβουμε τα απορρίμματα μας. Αυτό έχει περάσει στη συνείδηση του κάθε κατοίκου της Τήλου», τόνισε η κ. Καμμά που μίλησε και στην ενημέρωση που έγινε στους κατοίκους.
Μίλησε για τα ηλεκτρικά οχήματα που υπάρχουν στο νησί. Αναφέρθηκε και τις ποσότητες των απορριμάτων που παράγονται στην Τήλο.
Ουσιαστικά στην Τήλο όπως τόνισε μένουν μόνο τα οργανικά απορρίμματα. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες όπως υπογράμμισε έχουν δημιουργήσει ένα brand name για την Τήλο.