Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το κέντρο αιμοδοσίας του νοσοκομείου της Νίκαιας. Η αιμοδοσία πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2024.
Η αιμοδοσία εκτός από την χαρά που δίνει στον αιμοδότη αφού σώσει κυριολεκτικά ζωές του κάνει και μεγάλο καλό στην υγεία του.
Δείτε λοιπόν ακόμα μερικούς σοβαρούς λόγους για να δώσετε αίμα στην Σίφνο αύριο και μεθαύριο όσοι δεν δώσατε σήμερα και χθες.
Μια παλιά διαφήμιση μας καλούσε να χαρίσουμε «δέκα λεπτά από τη ζωή μας», όχι μόνο για να προσφέρουμε το δώρο της ζωής σε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά και για να κάνουμε καλό και σε εμάς τους ίδιους.
Μπορεί η εθελοντική αιμοδοσία να είναι σωτήρια για όποιον χρειάζεται μετάγγιση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη, σύμφωνα με έρευνες. Δεν είναι λίγα τα ευρήματα που οδηγούν τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «ευεργετική» για τις περιπτώσεις κάποιων παθήσεων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με την υπερσιδήρωση. Υπάρχουν κι εκείνα που υποστηρίζουν ότι η αιμοδοσία μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ανακοπής καρδιάς ή καρκίνου.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της στην ελάττωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που είθισται να έχουν οι αιμοδότες. Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος – και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιταχύνουν την οξείδωση της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Επειδή, λοιπόν, η δωρεά αίματος αφαιρεί αρκετό σίδηρο, μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση όταν γίνεται συστηματικά, διότι «αραιώνει» το αίμα.
Παρομοίως, άλλες μελέτες συσχετίζουν τον αυξημένο σίδηρο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου-ίσως επειδή ο πολύς σίδηρος αυξάνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό.
Την ίδια ώρα, έρευνες δείχνουν ότι η τακτική αιμοδότες εμφανίζουν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, καθώς με αυτή την πράξη βελτιώνεται η ροή του αίματος τους. Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (λόγω κακής διατροφής, υψηλής χοληστερόλης, υψηλού ουρικού οξέος, καπνίσματος, στρες κλπ.) ρέει αργά, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών.
Στα οφέλη που λαμβάνουν οι αιμοδότες συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος της υγείας τους, αφού πριν δώσουν αίμα, γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίμα ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν το αποτέλεσμα κάποιας από αυτές τις εξετάσεις βγει θετικό, ειδοποιούνται αμέσως.
Πέρα όμως από τις θετικές επιδράσεις της αιμοδοσίας στην υγεία, υπάρχει και το ψυχολογικό μέρος της διαδικασίας. Η αίσθηση του αλτρουισμού συμβάλει στη διάθεση ενός ανθρώπου, καθώς ο αιμοδότης νιώθει υπερήφανος για την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.(protothema.gr)