Στη Λεμεσό, η πρώτη ομάδα ψαράδων κατάφερε να συγκεντρώσει χίλια κιλά λαγοκέφαλων, γεμίζοντας τις καρότσες από δύο αγροτικά οχήματα, όπου στη συνέχεια θα οδηγηθούν για αποτέφρωση σε ειδικούς κλίβανους
Το κυπριακό κράτος παρέχει επιδότηση για το ψάρεμα του λαγοκέφαλου ύψους 4,47 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλων που πιάνεται και απομακρύνεται από τα ύδατα, με τον όρο ότι οι λαγοκέφαλοι θα παραδίδονται με συγκεκριμένο σύστημα στις αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, το κράτος καλεί τους ψαράδες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, φτιάχνοντας ομάδες, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχουν περίπου 7 με 8 ομάδες. Όπως είναι οι ομάδες παραγωγών, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνουν μια ομάδα που είναι υπεύθυνη να μαζεύει τους λαγοκέφαλους και να τους συγκεντρώνει και όταν μαζευτούν αρκετά ψάρια, τα παραδίδει στον κλίβανο για να καταστραφούν.
O συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου είναι €595.000 που αντιστοιχεί σε πάνω από 125 τόνους λαγοκέφαλων.
Το κράτος καλεί τους ψαράδες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, φτιάχνοντας ομάδες. Όπως είναι οι ομάδες παραγωγών, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνουν μια ομάδα που είναι υπεύθυνη να μαζεύει τους λαγοκέφαλους και να τους συγκεντρώνει και όταν μαζευτούν αρκετά ψάρια, τα παραδίδει στον κλίβανο για να καταστραφούν.
Έτσι μπορεί να προκύπτει ένα καλό μεροκάματο για τους ψαράδες που ψαρεύουν τους λαγοκέφαλους, μειώνοντας τους πληθυσμούς των τοξικών αυτών λεσεψιανών μεταναστών.
Σοβαρότητα του προβλήματος
Η κατάσταση στη Κύπρο είναι εξαιρετικά ανησυχητική όπως και στην Ελλάδα, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στα Δωδεκάνησα, οι λαγοκέφαλοι έχουν ήδη εξαφανίσει πολλά από τα ντόπια είδη ψαριών, υπονομεύοντας την τοπική αλιεία και τη βιοποικιλότητα. Η επιθετική φύση των λαγοκέφαλων και η ταχεία εξάπλωσή τους αποτελούν απειλή για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αλλά και τον τουρισμό.
Πηγή: www.boatfishing.gr