Αγαπητές και Αγαπητοί Συνδημότες,
Παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις μας σχετικά με το ζήτημα της δόμησης στο νησί.
Τα υπόλοιπα στη συζήτηση της επόμενης εβδομάδας.
Σίφνος, 31.03.2025
Αγαπητές και Αγαπητοί Συνδημότες,
Τους τελευταίους μήνες ακούμε κάθε μέρα όλο και περισσότερα σχόλια, διαβάζουμε όλο και περισσότερα άρθρα, συζητάμε όλο και περισσότερο για την οικοδομική δραστηριότητα στο νησί, την προστασία του αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, την ανάπτυξη που προσδοκάμε αλλά και την «ανάπτυξη» που θέλουμε να αποφύγουμε.
Βρισκόμενοι στο κέντρο των συζητήσεων, με μέλη μας να έχουν ενεργή συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές και ομάδες εργασίας, και προτάσσοντας, όπως πάντα, το συμφέρον του νησιού και των κατοίκων του, έφτασε η στιγμή να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο ορισμένες παρατηρήσεις:
⦁ Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Η αποτελεσματική προστασία του νησιού είναι εξίσωση δύσκολη που απαιτεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης προστασίας από την εκτεταμένη, ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού, δόμηση, το βιοπορισμό εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων του κλάδου αλλά και τη διατήρηση της αξίας της σιφνέικης περιουσίας. Όποιοι, συνήθως από μακριά, προτείνουν απλοϊκές λύσεις, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
⦁ Οφείλουμε να δράσουμε. Η δυσκολία εύρεσης λύσεων δε σημαίνει πως πρέπει να μείνουμε απαθείς. Ο κίνδυνος για το μέλλον του νησιού είναι υπαρκτός και μας χτυπά την πόρτα. Η Σίφνος πρέπει να προστατεύσει το δομημένο και, κυρίως, το αδόμητο τοπίο της από επενδυτές – αρπακτικά και ισχυρούς οικονομικά παίκτες που κάθε άλλο παρά σεβασμό της δείχνουν. Έτσι θα θωρακίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν για τις επόμενες γενιές. Οι ομόφωνες αποφάσεις 183/2024, 185/2024 και 65/2025 του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση και δε πρέπει να σταματήσουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή τους από την κεντρική διοίκηση.
⦁ Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει αλλά οι υπηρεσίες το ξεχνούν. Η Υπουργική Απόφαση Α/Φ31/36531/3992/6.7.1976 με την οποία χαρακτηρίζεται ολόκληρο το νησί ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους αλλά και το Π.Δ. 668/2002 αποτελούν ένα αποτελεσματικό υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας της Σίφνου. Πολλές είναι όμως οι φορές που αυτό δε λαμβάνεται, ή λαμβάνεται επιλεκτικά, υπόψιν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο στο στάδιο της έκδοσης αδειών όσο και στο στάδιο των, σπάνιων, ελέγχων.
⦁ Ο Δήμος πρέπει να επικεντρωθεί στη μεγάλη εικόνα. Η Δημοτική Αρχή θα μας βρει συμπαραστάτες κάθε φορά που θα πιέζει για την εφαρμογή ενός γενικού, αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας για όλο το νησί.
Αντίθετα, η εμπλοκή του Δήμου σε ένα κυκεώνα δικαστικών προσφυγών και αψιμαχιών μεταξύ επενδυτών, απλώς, μας αποπροσανατολίζει από το στόχο. Αντίστοιχα αρνητικές είναι και οι συνέπειες της προσπάθειας υπερπροβολής του θέματος στα media, σε δυσαναλογία μάλιστα με άλλα, εξίσου σημαντικά, θέματα. Η δημόσια καταστροφολογία αφενός προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου και, αφετέρου, βλάπτει την εικόνα του τόπου μας.
⦁ Χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση και ενσωμάτωση των απόψεων της τοπικής κοινωνίας. Το ζήτημα της δόμησης και της προστασίας της φυσιογνωμίας του τόπου αφορά το παρόν και το μέλλον όλων όσων ζούμε και βιοποριζόμαστε από το νησί. Για εμάς, η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση των συνδημοτών μας δεν είναι ευχολόγιο αλλά μονόδρομος. Η δημόσια συζήτηση της επόμενης εβδομάδας είναι ένα θετικό, αν και καθυστερημένο, πρώτο βήμα.
Η Σίφνος ήταν πάντοτε, και παραμένει, το νησί του μέτρου και της αρμονίας. Όλοι μας, της Δημοτικής Αρχής προεξάρχουσας, οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτό το κεκτημένο, κρατώντας το μέτρο στις τοποθετήσεις και στη δράση μας.
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «η Σ.Ι.Φ.Ν.Ο.Σ. μας»
ο επικεφαλής,
Ανδρέας Ν. Μπαμπούνης