Από το μικρό νησί της Αμοργού στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο χωριό της Χώρας, για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:
«Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (Περιβάλλοντος και Τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura 2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση».
Αναφέρθηκαν εκτενώς στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει και για την Αμοργό η εγκατάσταση ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παρουσίασαν προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει αιολικά πάρκα. Παράλληλα, δηλώνουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα σχέδια δημιουργίας υβριδικών σταθμών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) σε 7 σημεία του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 έως 15 Απρίλη, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκαν στην «Διαύγεια» πέντε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που χορηγήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου Ενέργειας, οι οποίες προστίθενται σε άλλες παλαιότερες άδειες, των οποίων σχεδιάζεται η υλοποίηση. Ο Δήμος Αμοργού αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά των αδειών αυτών, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες των κατοίκων.
Υπενθυμίζεται ότι η Αμοργός αποτελεί ένα από τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ρυπογόνος αυτόνομος σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση ενός δικτύου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι απαραίτητη. Όμως, ο σχεδιασμός που επιχειρείται να επιβληθεί με την αθρόα αδειοδότηση για τη δημιουργία περισσότερων υβριδικών σταθμών, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και της χώρας συνολικά, δεν αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά την κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Όπως υπογραμμίζεται στις σχετικές προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Αμοργού:
α) Η Αμοργός είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογική ταυτότητα, ίσως το πιο βραχώδες και άγριο νησί των Κυκλάδων. Μια μακρόστενη και απόκρημνη κορυφή βουνού μέσα στη θάλασσα, λουσμένη στον ήλιο, αγέρωχη στα μελτέμια και τους ανέμους, κάθε της σπιθαμή είναι ένα παράθυρο από και προς το Αιγαίο. Μάλιστα, το βόρειο τμήμα του έχει ενταχθεί στις περιοχές NATURA 2002. Παρουσιάζει, επίσης, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, καθώς αποτελούσε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού.
Οι εγκαταστάσεις, όπως άλλωστε όλων των επιχειρούμενων υβριδικών σταθμών, θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και κλειστές κτιριακές εγκαταστάσεις για τις μπαταρίες, τα αντλιοστάσια, της ηλεκτρογεννήτριες, τους μετασχηματιστές κ.λπ. Εννοείται, φυσικά, ότι θα γίνει διάνοιξη δρόμων, θα επεκταθούν ηλεκτρικά δίκτυα κ.λπ.
Η τόσο εκτεταμένη επέμβαση στο τοπίο της, με την κατασκευή 5 υβριδικών σταθμών σε 7 θέσεις του νησιού, συνιστά αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
β) Για το νησί δεν έχει ακόμα εκδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά διέπεται από ένα ΠΔ του 2002, σύμφωνα με το οποίο η Αμοργός ανήκει στις περιοχές «που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία». Με βάση αυτό το ΠΔ δεν επιτρέπεται ούτε καν η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα από τους κατοίκους, αλλά η ΡΑΕ δίνει άδειες για φωτοβολταϊκά σε 6 σημεία του νησιού!
γ) Η δημιουργία 5 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μικρό νησί της Αμοργού θα εντείνει σε υπέρμετρο και αδιανόητο βαθμό τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς, οι επιπτώσεις του οποίου θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές. Μάλιστα, η αθρόα αδειοδότηση, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει σε τετραπλάσια μεγέθη από τις ενεργειακές ανάγκες, δεν αφορούν στην πραγματικότητα σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί, αλλά προσιδιάζουν σε περιοχή με σύνδεση σε κεντρικό δίκτυο, στην οποία προφανώς προσβλέπουν οι επενδυτές, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για τον τυχόν υπάρχοντα σχεδιασμό.
δ) Τέλος, υπογραμμίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των μελλοντικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι η Αμοργός είναι γνωστή ως το «νησί των ανέμων», όπου πνέουν άνεμοι που φτάνουν συχνότατα τα 8-9 και 10 μποφόρ. Ιδιαίτερα, μάλιστα μετά από το πρόσφατο νέο ατύχημα στην Κάρυστο, με ανεμογεννήτρια που κατέρρευσε λόγω των ανέμων, η ανησυχία των κατοίκων είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Με πληροφορίες από τη σελίδα 902.gr
Πηγή:www.naxospress.gr