Η ελληνική επιστημονική κοινότητα δε φαίνεται διατεθημένη να συνεργαστεί για τον καθορισμό ξενοδοχείων “καραντίνας” στα νησιά, όπως προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης στη διασπορά της πανδημίας.
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη έχει υπό την υγειονομική «ευθύνη» της 24 νησιά, ενώ συνολικά υπάρχουν 500 γιατροί- μέλη στον Σύλλογο. Και το ζήτημα είναι ότι 15 από τα 24 νησιά διαθέτουν μόνο περιφερειακό ιατρείο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγειονομική κάλυψη και των τουριστών.
Αυτός είναι και ένας άλλος λόγος ανησυχίας για τον ιατρικό κόσμο των Κυκλάδων που δεν δείχνει διάθεση να συνεργαστεί για τον καθορισμό ξενδοχείων καραντίνας στα νησιά του νομού. Παρόμοιο φαινόμενο εμφανίζεται στους περισσότερους τουριστικούς νομούς της χώρας. «Το πρόβλημα ανεύρεσης γιατρών είναι κατεξοχήν δικό μας πρόβλημα εδώ στις Κυκλάδες καθότι 15 νησιά δεν έχουν καν νοσοκομείο. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες σε κάθε νησί. Για παράδειγμα η Σύρος έχει νοσοκομείο, όπως και η Σαντορίνη. Όχι όμως η Σίκινος, η Ανάφη, η Κίμωλος, η Αντίπαρος και άλλα νησιά…»
Ως Ιατρικός Σύλλογος αλλά και οι ξενοδόχοι θα θέλαμε να έχουμε ιατρική κάλυψη και σε καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες, αλλά δεν είναι εύκολο φυσικά». Σε ό,τι αφορά στα αίτια της άρνησης των γιατρών να συνδράμουν στην τουριστική περίοδο, η κ.Βούλγαρη εξηγεί: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς για τους γιατρούς γι αυτό δεν πάνε. Επίσης είναι και το θέμα της αστικής ευθύνης. Επειδή θα πρόκειται για αλλοδαπούς που μπορεί να διαθέτουν ιδιωτικές ασφάλειες με απαιτήσεις κλπ. Από την άλλη όμως και οι ξενοδόχοι καλούνται να λειτουργήσουν με δύσκολα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα πρέπει να διαθέτουν ουσιαστικά έναν γιατρό για 24 ώρες. Πώς να τον πληρώσουν… Και ο γιατρός από την πλευρά του πως να απαντά επί 24ωρου βάσεως στα τηλέφωνα. Ούτε στους ασθενείς του που τους γνωρίζει δεν μπορεί να είναι όλη την ημέρα σε επιφυλακή. Δεν θα μπορεί ούτε να αρρωστήσε
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, γίνονται προσπάθειες και συζητήσεις με τους ξενοδόχους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Κατά την κ.Βούλγαρη πάντως το μικρότερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος κλπ όπου τα μεγάλα τουριστικά καταλύματα διέθεταν ήδη γιατρό για την εξυπηρέτηση των πελατών τους