Σκουροπράσινο λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών με καταγωγή από την Ιταλία, το μπρόκολο αποτελεί το διατροφικό υπερόπλο στην μάχη κατά του καρκίνου και ταυτόχρονα προσφέρει αυξημένη προστασία κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τα γνωστά ιστορικά στοιχεία, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το μπρόκολο έφτασε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή του στις αρχές του 1800, και έγινε ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά στην χώρα κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 30. Στην ανατολή στάλθηκε για πρώτη φορά το 1923.
Είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των σταυρανθών (cruciferae) του γένους Brassica (Brassica oleracea var. Italica) και είναι άμεσος συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού. Περιέχει 91% νερό αλλά συνεισφέρει στο διαιτολόγιο σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει τις ισοθειοκυανάτες, ουσίες που αποτελούν τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικότερα του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.
Εκτός από την αντικαρκινική του δράση βρέθηκε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Μάλιστα φάνηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι. Λόγω της σουλφοραφάνης προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Με όσο περισσότερη σουλφοραφάνη ‘οπλιστούν’ τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη η άμυνα απέναντι στις βλαβερές του επιδράσεις.
Επίσης, λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, παρουσιάζει επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης ενώ παρέχει προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικό για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος, το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του καλής σχέσης όγκου προς ενέργεια συστήνεται η κατανάλωσή του σε όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.