Η Αίγινα είναι ένα πολύ όμορφο νησί που βρίσκεται μια ανάσα από το λιμάνι του Πειραιά. Ένας ολότελα διαφορετικός κόσμος σε σχέση με τον κόσμο της στεριάς.
Η Αίγινα είναι γεμάτη μνημεία από όλες τις εποχές. Ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς είναι ένα μοναδικό στολίδι για το νησί. Ψηλά, πάνω σε ένα καταπράσινο λόφο, ο Ναός αγναντεύει το Αιγαίο που απλώνεται μπροστά του.
Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Υπέστη και ο ναός αυτός τη βαρβαρότητα των φιλότεχνων της Ευρώπης, οι οποίοι απέσπασαν μέρος του γλυπτού του διάκοσμου που σήμερα εκτίθεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Ο επισκέπτης κάθεται και αγναντεύει τη θάλασσα και η ψυχή του ηρεμεί.
Στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Ο ναός κτίσθηκε γύρω στο 500-490 π.Χ. και είναι ο δεύτερος πώρινος, που οικοδομήθηκε στην ίδια περίπου θέση και με τον ίδιο προσανατολισμό. Ο πρωιμότερος δωρικός ναός χρονολογείται περίπου στο 570-560 π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Την εποχή της ανοικοδόμησης του νέου ναού το ιερό πήρε την οριστική του μνημειακή διαμόρφωση».
Σύμφωνα με το μύθο, ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, ερωτεύθηκε τη Βριτόμαρτη, την κυνηγούσε κι εκείνη για να κρυφτεί έπεσε στη θάλασσα, όπου πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων που την ανέβασαν στο καράβι τους. Και εκεί όμως ένας ναύτης την ερωτεύτηκε και για να γλιτώσει έπεσε στη θάλασσα και βγήκε στο νησί της Αίγινας, από όπου έτυχε να περνάει το καράβι. Η Βριτόμαρτη συνέχισε να ψάχνει να κρυφτεί και τελικά κατέληξε στον απομακρυσμένο αυτό λόφο της Άρτεμης όπου η θεά την εξαφάνισε. Όταν πήγαν να την ψάξουν βρήκαν στη θέση της ένα άγαλμα το οποίο ονόμασαν Αφαία (Αφαία = άφαντη).
Ο Άγιος Νεκτάριος και ο λόφος της Παλαιοχώρας με τις παλιές εκκλησίες αποτελούν έναν ακόμα σημαντικό πόλο έλξης στο νησί. Από τη μία ο μεγάλος σύγχρονος Ναός του Αγίου Νεκταρίου.
Από την άλλη ο «Μυστράς» της Αίγινας γυρίζει τον επισκέπτη πίσω στα χρόνια τα παλιά. Ένας λόφος γεμάτος εκκλησίες, από τις οποίες λιγοστές είναι αυτές που στέκουν ολόκληρες.
Ακολουθεί το βίντεο:
Και κάποιες ακόμη φωτογραφίες: