Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα
Στο νησί της Αίγινας βρίσκεται το παλιό Μοναστήρι που αναβίωσε ο Άγιος Νεκτάριος στις αρχές του 20ου αιώνα μαζί με λίγες μοναχές.
Σε αυτόν τον τόπο ήρθε ο Άγιος Νεκτάριος το 1908 για να αφιερωθεί στην μοναστική ζωή, μακριά από την πολύβουη Αθήνα.
Μέχρι τότε ήταν Διευθυντής στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, θέση που υπηρέτησε για 14 χρόνια.
Η ζωή του Αγίου Νεκταρίου είναι γεμάτη δυσκολίες και κακουχίες, αλλά όλες τις αντιμετώπισε με απίστευτη ηρεμία και γαλήνη.
Γεννήθηκε στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης από πτωχή οικογένεια.
Στην Κωνσταντινούπολη προσπαθησε να εξασφαλίσει τα προς το ζην κάνοντας δύσκολες δουλειές και δεχόμενος απίστευτες ταπεινώσεις.
Δεν λύγισε ποτέ και δεν έχασε ποτέ την μεγάλη του πίστη.
Η καλή του τύχη τον οδήγησε στη Χίο, όπου εδώ βρήκε ανθρώπους που τον στήριξαν πραγματικά.
Σύντομα θα βρεθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου θα αξιωθεί να γίνει Επίσκοπος Πενταπόλεως σε νεαρή ηλικία.
Οι δολοπλοκίες ζηλόφθονων ανθρώπων της Εκκλησίας θα τον οδηγήσουν εκτός της Εκλησσίας της Αιγύπτου με συκοφαντίες και δόλιες κατηγορίες.
Θα αντιμετωπίσει στωϊκά τον εξευτελισμό και την κακία και θα βρεθεί στην Αθήνα πένητας και χωρίς κανένα αξίωμα.
Εδώ θα αντιμετωπίσει την καχυποψία λόγω των παλιών κατηγοριών.
Με ιώβεια υπομονή και απίστευτη γαλήνη ψυχής θα υπομείνει όλα τα δεινά.
Θα βρεθεί ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα και σε άλλα μέρη ξεκινωντας κάθε φορά από την αρχή.
Στην Ριζάρειο Εκλλησιαστική Σχολή θα πραγματώσει ενα απίστευτο έργο αποτελώντας πρότυπο για τους σπουδαστές.
Ήταν έτοιμος να ταπεινωθεί προκειμένου να διδάξει με το παράδειγμά του την αγάπη και την άκρα ταπείνωση.
Στην Αίγινα κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα ξεπερνώντας εναν απίστευτο πόλεμο που δέχθηκε για μία ακόμα φορά.
Σημερα στην Αίγινα έχει κτιστεί ένας πολύ μεγάλος Ναός προς τιμήν του, δίπλα στο παλιό Μοναστήρι που αναβίωσε το 1908.
Για την Εκκλησία ο Άνθρωπος αυτός ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα.
Για το λόγο αυτό ανακηρύχθηκε Άγιος της Εκκλησίας μας.
Ο Ναός και το Μοναστήρι αποτελούν Πανορθόδοξο Κεντρο και χιλιαδες Χριστιανοί έρχονται κάθε χρόνο από τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και άλλες χώρες για να τιμήσουν την Μνήμη του Αγίου.
Όπως διαβάζουμε στο dogma.gr σε τόπο προσκυνήματος έχει μετατραπεί θάλαμος του δευτέρου ορόφου στο Αρεταίειο νoσοκομείο. Το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, επί της Βασ. Σοφίας στην Αθήνα. Εκεί όπου βρίσκεται το δωμάτιο στο οποίο νοσηλεύτηκε για περίπου δύο μήνες και τελικά εκοιμήθη μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Νεκτάριος.
Τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου είναι πολλά. Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, το πρώτο θαύμα έγινε μέσα στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος ήταν λαοφιλής ποιμενάρχης, ταξίδεψε το 1920 από την Αίγινα, μαζί με δύο μοναχές και έναν ακόμα, τον Κωστή Σακκόπουλο, και εισήχθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Δύο μήνες μετά, ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη, σε ηλικία 74 ετών.
Σύμφωνα με τον βίο του, αφού εξέπνευσε, οι μοναχές έβγαλαν τα ρούχα του και τα ακούμπησαν στο διπλανό κρεβάτι, όπου νοσηλευόταν ένας 40χρονος που είχε μείνει παράλυτος έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όταν ακούμπησαν τα ρούχα του Αγίου Νεκταρίου στο σώμα του, έγινε το θαύμα. Εκείνος σηκώθηκε και περπάτησε!
«Σηκώθηκα, περπατάω!», ανέκραξε δυνατά, «Θεέ μου, έγινα καλά! Τι έχει αυτή η φανέλα;». Το νεκρό σώμα μοσχομύριζε. Η γερόντισσα πήρε τη φανέλα, την έβαλε ένα κουβάρι στο ράσο της. Τα χέρια της έτρεμαν. Απόρησαν oι γιατροί, απόρησε και το προσωπικό του νοσοκομείου όταν έμαθαν πως ο φτωχός ρασοφόρος από την Aίγινα ήταν άλλοτε γενικός διευθυντής στη Ριζάρειο και δεσπότης», αναφέρεται στον βίο του.
Αυτό ήταν και το πρώτο θαύμα του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης που καταγράφηκε αμέσως μετά τον θάνατό του.
Να σημειωθεί ότι το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά και εν συνεχεία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος – Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα.
Η επίσημη αναγνώρισή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας έγινε το 1961 με Πατριαρχική Συνοδική Πράξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τότε καθορίστηκε και η 9η Νοεμβρίου ως ημέρα εορτής του Αγίου Νεκταρίου.
Ακολουθεί το βίντεο από τον εξωτερικό χώρο,τον ναό,το σωμάτιο και τον τάφο του Αγίου:
Και μερικές φωτογραφίες: