Ο Ιαβέρης μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4», με αφορμή το τροχαίο στη Βούλα, που στοίχισε τη ζωή του Τζώρτζη Μονογυιού και υπογράμμισε ότι δεν σκοτώνουν τα αυτοκίνητα, αλλά η έλλειψη παιδείας και συνείδησης των οδηγών.
Όπως υπογράμμισε ο οδηγός αγώνων «επειδή έχω δεχτεί και πολλές ερωτήσεις για το αν τέτοια αυτοκίνητα, που αναπτύσσουν τέτοιες ταχύτητες, μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο… Και βέβαια μπορούν. Δεν είναι τα αυτοκίνητα που σκοτώνουν. Είναι η μειωμένη παιδεία, η έλλειψη συνείδησης των οδηγών και των ανθρώπων που κυκλοφορούν και οδηγούν».
Η εξήγηση του Ιαβέρη για την έλλειψη παιδείας
Παράλληλα, ο Ιαβέρης διευκρίνισε πως όταν μιλά για παιδεία δεν εννοεί το σχολείο, επισημαίνοντας «τα βιωματικά παραδείγματα που καταγράφει το παιδί στο μυαλό του, το συνειδητό του, αντιγράφοντας τον μπαμπά του, την μαμά του, τον παππού του, τη γιαγιά του, τον δάσκαλό του, τον αστυνομικό του, τον ιερέα του, τον δήμαρχό του. Όταν λοιπόν ένα παιδί μεγαλώνει, βλέπει μέσα απ’ το αυτοκίνητο, στην αγκαλιά της γιαγιάς τον μπαμπά να επιταχύνει στο κόκκινο φανάρι… Αυτό είναι εντολή που δίνεις στον εαυτό σου να εμπλακείς σε μια τραγική κατάσταση που θα σου αφαιρέσει και στην οικογένειά σου, την ευτυχία να συναντηθείς το απόγευμα και να σε κάνουν αγκαλιές τα παιδιά σου».
Ο Ιαβέρης χαρακτηρίζει “γενοκτονία” τα τροχαία δυστυχήματα με θύματα νέους ανθρώπους
Αναφερόμενος στα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας, ο Τάσος Μαρκουίζος, το πραγματικό όνομα του Ιαβέρη, σημείωσε πως «το περασμένο δεκαπενθήμερο, σκοτώθηκαν τρία 20αχρονα στην Πιερία άλλα 3-4 στην Κρήτη, ένα στην Καβάλα, ο μισός μήνας δηλαδή έκλεισε με καμιά 20αριά 15χρονα, 17χρονα, 20χρονα, 25χρονα. Που δεν είναι ότι σκοτώθηκαν μόνο αυτά τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά που δεν θα γεννήσουν αυτά τα παιδιά» και αποκάλεσε αυτό που συμβαίνει στους δρόμους «γενοκτονία».
Τέλος, ο Ιαβέρης εξέφρασε την επιθυμία, το ζήτημα των θανάτων από τροχαία να τύχαινε μεγαλύτερης προσοχής, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από την Πολιτεία, ενώ κατέληξε ότι «το 85% των θανατηφόρων συντελούνται με ταχύτητες μικρότερες των 40 χλμ./ώρα. Και θέλω να ρωτήσω: Χρειάζομαι μια Ferrari για να πιάσω 40; Η υπερβολική ταχύτητα βρίσκεται στο μυαλό και λέγεται υπερβολική ανοησία».
Δείτε το βίντεο: