Σε νέα αναβολή των πλειστηριασμών που επρόκειτο να γίνουν σήμερα, οδηγεί η κήρυξη αποχής των συμβολαιογράφων οι οποίοι, επικαλούμενοι την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία τους από επεισόδια, αποφάσισαν να ματαιώσουν για δεύτερη συνεχόμενη Τετάρτη τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην χθεσινή ανακοίνωση του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αττικής «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά».
Ουσιαστικά -και υπό τον φόβο των ψεκασμών- εδώ και δύο εβδομάδες έχουν παγώσει οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία. Αυτό υπαινίσσεται και η ανακοίνωση του συμβολαιογραφικών συλλόγων που αναφέρει πως «η ως άνω απόφαση ελήφθη προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών».
Και μπορεί η επεισοδιακή διαδικασία στα τέλη Νοεμβρίου να διεξήχθη κακήν-κακώς και «για τα μάτια» των επικεφαλής των θεσμών που ήταν στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία, αλλά ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο έχει προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ήδη ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει ούτε στα τέλη Ιανουαρίου, αν οι πλειστηριασμοί δεν συνεχιστούν και επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Εμμέσως όμως όλα οδηγούν στην παράκαμψη των Ειρηνοδικείων και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας, σαν κύριου τρόπου διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει τον Ιανουάριο ένα πακέτο εφαρμοστικών νόμων, με το οποίο θα εκπληρώνεται η δέσμευσή της. Και στο κείμενο της Τεχνικής Συμφωνίας για το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental Memorandum of Understanding), πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες, αποκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για «επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές» (σελ. 6 του κειμένου).
Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 και στο εξής, η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία – για χρέη και 500 ευρώ μόλις!
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, ευθυγραμμίζοντας τον ΚΕΔΕ με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ισχύει για όλες τις άλλες οφειλές, πλην προς το δημόσιο. Ο ΚΕΔΕ όμως δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι κατοικίες και για πολύ μικρές οφειλές.
Συγκεκριμένα, η διάταξη που έφερε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπει ότι πλέον οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται να διενεργούνται με τιμή πρώτης προσφοράς την τρέχουσα εμπορική, δηλαδή κάτω και από την δια νόμου καθορισμένη αντικειμενική αξία.
Ωστόσο ο ΚΕΔΕ προβλέπει ότι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ, ενώ από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Έτσι προστέθηκαν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία, σε έναν Κώδικα Είσπραξης που ισχύει μόνον για το Δημόσιο και ο οποίος δεν προβλέπει προστασία κύριας κατοικίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Νομικών, για σήμερα ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν συνολικά 250 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία και 13 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ περίπου οι μισοί ή και περισσότεροι αφορούν ακίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας, κάτω από 300.000 ευρώ.
www.protothema.gr