Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025
16 C
Sifnos

ΑΦΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΦΝΙΟ ΣΕΦ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΑΛΟ

ΑΦΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
ΒΟΥΤΥΡΟ 300 gr
ΖΑΧΑΡΗ 300 gr
ΚΡΟΚΟΙ ΑΥΓΩΝ 10 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΩΝ 10 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ
ΑΛΕΥΡΙ 300 gr
ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ 20 gr
ΛΕΠΤΟ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ 250 gr
ΒΑΝΙΛΙΝΗ ΕΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ
ΦΛΟΥΡΙ ΚΩΝ/ΝΑΤΟ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Τρίβουμε την κουβερτούρα στο χονδρό του τρίφτη και την προσθέτουμε στο αλεύρι, όπου προσθέτουμε επίσης, την βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε ελαφρώς και κρατάμε αυτό το μείγμα στην άκρη.
Έχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το βάζουμε στο μίξερ με την ζάχαρη να κτυπηθεί καλά και ν´ αφρατέψει.  Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, να αφρατέψουν και αυτοί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα του βουτύρου σε μία καθαρή λεκάνη, πλένουμε τον κάδο και το σύρμα και τα στεγνώνουν καλά.  Στον καθαρό κάδο, προσθέτουμε τα ασπράδια και τον χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε με το σύρμα, στην δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια  σφικτή κι αφράτη μαρέγκα.
Στην συνέχεια, περνάμε την μαρέγκα στο μείγμα του βουτύρου και με το χέρι μας, πραγματοποιούμε κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας διαρκώς με το χέρι μας όπως προαναφέραμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το όλον. (Όλο αυτό πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διαπστημα, ώστε να μην χάσουμε την διόγκωση της μαρέγκας)!
Εν τω μεταξύ, έχουμε  βουτυρώσει και πασπαλίσει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός κατάλληλου στρογγυλού ταψιού. Ρίχνουμε το ομογενοποιημένο μείγμα μέσα στο ταψί και και σε κάποιο σημείο βάζουμε το φλουρί Κων/νάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμών Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, για να μην μας «κάτσει» η Βασιλόπιτα. Στα 45 λεπτά, τρυπάμε την βασιλόπιτα με την λάμα ενός μαχαιριού. Αν η λάμα βγει στεγνή, τότε η πίτα είναι έτοιμη. Αν όχι, τότε την αφήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά ακόμη. Τότε, την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφαιρούμε από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω στο μάρμαρο της κουζίνας.  Όταν κρυώσει, την τοποθετούμε σε κατάλληλη για την περίπτωση πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη…

Top επιλογές της εβδομάδας

Κάλεσμα στο πανηγύρι του Άη Γαλάτη στην Σίφνο

Το Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 θα τελεσθεί (λειτουργία και εσπερινός)ένα από τα πιο ωραία πανηγύρια της Σίφνου των Αγίων Γαλακτιωνος και Επιστήμης (Αη Γαλάτης) που τελείται από την ίδια παρέα αρκετά χρόνια τώρα. Η εκκλησία βρίσκεται στον δρόμο του Α...

Σίφνος: Διαμαρτυρία γονέων και μαθητών για ελλείψεις εκπαιδευτικών.Βίντεο φωτογραφίες

Στο δρόμο βγήκαν οι γονείς και οι μαθητές στην Σίφνο σε μια ειρηνική διαμαρτυρία χωρίς καμμία κομματική απόχρωση, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο νησί, με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025. Με πανό στα χέρι...

Δ.Τ. από Οικουμενική ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών στο 17ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. στο 17ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας«Νικόλαος Τσελεμεντές» (Πιο σύντομη εκδοχή)Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών συμμετείχε με επιτυχία στο 17οΦεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλ...
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,310ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες