Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
19.7 C
Sifnos

ΑΦΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΦΝΙΟ ΣΕΦ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΑΛΟ

ΑΦΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
ΒΟΥΤΥΡΟ 300 gr
ΖΑΧΑΡΗ 300 gr
ΚΡΟΚΟΙ ΑΥΓΩΝ 10 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΩΝ 10 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ
ΑΛΕΥΡΙ 300 gr
ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ 20 gr
ΛΕΠΤΟ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ 250 gr
ΒΑΝΙΛΙΝΗ ΕΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ
ΦΛΟΥΡΙ ΚΩΝ/ΝΑΤΟ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Τρίβουμε την κουβερτούρα στο χονδρό του τρίφτη και την προσθέτουμε στο αλεύρι, όπου προσθέτουμε επίσης, την βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε ελαφρώς και κρατάμε αυτό το μείγμα στην άκρη.
Έχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το βάζουμε στο μίξερ με την ζάχαρη να κτυπηθεί καλά και ν´ αφρατέψει.  Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, να αφρατέψουν και αυτοί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα του βουτύρου σε μία καθαρή λεκάνη, πλένουμε τον κάδο και το σύρμα και τα στεγνώνουν καλά.  Στον καθαρό κάδο, προσθέτουμε τα ασπράδια και τον χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε με το σύρμα, στην δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια  σφικτή κι αφράτη μαρέγκα.
Στην συνέχεια, περνάμε την μαρέγκα στο μείγμα του βουτύρου και με το χέρι μας, πραγματοποιούμε κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας διαρκώς με το χέρι μας όπως προαναφέραμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το όλον. (Όλο αυτό πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διαπστημα, ώστε να μην χάσουμε την διόγκωση της μαρέγκας)!
Εν τω μεταξύ, έχουμε  βουτυρώσει και πασπαλίσει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός κατάλληλου στρογγυλού ταψιού. Ρίχνουμε το ομογενοποιημένο μείγμα μέσα στο ταψί και και σε κάποιο σημείο βάζουμε το φλουρί Κων/νάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμών Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, για να μην μας «κάτσει» η Βασιλόπιτα. Στα 45 λεπτά, τρυπάμε την βασιλόπιτα με την λάμα ενός μαχαιριού. Αν η λάμα βγει στεγνή, τότε η πίτα είναι έτοιμη. Αν όχι, τότε την αφήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά ακόμη. Τότε, την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφαιρούμε από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω στο μάρμαρο της κουζίνας.  Όταν κρυώσει, την τοποθετούμε σε κατάλληλη για την περίπτωση πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη…

Top επιλογές της εβδομάδας

Έφυγε ο “φρουρός της Πολυαίγου” ο Πέτρος Μαριάνος

Σήμερα μάθαμε ένα άσχημο μαντάτο, ενας καλός άνθρωπος από την Κίμωλο έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι, ο κος Πέτρος ο Μαριάνος που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Πολύαιγο, το παρθένο και πανέμορφο νησάκι δίπλα από την Κίμωλο. Είχε τα ζώα τ...

Τροχαίο ατύχημα στην Σίφνο

Τροχαίο ατύχημα σήμερα το πρωί περίπου στις 11:00 στην Σίφνο στον δρόμο προς Πλατύ γιαλό. Αυτοκίνητο για άγνωστο λόγο ξέφυγε από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου ευτυχώς χωρίς θύματα και μόνο υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. ...

Έυκολη και γρήγορη αποψίλωση με εργαλείο που μπαίνει σε μικρό μηχάνημα έργου.Βίντεο

Μια εύκολη και γρήγορη λύση για καθαρισμούς οικοπέδων(οι οποίοι πλέον είναι υποχρεωτικοί και έχει πρόστιμο αν δεν γίνουν) αλλά και για διάφορα στενά μέρη σοκάκια κλπ αφού το συγκεκριμένο μηχάνημα μπαίνει πανω σε μικρά μηχανήματα έργου. Πάρτε μια ...

Συγκίνηση στο SIFNATHLON, η πιλότος super puma που κέρδισε το πρώτο βραβείο δείτε που το δώρισε.Βίντεο

Η Μαρίνα η Κωνσταντίνου είναι η μεγάλη νικήτρια στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων στο Sifnathlon που διοργανώθηκε στην Σίφνο με μεγάλη επιτυχία.Η Μαρίνα η Κωνσταντίνου κέρδισε στο μεικτό αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων όπου συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,031ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img