Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
16.8 C
Sifnos

Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Kαρπός ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Με σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Ας δούμε πώς μπορούμε εύκολα και απλά να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε μόνοι μας ελιές για φαγητό.


Η Mικρά Aσία, όπως και η Kρήτη, οι Kυκλάδες και οι Σποράδες θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς η οποία καλλιεργείται από το 3000 π.X. Οι βρώσιμες ελιές αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και τις θεωρούσαν ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Από την Ελλάδα η καλλιέργειά της επεκτάθηκε σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Μεσογείου. Καλλιεργείται πλέον και σε χώρες της Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία. Οι ποικιλίες των ελιών παγκόσμια είναι πάρα πολλές. Στη χώρα μας οι κυριότερες ποικιλίες είναι: οι θρούμπες, οι ελιές Kαλαμών , οι τσακιστές, οι ελιές Αμφίσσης και οι κρητικές. Οι ελιές διαχωρίζονται επίσης και ανάλογα με το μέγεθός τους σε: μικρόκαρπες, μεσόκαρπες και χονδρολιές.

Παρασκευή βρώσιμων ελιών.
Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή. Οι χονδροελιές, μαζεύονται όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν αντίθετα με τις καλαμών που μαζεύονται μαύρες.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεπλένουμε τις ελιές και να αφαιρούμε όσες έχουν κάποια ‘’πληγή’’ ή σημάδια αρρώστιας (δάκος, κλπ). Τις πράσινες χονδροελιές τις στουμπίζουμε σε ένα μεγάλο γουδί, 2-3 μαζί για ευκολία. Αν δεν έχουμε μπορούμε να το κάνουμε με 2 κομμάτια μάρμαρο ή λείες πέτρες. Τις μαύρες ελιές καλαμών τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 φορές. Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι. Όλες τις ποικιλίες μπορούμε και να τις αφήσουμε ολόκληρες, απλώς θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για ξεπίκρισμα. Η σάρκα τους περιέχει σε υψηλό ποσοστό, μια πικρή ουσία, την ελευρωπαΐνη η οποία υπάρχει σε όλους τους ιστούς του δέντρου ακόμη και στα φύλλα του. Παρόλο που είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, είναι απαραίτητο να την απομακρύνουμε από τον καρπό για να είναι αποδεκτά βρώσιμος.

Αφού τις στουμπίσουμε ή τις χαράξουμε τις βάζουμε σε λεκάνες ή δοχεία με νερό για περίπου 10 ημέρες για να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε το νερό κάθε μια ή δύο μέρες για να επιταχύνουμε την διαδικασία. Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο χώρο που τις αφήνουμε, ο οποίος πρέπει να είναι σκιερός και δροσερός. Όταν ξεπικρίσουν τόσο όσο να μας αρέσει η γεύση τους, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους. Στο δοχείο θα πρέπει μετά να προσθέσουμε την άλμη μας για την συντήρησή τους. Η άλμη συνήθως γίνεται με νερό και 7% αλάτι.

Αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10% έως 14%. Στο δοχείο προσθέτουμε γύρω στα δύο εκατοστά λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν. Το μυστικό για να μην χαλάνε οι ελιές και να συντηρούνται καλύτερα είναι να μην τις χαράζουμε ως το κόκαλο και να μην τις τσακίζουμε πάρα πολύ.

www.itrofi.g

Top επιλογές της εβδομάδας

Νέο πλοίο της MAGIC SEA FERRIES έφτασε σήμερα στο Λαύριο

Σήμερα Τρίτη του Πάσχα 22 του Απρίλη του 2025 βρεθήκαμε για λίγο στο Λαύριο και στο Σούνιο.Στο μπουγάζι της Μακρονήσου είδαμε ένα πλοίο να μεταφέρει ένα άλλο πλοίο. Δεν είναι συχνό να βλέπεις ένα πλοίο να μεταφέρει ένα άλλο πλοίο.Η εικόνα των...

Πρόσκληση στο πανηγύρι Αγίου Αντίπα στη Σίφνο

Ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Αντίπα στο Άνω Πετάλι Σίφνου θα τελεσθεί αύριο Κυριακή στις 18:30 και την Δευτέρα το πρωί η Θεία Λειτουργία.

Δημοτική Παράταξη Η ΣΙΦΝΟΣ ΜΑΣ: «Κάθε πέρυσι και καλύτερα…»

Κάθε πέρυσι και καλύτερα…👉Είμαστε άραγε έτοιμοι για την φετινή τουριστική περίοδο;👉Διορθώθηκαν λάθη και παραλείψεις της περσινής χρονιάς;👉Έχει γίνει σωστός, ή έστω υποτυπώδης, προγραμματισμός;Η απάντηση στα παραπάνω βασικά ερωτήματα είναι, δυστυχώς,...

ΑΡΟΔΟΥ LIVE-Κυριακή και Δευτέρα Πάσχα ζωντανή μουσική στη Σίφνο

Την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα απολάύστε ζωντανή μουσική στο ΑΡΟΔΟΥ στην Απολλωνία της Σίφνου. Κρατήσεις 6978999815. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

Το ξενοδοχείο STAMNA αναζητά να προσλάβει για τη σεζόν 2025 επαγγελματίες για τις ακόλουθες θέσεις:

Το ξενοδοχείο STAMNA αναζητά να προσλάβει για τη σεζόν 2025 επαγγελματίες για τις ακόλουθες θέσεις: Νυχτερινός Υπάλληλο Υποδοχής, Barman, Καμαριέρα.  Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Απολλωνίας, διαθέτε...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
813ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img