Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
23.3 C
Sifnos

Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Kαρπός ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Με σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Ας δούμε πώς μπορούμε εύκολα και απλά να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε μόνοι μας ελιές για φαγητό.


Η Mικρά Aσία, όπως και η Kρήτη, οι Kυκλάδες και οι Σποράδες θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς η οποία καλλιεργείται από το 3000 π.X. Οι βρώσιμες ελιές αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και τις θεωρούσαν ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Από την Ελλάδα η καλλιέργειά της επεκτάθηκε σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Μεσογείου. Καλλιεργείται πλέον και σε χώρες της Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία. Οι ποικιλίες των ελιών παγκόσμια είναι πάρα πολλές. Στη χώρα μας οι κυριότερες ποικιλίες είναι: οι θρούμπες, οι ελιές Kαλαμών , οι τσακιστές, οι ελιές Αμφίσσης και οι κρητικές. Οι ελιές διαχωρίζονται επίσης και ανάλογα με το μέγεθός τους σε: μικρόκαρπες, μεσόκαρπες και χονδρολιές.

Παρασκευή βρώσιμων ελιών.
Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή. Οι χονδροελιές, μαζεύονται όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν αντίθετα με τις καλαμών που μαζεύονται μαύρες.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεπλένουμε τις ελιές και να αφαιρούμε όσες έχουν κάποια ‘’πληγή’’ ή σημάδια αρρώστιας (δάκος, κλπ). Τις πράσινες χονδροελιές τις στουμπίζουμε σε ένα μεγάλο γουδί, 2-3 μαζί για ευκολία. Αν δεν έχουμε μπορούμε να το κάνουμε με 2 κομμάτια μάρμαρο ή λείες πέτρες. Τις μαύρες ελιές καλαμών τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 φορές. Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι. Όλες τις ποικιλίες μπορούμε και να τις αφήσουμε ολόκληρες, απλώς θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για ξεπίκρισμα. Η σάρκα τους περιέχει σε υψηλό ποσοστό, μια πικρή ουσία, την ελευρωπαΐνη η οποία υπάρχει σε όλους τους ιστούς του δέντρου ακόμη και στα φύλλα του. Παρόλο που είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, είναι απαραίτητο να την απομακρύνουμε από τον καρπό για να είναι αποδεκτά βρώσιμος.

Αφού τις στουμπίσουμε ή τις χαράξουμε τις βάζουμε σε λεκάνες ή δοχεία με νερό για περίπου 10 ημέρες για να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε το νερό κάθε μια ή δύο μέρες για να επιταχύνουμε την διαδικασία. Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο χώρο που τις αφήνουμε, ο οποίος πρέπει να είναι σκιερός και δροσερός. Όταν ξεπικρίσουν τόσο όσο να μας αρέσει η γεύση τους, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους. Στο δοχείο θα πρέπει μετά να προσθέσουμε την άλμη μας για την συντήρησή τους. Η άλμη συνήθως γίνεται με νερό και 7% αλάτι.

Αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10% έως 14%. Στο δοχείο προσθέτουμε γύρω στα δύο εκατοστά λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν. Το μυστικό για να μην χαλάνε οι ελιές και να συντηρούνται καλύτερα είναι να μην τις χαράζουμε ως το κόκαλο και να μην τις τσακίζουμε πάρα πολύ.

www.itrofi.g

Top επιλογές της εβδομάδας

Εξαιρετική εμπειρία το ταξίδι μας με το “SUPER STAR II” της SEA JETS.Βίντεο

Κρουαζιέρα στο Αιγαίο με το “SUPER STAR II” Ταξιδέψαμε πρόσφατα με το “SUPER STAR II” της SEA JETS από τον Πειραιά για το Καρλόβασι της Σάμου.Η εμπειρία ήταν εξαιρετική.Είναι ένα πλοίο που προσφέρει μία πραγματική κρουαζιέρα στον επιβάτη της γραμ...

Στο BAR του “Κουβανού” στο Κάστρο της Σίφνου.Βίντεο

Από όλα τα Bars της Σίφνου υπάρχει ένα που ξεχωρίζει.Είναι ένα Bar που δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και κοντά τριάντα χρόνια. Το όνομα του του μαγαζιού λέγεται"KAVOS SUNRISE"αλλά όλοι το ξέρουν ως μπάρ του Κουβανού(ο οποίος είναι γέννημα θρέμα Σι...

Στην Σίφνο για διακοπές η Ζωή Κωνσταντοπούλου.Φωτογραφίες

Στο γραφικό Φάρο της Σίφνου βρίσκεται για διακοπές η ιδρύτρια και πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι κόρη του πρώην προέδρου και βουλευτή του Συνασπισμού κου Νίκου Κω...

Απόψε το πανηγύρι της “Σωτήρας”στην Απολλωνία Σίφνου

Απόψε 5 Αυγούστου 2025 στις 8 το βράδυ θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό ναό του Σωτήρος(στη Σωτήρα που λέμε στη Σίφνο) στην Απολλωνία της Σίφνου. Αύριο 6 Αυγούστου 2025 το πρωί θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η Μεταμόρφω...

Κατάμεστο από κόσμο και ιχ κατέφθασε το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στη Σίφνο.Γεμάτο κόσμο το νησί.Βίντεο-φωτογραφίες

Κατάμεστα καταφθάνουν τα πλοία αυτές τις ημέρες στην Σίφνο που έχει γεμίζει από κόσμο και όπως όλα δείχνουν φέτος θα έχει νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας. Βρεθήκαμε στο λιμάνι την ώρα της άφιξης του πλοίου της fast ferries ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ το οποίο γέ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,171ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες