Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
26.3 C
Sifnos

Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Kαρπός ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Με σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Ας δούμε πώς μπορούμε εύκολα και απλά να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε μόνοι μας ελιές για φαγητό.


Η Mικρά Aσία, όπως και η Kρήτη, οι Kυκλάδες και οι Σποράδες θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς η οποία καλλιεργείται από το 3000 π.X. Οι βρώσιμες ελιές αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και τις θεωρούσαν ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Από την Ελλάδα η καλλιέργειά της επεκτάθηκε σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Μεσογείου. Καλλιεργείται πλέον και σε χώρες της Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία. Οι ποικιλίες των ελιών παγκόσμια είναι πάρα πολλές. Στη χώρα μας οι κυριότερες ποικιλίες είναι: οι θρούμπες, οι ελιές Kαλαμών , οι τσακιστές, οι ελιές Αμφίσσης και οι κρητικές. Οι ελιές διαχωρίζονται επίσης και ανάλογα με το μέγεθός τους σε: μικρόκαρπες, μεσόκαρπες και χονδρολιές.

Παρασκευή βρώσιμων ελιών.
Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή. Οι χονδροελιές, μαζεύονται όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν αντίθετα με τις καλαμών που μαζεύονται μαύρες.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεπλένουμε τις ελιές και να αφαιρούμε όσες έχουν κάποια ‘’πληγή’’ ή σημάδια αρρώστιας (δάκος, κλπ). Τις πράσινες χονδροελιές τις στουμπίζουμε σε ένα μεγάλο γουδί, 2-3 μαζί για ευκολία. Αν δεν έχουμε μπορούμε να το κάνουμε με 2 κομμάτια μάρμαρο ή λείες πέτρες. Τις μαύρες ελιές καλαμών τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 φορές. Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι. Όλες τις ποικιλίες μπορούμε και να τις αφήσουμε ολόκληρες, απλώς θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για ξεπίκρισμα. Η σάρκα τους περιέχει σε υψηλό ποσοστό, μια πικρή ουσία, την ελευρωπαΐνη η οποία υπάρχει σε όλους τους ιστούς του δέντρου ακόμη και στα φύλλα του. Παρόλο που είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, είναι απαραίτητο να την απομακρύνουμε από τον καρπό για να είναι αποδεκτά βρώσιμος.

Αφού τις στουμπίσουμε ή τις χαράξουμε τις βάζουμε σε λεκάνες ή δοχεία με νερό για περίπου 10 ημέρες για να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε το νερό κάθε μια ή δύο μέρες για να επιταχύνουμε την διαδικασία. Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο χώρο που τις αφήνουμε, ο οποίος πρέπει να είναι σκιερός και δροσερός. Όταν ξεπικρίσουν τόσο όσο να μας αρέσει η γεύση τους, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους. Στο δοχείο θα πρέπει μετά να προσθέσουμε την άλμη μας για την συντήρησή τους. Η άλμη συνήθως γίνεται με νερό και 7% αλάτι.

Αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10% έως 14%. Στο δοχείο προσθέτουμε γύρω στα δύο εκατοστά λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν. Το μυστικό για να μην χαλάνε οι ελιές και να συντηρούνται καλύτερα είναι να μην τις χαράζουμε ως το κόκαλο και να μην τις τσακίζουμε πάρα πολύ.

www.itrofi.g

Top επιλογές της εβδομάδας

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας-Έκδοση κανονιστικών αποφάσεων Δήμου Σίφνου για το έτος 2025

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Έκδοση κανονιστικών αποφάσεων Δήμου Σίφνου για το έτος 2025 Σας γνωρίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, προέβη στη λήψη κανονιστικών αποφάσεων γιατο έτος 2025.Με τις κανονιστικέ...

Κήτος(ίσως φάλαινα ή φυσητήρας) ανάμεσα Σίφνο Κίμωλο.Βίντεο

Ένα μεγάλο κήτος συνάντησε σήμερα ο γιάννης ο Τσερώνης από την Μήλο με το σκάφος του ανάμεσα στην Σίφνο και την Κίμωλο.Ίσως πρόκειται για φάλαινα ή φυσητήρα από όσο διαβάζουμε, δεν είμαστε γνώστες, Αν ξέρει κάποιος ας μας διαφωτήσει. Όπως και να ...

Ο παραδοσιακός μάγειρας ο Θεοδόσης και ο βοηθός του ο Σίμος μαγειρεύουν για το πανηγύρι της Χρυσοπηγής Σίφνου.Βίντεο

Βρεθήκαμε για λίγο στον χώρο που ετοιμάζονται τα φαγητά για το πανηγύρι της Χρυσοπηγής της Σίφνου.Όλοι όσοι βρεθούν στο πανηγύρι θα καθίσουν και θα φάνε στην μεγάλη Τράπεζα του Μοναστηριού.Στην Τράπεζα της Αγάπης θα φάνε όλοι μαζί, όπως ακριβώς γίνο...

Πλωτή διακομιδή ασθενούς από την Σίφνο

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης: -76χρονου από το λιμάνι της Σίφνου στο λιμάνι της Σύρου, με το ...

«GUILTY» Ένα πλοίο πλωτό έργο τέχνης στο λιμάνι της Σίφνου.Βίντεο

Ένα από τα πιο διάσημα γιοτ σε όλο τον κόσμο έδεσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Σίφνου. Την ώρα εκείνη στο λιμάνι ήταν και το SUPER JET2 της seajets αλλά και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της fast ferries.Είναι το περίφημο «GUILTY», το σκάφος του Δάκη ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,014ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img