Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025
16.5 C
Sifnos

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ

Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θέλουν να κατοχυρώσουν οι Τούρκοι για το αντίγραφο της ελληνικής μαστίχας που προσπαθούν να δημιουργήσουν εδώ και χρόνια στην περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. Θα το ονομάζουνCesme Damla Sakizi και όχι μαστίχα, καθώς ο χρυσοφόρος καρπός της χιώτικης γης αποτελεί προστατευόμενο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τον όρο, παρόλο που κάποιοι το έχουν επιχειρήσει. Όπως ανακοινώθηκε από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Γεωργίας του Τσεσμέ, Ahmet Kececi, η υπηρεσία υπέβαλλε στις 15 Ιουνίου τη σχετική αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

mastiha2.jpg

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό ΜΜΕ, μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε fake news για δήθεν εγκατάλειψη της καλλιέργειας μαστίχας από μεγάλο μέρος των παραγωγών στα Μαστιχοχώρια της Χίου και για μείωση της παραγωγής μαστίχας στο ελληνικό νησί, προκειμένου να καλέσει τους Τούρκους παραγωγούς να επενδύσουν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια και να καλύψουν το κενό στην παγκόσμια αγορά. «Στη Χίο οι νέοι φεύγουν από το νησί και εγκαταλείπουν τα δέντρα. Υπάρχει μια σοβαρή μείωση της παραγωγής. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να φυτεύουμε σχίνους όσο το δυνατό περισσότερο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και έπειτα να εξάγουμε», είπε, παραθέτοντας και στοιχεία για το success story της ελληνικής μαστίχας, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών, φαρμακευτικών και ποτών, σε 250 είδη τελικών προϊόντων.

Οι Τούρκοι «γκριζάρουν» και τη μαστίχα Χίου

Απαντώντας μέσω του ethnos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, κάνει λόγο για προπαγάνδα της απέναντι πλευράς με στόχο να παροτρύνει τους παραγωγούς να στραφούν προς το προϊόν. «Όχι μόνο δεν είχαμε μείωση, αλλά και σημαντική αύξηση της παραγωγής. Φέτος φτάσαμε στους 183 τόνους, από 150 πέρυσι και την ερχόμενη σεζόν, αν δεν έχουμε φωτιές ή προβλήματα με βροχές μπορεί να φτάσουμε στους 200 τόνους. Το προϊόν πηγαίνει καλά, η τιμή παραγωγού ανεβαίνει, φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα και υπάρχει συνεχής ανάπτυξη», τόνισε ο κ.Τούμπος.

mastiha1.jpg

Στον Τσεσμέ και στην ευρύτερη χερσόνησο της Ερυθραίας (Καραμπουρουν) γίνεται την τελευταία 15ετία μια συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας μαστιχόδεντρων, από τη Διεύθυνση Γεωργίας, τον Δήμο Τσεσμέ και το γεωπονικό πανεπιστήμιο. Η περιοχή προσομοιάζει εδαφολογικά και κλιματολογικά με τη νότια Χίο, όπου βρίσκονται τα Μαστιχοχώρια με τα 1,2 εκατομμύρια μαστιχόδεντρα.

«Εκτιμούμε πως έχουν φυτευτεί απέναντι περίπου 60.000 δέντρα, αλλά η παραγωγή τους είναι μέχρι σήμερα μηδαμινή ως αμελητέα. Η πειραματική πανεπιστημιακή καλλιέργεια βγάζει μια παραγωγή της τάξης των 60 ή 70 κιλών, σε ποιότητα που δεν συγκρίνεται με τη δική μας», λέει ο κ.Τούμπος, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Τούρκοι παραγωγοί υστερούν σημαντικά σε επίπεδο τεχνογνωσίας. «Δεν είναι θέμα φυτικού κεφαλαίου, αλλά γνώσης της καλλιέργειας και αντιμετώπισή της πριν και μετά», τονίζει.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει ιδρύσει εταιρία στην Τουρκία, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις, και κυρίως την προσπάθεια ορισμένων επιτήδειων να θολώσουν τη λάμψη του ελληνικού ΠΟΠ. Κατά καιρούς έχει εντοπιστεί τουρκικό προϊόν σχίνου να πωλείται ως μαστίχα Χίου, σε συσκευασίες που φέρουν τα σήματα της ΕΜΣ, ενώ συχνές είναι και οι προσμίξεις.

Η Ένωση αναμένει εδώ και ένα χρόνο την ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προμήθεια γραμμής παραγωγής που θα καθαρίζει το προϊόν μετά τη συγκομιδή, με τη μέθοδο της αερόπλυσης και όχι της νερόπλυσης που χρησιμοποιείται σήμερα από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Η συγκεκριμένη επένδυση είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς θα απελευθερώσει εργατοώρες στο χωράφι και θα φέρει πολλές νέες φυτεύσεις», ανέφερε ο κ.Τούμπος.

Πηγή:www.ethnos.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

Αποχαιρετισμός με στιχάκια στον Γιάννη Φώσκολο από τον Ανάργυρο Κουλούρη

ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟ 14/10/2025. Αγαπητέ μας μαστρο Γιάννη,Σου είπαν τόσα πολλά και σου αξίζουν να πει κανείς ακόμα περισσότερα για όλα τα χαρίσματα που είχες, όμως εγώ θα σε αποχαιρετήσω με λίγους στίχους που θεωρώ οτι σε αντιπροσώπευαν και ...

Σκωληκοειδίτιδα στη Σύρο, χειρουργός πουθενά – Το ρίσκο που ζούμε στη Σύρο

Αντιγράφουμε από το https://cyclades24.gr Θα επανέλθω και πάλι στο σοβαρό θέμα της υγείας, αυτή τη φορά όμως δυστυχώς ως παθών: Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές βρίσκομαι στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, με την μεγάλη -ηλικίας 21 ετών- κόρη μου...

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης ο Φώσκολος που αγάπησε και δέθηκε με το Μοναστήρι του Άη Νηγιά και το ένιωθε δεύτερο σπίτι του.

Ένας πραγματικά πολύ καλός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας την χθεσινή νύχτα.Ο Γιάννης ο Φώσκολος δεν είναι, πια, μαζί μας.Εκεί ψηλά στους ουρανούς θα συνεχίσει να νοιάζεται και να φροντίζει με τον δικό του τρόπο την αγαπημένη του οικογένεια, την Μαργα...

Με τιμές και λαμπρότητα υποδέχτηκε και τίμησε ο Πειραιάς την Παναγία Χρυσοπηγή Σίφνου.Βίντεο-φωτογραφίες

Σήμερα ζήσαμε ιστορικές στιγμές στο λιμάνι του Πειραιά.Η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής για πρώτη φορά στα χρονικά έφυγε από την Σίφνο και ταξίδεψε προς το λιμάνι του Πειραιά με το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,304ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες