Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2026
17.8 C
Sifnos

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ.Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 14/08/2020

Διαφήμιση

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής 14/8. Νέα σημαντική αύξηση των μολύνσεων.

Σταθερά πάνω από 200 κρούσματα καταγράφει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, καθώς σήμερα γνωστοποίησε ακόμη 254 μολύνσεις αλλά και δύο νέους θανάτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 254 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6632, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 77 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, δια στόματος Ν. Χαρδαλιά, νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, τα οποία περιλαμβάνουν την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στην Αττική από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Η απαγόρευση για την Αττική περιλαμβάνει μάλιστα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, ενώ ισχύει μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
  • Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11. Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

  • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Τα μέτρα για τους ναούς τον Δεκαπενταύγουστο 

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση ειδικά προς τους πιστούς ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καλώντας τους να τηρήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στους ναούς.

«Φέτος και αυτή ή μέρα θα είναι διαφορετική. Θα την γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες τηρώντας κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί και τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωση του», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν.

Συγκεκριμένα:

  • Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.
  • Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 τα επόμενα 24ωρα σε όλους τους πολίτες της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορεί να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και έκανε έκκληση προς όλους, αλλά ιδιαίτερα στους νέους να δείξουν πειθαρχία, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πιο έντονα μέτρα, που θα είναι καταστροφικά για την οικονομία μας.

Για δέκα μέρες οι περιορισμοί σε Πάρο και Αντίπαρο

Για 10 ημέρες και ειδικότερα από τις 06.00, αύριο, 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00, θα ισχύσουν τα ειδικά μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπως τονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται να εφαρμοστεί αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Πάρο και στην Αντίπαρο με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00».

Η γεωγραφία των 254 νέων μολύνσεων έχει ως εξής:

– 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. ,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Διαφήμιση

Top επιλογές της εβδομάδας

Συζήτηση με το παπά-Στρατή στην Σίφνο-Βίντεο

Μια πολύ όμορφη συνάντηση είχαμε τη χαρά να έχουμε με τον παπα-Στρατή το Συρίγο από το Κάστρο. Ο ιερέας των Εξαμπέλων αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Ένας άνθρωπος που η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στις δύο μεγάλες του αγάπες, την μουσική και τ...

Ο Κώστας Συνοδινός έφυγε από την ζωή.Υπήρξε εμβληματική μορφή των Εξαμπέλων, αγαπητός σε όλη την Σίφνο.

Ένας ακόμα άνθρωπος της παλιάς Σίφνου έφυγε από τον επίγειο κόσμο. Το «Κω του Συνοδινού» (Το Κω του Νικολάκη) από τα Εξάμπελα, ταξίδεψε για να σμίξει ξανά με την αγαπημένη του Ελένη.Υπήρξε μια εμβληματική μορφή της Σίφνου και των Εξαμπέλων. Μαζί...

Σοκ και βαρύ πένθος στην Αντίπαρο, έφυγε από τη ζωή ο Δήμαρχος Αναστάσιος Φαρούπος

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από νωρίς το πρωί η κοινότητα της Αντιπάρου, καθώς διαδόθηκαν τα νέα για τον αδόκητο θάνατο του δημάρχου του νησιού, Αναστάσιου Φαρούπου.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαρούπος επέστρεφε χτες το βράδυ στο σπίτι του, όταν...

Τέλος οι διακοπές: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στη Σίφνο – Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές με τον καθιερωμένο αγιασμό

Μια νέα και δημιουργική σχολική χρονιά ξεκίνησε επίσημα και στη Σίφνο! Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι αυλές των σχολείων του νησιού μας γέμισαν ξανά με παιδικές φωνές, χαμόγελα και τη ζωντάνια των μαθητών που επέστρεψαν στα θρανία.Το πρώ...

Πρόσκληση σε Θεία λειτουργία στον Άγιο Νικήτα στο Σελάδι της Σίφνου

Η επιτροπή του Αγίου Νικήτα στο Σελάδι της Σίφνου σας προσκαλεί την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2026 το πρωι στην Θεία λειτουργία που θα τελεσθεί!Βοήθεια όλου του κόσμου
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,854ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες