«Τα παραδοσιακά μας και το πείραμά μας»
Ο Αντώνης ο Κακάκης θα μας δείξει πώς φυτεύεται η μπρουνελιά(μπουρνέλα)και η δαμασκηνιά, δύο από τα πιο παραδοσιακά δέντρα της Σίφνου μας.
Τα τελευταία χρόνια τα δέντρα αυτά τείνουν να αφεθούν στη λήθη καθώς έχουν αντικατασταθεί από άλλα πιο «σύγχρονα» φρούτα στο νησί.
Παραδοσιακές ποικιλίες φρούτων, μοναδικές για κάθε νησί.
Ποικιλίες που τείνουν να ξεχαστούν.
Είναι μια μεγάλη απώλεια καθώς αυτές οι ποικιλίες είναι πολύ καλά προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα του κάθε νησιού.
Αποτελούν σημαντικό γεντικό απόθεμα για τις επόμενες γενιές.
Ο Αντώνη ο Κακάκης μας εξηγεί:
«Αυτά τα φρούτα, οι μπρουνέλες και τα δαμάσκηνα, είναι τα φρούτα που είχαμε όλοι μέσα στους κήπους και στα περιβόλια της Σίφνου.
Πόσο όμορφες μπρουνέλες και πόσο γευστικά δαμάσκηνα
Αυτά τα δέντρα που βλέπετε τα έσωσα μέσα από τις παιδικές μνήμες που είχα και τα έβλεπα σε λιγοστές αυλές».
Μπρουνελιά-Δαμασκηνιά
Πώς πολλαπλασιάζονται
«Ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ εύκολος.
Δίπλα στον κορμό κάθε δέντρο φυτρώνουν πολλά αντίκλαδα (ριζίτες).
Σκάβεις το χώμα και ξεριζώνεις το ριζίτη και τον φυτεύεις στη γλάστρα με τη ρίζα του.
Θα το φυτέψουμε σε μία γλάστρα με σκινόχωμα και λίγη κοπριά.
Σε μία γλάστρα μπορούμε να βάλουμε και τρεις και τέσσερις και πέντε ριζίτες.
Εδά είναι η ώρα για να βγάλει κανείς τους ριζίτες και να τους φυτέψει στη γλάστρα».
Πώς πολλαπλασιάζεται η ροδιά
«Και για τη ροδιά κάνουμε μία ανάλογη διαδικασία.
Διαλέγουμε ένα φρέσκο ωραίο κλαδί από το δέντρο.
Αν έχει πολλά μικρά κλαδάκια, τα κόβουμε και μετά το φυτεύουμε στη γλάστρα.
Αν πούμε ότι έχει δέκα μάτια (οφθαλμούς), τότε τα μισά μάτια τα φυτεύουμε μέσα στο χώμα και τα υπόλοιπα μάτια τα αφήνουμε έξω από το χώμα.
Στη συνέχεια απλά το ποτίζουμε και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή.
Μέσα σε ένα μήνα αρχίζει και βγάζει ρίζες και φύλλα.
Η ροδιά βιάζεται να ανοίξει τώρα που ο καιρός είναι καλός.
Μέχρι την άνοιξη θα είναι έτοιμο για την μεταφύτευση στο χωράφι.
Η δαμασκηνιά και η μπρουνελιά θέλουν απάνεμο μέρος.
Αντίθετα τη ροδιά τη βάζουμε δίπλα στον φράκτη.
Η ροδιά κάνει για φράχτες».
Το αβοκάντο
Ο Αντώνης ο Κακάκης πειραματίζεται τώρα με ένα μοντέρνο, σύγχρονο φρούτο, το αβοκάντο, το οποίο έχει εισαχθεί στην Ελλάδα.
«Το αβοκάντο αφού το φάμε θα μείνει ένα κουκούτσι που μοιάζει κάπως σαν σβούρα.
Το κουκούτσι το βάζουμε σε ένα μικρό δοχείο με λίγο νερό.
Το νερό θα πρέπει ίσα-ίσα να βρέχει το κουκούτσι από την κάτω μεριά.
Μετά από δύο-τρεις εβδομάδες έχει βγάλει ρίζες και βλαστό και μετά φυτεύεται.
Οι Κρητικοί κόβουν, ήδη, ελληνικό αβοκάντο
Μάθαμε ότι το φυτό εγκλιματίστηκε για τα καλά στην Κρήτη».
Ακολουθεί το βίντεο: