Σαράντα χρόνια πριν. Επιστροφή στην πανέμορφη Κίμωλο του 1982. Τα εγκαίνια του λιμανιού της Κιμώλου με το «Κίμωλος» του Κ. Βεντούρη στο λιμάνι του ομώνυμου νησιού. Το πλοίο της ενωμένης τότε Ventouris Ferries αποτελεί το τρίτο ακτοπλοϊκό πλοίο της εταιρείας μετά το «Άγιος Γεώργιος» (1976) και το «Παναγία Τήνου»/«Κάπταιν Κωνσταντίνος» (1979).

Είναι το πλοίο-γενάρχης της σειράς των Free Enterprise. Ναυπηγήθηκε στην Ολλανδία το 1962 ως «Free Enterprise». Το 1964 άλλαξε λίγο το όνομά του σε «Free Enterprise Ι». Το 1980 πουλήθηκε στην εταιρεία του Κωνσταντίνου Γ. Βεντούρη. Στη φωτογραφία που τράβηξε ο Αντώνης Λαζαρής στο  στο γραφείο του Ευάγγελου Βεντούρη το 2011, πρέπει να είναι τα εγκαίνια του πλοίου στην Κίμωλο το 1980.

Το πλοίο είναι δέκα οκτώ ετών. Δρομολογήθηκε στις Δυτικές Κυκλάδες, όπου παρέμεινε μέχρι το 1993 ταξιδεύοντας σε κύριες και, όσο περνούσαν τα χρόνια, και σε άγονες γραμμές.

Το πλοίο αυτό το αποκαλούσαν «love boat” για τους πολλούς έρωτες που γεννήθηκαν στα καταστρώματά του. Το 1980 που πρωτοδρομολογήθηκε έκανε τη διαφορά στις Δυτικές Κυκλάδες. Έδωσε, κυριολεκτικά, ομηρικές μάχες με το «Ιόνιον» των Σταθάκη-Μανοϋσου. Στις δύο αβαρίες του πλοίου στο λιμάνι της Σίφνου δεν πρέπει να προκλήθηκαν ζημιές στο ίδιο το πλοίο. Όμως, κάποιες βάρκες στο λιμάνι βυθίστηκαν.

Στο πρώτο ατύχημα στις Καμάρες το κεφαλόσκαλο του μώλου είχε καταστραφεί και το πλοίο έπρεπε να δέσει στο τμήμα της προβλήτας που είχε απομείνει. Ο δυνατός νοτιάς το έστειλε να κάτσει στην άμμο. Για τους καπετάνιους του Βεντούρη αυτό το πλοίο ήταν κριτήριο για την περαιτέρω ανέλιξή τους.

Αν τα κατάφερναν σε αυτό, τότε θα τα κατάφερναν και στα υπόλοιπα. Τα λιμάνια που έπιανε αυτό το πλοίο κάθε εβδομάδα τα έπιαναν μαζί τα υπόλοιπα πλοία του Πειραιά. Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του με τα σινιάλα του Βεντούρη, το πλοίο έκανε σχεδόν αποκλειστικά άγονες γραμμές.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο δείτε παλαιότερη μας δημοσίευση για το πλοίο:

https://kaipoutheos.gr/2018/02/blog-post_62-15.html

Και εδώ η προσάραξη του στη Σίφνο με βίντεο

https://kaipoutheos.gr/2021/03/%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5-%ce%b3-%ce%bf-%ce%b3-%ce%ba%ce%b9%ce%bc.html

 

 

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ