Η Σερ(ι)φοπούλα είναι βραχώδες ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Σερίφου. Η έκτασή της είναι 1,75 Km 2 . Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σερίφου.Είναι βράχος ακατοίκητος. Περιέχει σίδηρο, μαγγάνιο, μαγγανικό σίδηρο, σιδηρόλιθο και άλλα μεταλλεύματα.

Εκεί υπάρχει και μικρή μονή της Παναγίας που κατατάσσεται στην Μονή Ταξιαρχών. Η μονή έχει δεξαμενή νερού. Υπάρχουν επίσης ερείπια αρχαίου μεσαιωνικού πύργου.Στην νησίδα άλλοτε γίνονταν καλλιέργεια δημητριακών, και νοικιαζόταν ως βοσκότοπος.(el.wikipedia.org)

Το Πιπέρι ή Καλαπόδι είναι μικρή ακατοίκητη νησίδα των Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κύθνου και βόρεια της Σερίφου, ενώ διοικητικά ανήκει στον δήμο Κύθνου. Λόγω του σχήματός του είναι γνωστό στους ναυτικούς και με την ονομασία Καλαπόδι. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως βοσκότοπος, ενώ το 1829 ναυάγησε και πνίγηκε στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ο Έλληνας λόγιος Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος.

Το 2000 το Πιπέρι συμπεριλήφθηκε με ΦΕΚ του ελληνικού κράτους στις νησίδες του Αιγαίου Πελάγους που αναγνωρίστηκαν ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.(el.wikipedia.org)

Στο βίντεο που ακολουθεί και λήφθηκε από τα βράχια του Πλατύ Γιαλού Σερίφου θα δούμε το ταχύπλοο της Seajets CHAMPION JET2 να περνάει ανάμεσα τους και από πίσω η Κύθνος:

Στην Σέριφο λίγο πριν αυτα τα δύο νησιά υπάρχει και ο ΒουςΒόιδι ή Πολώνη.Βρίσκεται ανατολικά του λιμένος Λιβαδίου. Έχει μέγιστο ύψος 149 μέτρα. Έχει σχήμα που μοιάζει με ζώο, γι΄ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Η ακτή του προσφέρει δύο όρμους και μερικές ακόμα μικρότερες εσοχές. Ο διάπλους μεταξύ του νησιού και της Σερίφου είναι ελεύθερος. Είναι ακατοίκητο.(el.wikipedia.org)

 

Advertisements