ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         Σίφνος, 1η Μαρτίου 2023

Καλό Μήνα και Καλή Τεσσαρακοστή

   Σήμερα 01-03-2023, συζητείται ο Προϋπολογισμός και το Πλαίσιο Δράσεως (Στοχοθεσία) του Δήμου Σίφνου για το 2023, σε διπλή Συνεδρίαση.

   Η ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν πρόκειται να παρευρεθεί στις δύο αυτές Συνεδριάσεις διότι πιστεύει ότι δεν πρόκειται να δωθεί στον εκπρόσωπό της ο κατάλληλος χρόνος ούτως ώστε να διατυπώσει αναλυτικά τα σχόλιά του, τα οποία είναι πολλά, ουσιώδη και σοβαρά.

   Θα προσπαθήσουμε όμως επιγραμματικά να θέσουμε τα κυριώτερα θέματα σχετιζόμενα με τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2023 ο οποίος βεβαίως κατατίθεται εκπροθέσμως διότι έπρεπε να έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τον Οκτώβριο του 2022. Έτσι κι αλλιώς τα μεγέθη τα οποία έχουν κατατεθεί είναι στην ουσία πλασματικά και αυτά που θα προσεγγίζουν τα πραγματικά νούμερα θα κατατεθούν με την 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού (γύρω στα μέσα Απριλίου) οπότε και θα είναι γνωστά τα πραγματικά μεγέθη του Απολογισμού του 2022.

Βασικές Παρατηρήσεις

   Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για πολλούς και ευνόητους λόγους, ο Προϋπολογισμός και η Στοχοθεσία του Δήμου Σίφνου να συντάσσεται από εξειδικευμένο λογιστικό γραφείο των Αθηνών το οποίο πληρώνεται αδρά (πάνω από 60.000 Ε ετησίως) και όχι από την αντίστοιχη διεύθυνση Οικονομικού του Δήμου Σίφνου. Εάν δεν μας απατά η μνήμη μας τα περασμένα έτη (πρό της «Καινούργια Μέρα») συντασσόταν από τις υπηρεσίες του Δήμου. 

    Περαιτέρω, τα μεγέθη του Προϋπολογισμού είναι εντελώς πλασματικά αφού επί του πεδίου(στην πράξη) δεν εκτελείται ούτε το 25% αυτού (στόχος τά 17,34 εκατ. Ε το 2023 όταν το 2022 θα έχουν εκτελεσθεί μόλις 4,1 εκατ. Ε).

  Επίσης, είναι απαράδεκτο ο Δήμος Σίφνου να μην έχει εγκεκριμένους Ισολογισμούς από το 2014 μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις που έχει λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τόσο αυτή η «αβλεψία» όσο και η μη είσπραξη των «ανεισπράκτων εσόδων του Δήμου» τα οποία στο τέλος 2022 πλησιάζουν τα 1.400.000 Ε καθώς και ο μη καταλογισμός στο Λιμενικό Ταμείο θα έπρεπε, πέραν των αρμοδίων Εθνικών Αρχών που οφείλουν να επιλαμβάνονται αυτών των θεμάτων, να έχει επιφέρει  ήδη την επέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα στον Δήμο Σίφνου.

Επιγραμματικές Παρατηρήσεις

     ΕΣΟΔΑ

Κωδικός 03 : ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, Ύδρευση, Αποχέτευση)

Προβλεπόμενα εισπραχθέντα έσοδα στο τέλος 2022 : 1.009.584 Ε / Προϋπολογισμός 2023 : 939.703 Ε . Αντί να αυξάνονται τα έσοδα μειώνονται ….. (αξιοπερίεργη η μείωση αντί αυξήσεως)

Κωδικός 04 : ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΛΟΙΠΑ ΤΕΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (Νεκροταφεία, Σφαγείο, ακίνητη περιουσία, Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων (άρθρο 3 Ν 1080/80) , Τέλος αδειών οικοδομών (άρθρο 23 του β.δ. 24/9-20/10/1958), Τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άρθρο 38 Ν 2773/99, άρθρο 25 Ν 3468/2006) , Τέλη Ελικοδρομίου, κλπ) 

Προβλεπόμενα έσοδα Οκτωβρίου 2022 : 96.100 Ε / Βεβαιωθέντα έσοδα Οκτωβρίου 2022 : 60.446,37 Ε / Προβλεπόμενα εισπραχθέντα έσοδα στο τέλος 2022 : 101.634,13 Ε / Προϋπολογιζόμενα έσοδα 2023 : 203.550 Ε .

Τί συμβαίνει σε αυτούς τους κωδικούς ; Είτε είναι τα νούμερα στην τύχη, είτε δεν εισπράττονταν θεσμοθετημένα έσοδα από τους κωδικούς αυτούς και προφανώς σκέφθηκε η δημοτική αρχή ότι πρέπει επιτέλους να κυνηγήσει έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες, γι’ αυτό και ο προϋπολογιζόμενος διπλασιασμός των εσόδων. Μένει να αποδειχθεί πόσο ικανή είναι να επιτύχει κάτι τέτοιο. Έως τώρα δεν μας έχει πείσει για την ικανότητά της στο να εισπράττει έσοδα. Επίσης, πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτές τις πηγές μπορούν και να υπερδιπλασιασθούν με τις ανάλογες χρεώσεις /εισπράξεις και να φθάσουν και τις 500.000 Ε/έτος όπως π.χ με την αύξηση των τελών ελικοδρομίου και την είσπραξη των τελών αδειών οικοδομών, των τελών ανανεωσίμων πηγών ενέργειας κλπ.  

      Αλήθεια, από τα τέλη για τις άδειες εκδόσεως οικοδομών και τα τέλη ανανεωσίμων πηγών ο Δήμος Σίφνου εισπράττει μόνον 5.000Ε ανά έτος ;;; Ωραίο ανέκδοτο !

 

Κωδικός 06 : ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ  

Αυτά τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν απαιτώντας και όχι επαιτώντας (ζητιανεύοντας) από την Κεντρική Διοίκηση ανάλογα κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δήμου μας και φυσικά τα εγκεκριμένα κονδύλια να εισπράττονται άμεσα και όχι λόγω αδυναμίας εισπράξεως του Δήμου, να χάνονται.

 

Κωδικός 01 : ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ

Το ίδιο ισχύει και για τα έκτακτα έσοδα με μία ιδιαίτερη αναφορά. Επειδή σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα έσοδα για τις πληρωμές « ανοίκειων δαπανών» κατά την γνώμη μας, όπως η περίφημη « τηλεμετρία» που μας την φόρεσε ο ερωτύλος καλοχαιρέτας πρώην δήμαρχος και  την οποίαν συνυπέγραψε με τα χίλια η εξαδέλφη νυν δήμαρχος και θα μας στοιχίσει 4.422.994,69 Ε (αντίστοιχος κωδικός εξόδων 7131/ 71310001 & 71310002  ύψους 1.193.451,64 Ε & 3.229.543,05 Ε) και θα πληρωθεί από δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) , η ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο βλακώδες έργο την στιγμή που δεν έχουμε λύσει βασικά προβλήματα όπως της αντικαταστάσεως των παλαιών σωληνώσεων του δικτύου. Είναι σαν να κυκλοφορούμε με αμάξωμα ROLLS ROYCE με μηχανή ZASTAVA.  Αυτά τα μυαλά κουβαλούν οι συνυποψήφιοί μας !

    Επίσης, οι τόσες εισροές εσόδων για δαπάνες μελετών, προγραμμάτων και έργων  που ελπίζουμε να επιδοτηθούν τελικά και όχι να μείνει ο « μουντζούρης» στον Δήμο Σίφνου σε τί θα ωφελήσουν ;  Εάν επιδοτηθούν τελικά και με πολύ καλή οργάνωση του Δήμου (είναι ρεαλιστικό; ) ίσως να προκύψουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Θα δείξει. Άλλωστε αυτά όλα είναι έργα της επομένης δημοτικής αρχής και απαιτούμε από την τωρινή δημοτική αρχή να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις δεσμεύσεις της απέναντι σε τρίτους διότι τον Οκτώβριο άλλοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι τωρινοί (ελπίζουμε να αντιλαμβάνεται η δήμαρχος τί εννοούμε διότι εμείς δεν θα κάνουμε την πάπια όπως έκανε εκείνη με τον εξάδελφό της και υλοποιεί ό,τι της άφησε κληρονομιά).

 

         Β. ΕΞΟΔΑ

Κωδικός  6 : ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΣΗΣ 

    Εδώ γίνεται πανηγύρι .Όλοι οι κωδικοί εξόδων είναι φορτωμένοι με περιττές δαπάνες τις οποίες θα περικόψουμε κατά 25% τουλάχιστον εάν και όταν μας τιμήσει ο Σιφνιακός λαός με την ψήφο του. Δεν θα προβούμε σε αναλυτική εξιστόρηση του κάθε κωδικού διότι θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον δέκα σελίδες ακόμη.

Τι να πρωτοαναλύσουμε, τις αμοιβές του λογιστικού γραφείου των Αθηνών με 64.000Ε τον χρόνο, τις αμοιβές των συμβούλων και των παρασυμβούλων, την προμήθεια υλικών και αναλωσίμων, τις απ’ ευθείας αναθέσεις με το παραμυθάκι των 37.200 Ε ανά έργο και την κατάτμηση των έργων ;  Από πού να ξεκινήσουμε και που να καταλήξουμε.

Εκείνος ο κωδικός 6261.0002 για τον Ταξιάρχη της Σκάφης μήπως σας προβληματίζει κυρία δήμαρχε ; Μήπως είναι επαναλαμβανόμενος όπως και πολλοί άλλοι κωδικοί τους οποίους έχετε πετάξει στον κουβά του κωδικού 81 και τους επαναλαμβάνετε την επομένη χρονιά ; Βλέπετε αυτήν την φορά είμαστε διαβασμένοι και δεν θα μπορέσετε να ξεφύγετε όσο και αν το προσπαθήσετε.

Κωδικός 7 :  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το ίδιο ισχύει και εδώ. Εκείνος ο κωδικός 7135.0011 για τον Άγιο Σώστη σε τί χρησιμεύει;  Θα εγκαταστήσετε κέντρο δορυφορικής παρακολουθήσεως της Σίφνου με 65.000 Ε ;  Ο δε άλλος κωδικός 7321.0013 για την αποκατάσταση ενός δωματίου στην Απολλωνία  σε πινακοθήκη ; 164.500 Ε ;  Με αυτά τα χρήματα κάποιος κτίζει ολόκληρο σπίτι στην Σίφνο.

Ο δε κωδικός 7323 με το ποσό των 73.400 Ε συνολικά για την αποκατάσταση των οδών Απολλωνίας  και Αρτεμώνος ελπίζουμε ότι θα επιλύσει οριστικά το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης του οδοστρώματος που σας παρέδωσαν ανενόχλητοι οι εργολάβοι της αποχετεύσεως ενώ είχαν υποχρέωση να παραδώσουν το οδόστρωμα όπως το παρέλαβαν (πιστεύουμε να μην ξεχνάτε ότι 6 μήνες πριν την έναρξη των εργασιών της αποχέτευσης, τα συγκεκριμένα οδοστρώματα  είχαν φρεσκοαασφαλτωθεί και οι εργολάβοι τα κατέστρεψαν και δεν τα απεκατέστησαν). Επίσης, ελπίζουμε να μην ξεχνάτε ότι έχουν οι ίδιοι εργολάβοι , με την δική σας ανοχή, παρατήσει τα μπάζα τους μέσα στον ποταμό των Καμαρών με ό,τι αυτό σημαίνει για την δημόσια υγιεία. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε !

Κωδικός 8 : ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Σε αυτόν τον Κωδικό είναι ο περίφημος κουβάς των πληρωμών των Προηγουμένων Οικονομικών Χρήσεων (Π.Ο.Ε) καθώς και οι προβλέψεις μη εισπράξεως εισπρακτέων υπολοίπων (κωδικός 85) ύψους 734.307,30 Ε. 

Αυτά προς το παρόν και η συνέχεια επί της οθόνης…..

Για την ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ἀντώνιος Γ. Ζαμπέλης

 

 

Advertisements