Το Πάσχα είναι η γιορτή που τιμά τις μαρτυρικές ημέρες του Ιησού στα
Ιεροσόλυμα και την τριήμερο του Ανάσταση.
Ταυτόχρονα είναι η γιορτή της Φύσης, της αναγέννησης της ζωής έπειτα από
έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα.
Στη Σίφνο η παράδοση δεν λέει σούβλα αλλά μαστέλο.
Αν και τα τελευταία χρόνια οι σούβλες έχουν την τιμητική τους και στη Σίφνο το μαστέλο παραμένει το παραδοσιακό φαγητό του νησιού.
Το κρέας ψήνεται με κρασί πάνω σε κληματόβεργες σε ξυλόφουρνο στο παραδοσιακό πήλινο σκεύος το οποίο ονομάζεται μαστέλο.
Το μαστέλο είναι ένας τρόπος ζωής …
Μία γεύση μοναδική …
Ποτέ άλλοτε μέσα στη χρονιά δεν είναι τόσο νόστιμο όσο το βράδυ της
Ανάστασης…

Η αναμονή, η νηστεία, η λειτουργία, η συλλογικότητα, οι μυρωδιές της Φύσης
το κάνουν ανεπανάληπτα νόστιμο…
Ψημένο σε φούρνους με κλαδιά σε όλο το νησί.
Δέκα, είκοσι, τριάντα μαστέλα ψημένα μαζί.
Παλιά λέγαμε πως το ένα παίρνει τη μυρωδιά από το άλλο.
Μια γεύση ευλογημένη που χάνεται μέσα στους αιώνες.
Ο φούρνος του Καρλή, ο φούρνος του Αντωνάκη στα Εξάμπελα, ο φούρνος
του Ντερβί στον Άη Λούκα.
Όλοι οι φούρνοι του Αρτεμώνα, του Κάστρου, του Πεταλιού έχουν την
τιμητική τους.
Παλιοί φούρνοι που έχουν πάψει να λειτουργούν.
Και οι νέοι που τους αντικατέστησαν.
Ο φούρνος του Κωφίδη στον Αρτεμώνα.
Ο φούρνος του Δημί της Βασιλικής και της Ευτυχίας στα Συμπόπουλα.
Ο φούρνος του Παναγιώτη στον Πήγαδο.
Ο φούρνος του Τίγλα στην Καταβατή.
Ο φούρνος του Βασίλη και του Μπαρού στην Απολλωνία.
Ο φούρνος του Γιώργη του Καλογήρου στις Καμάρες…

Παλιοί φούρνοι ζωντανεύουν για ένα βράδυ μέσα στο χρόνο.
Οι παλιοί φουρναραίοι αναστένονται.
Είναι το βράδυ των Θαυμάτων.
Κλαδιά, πολλά κλαδιά και πυρήνας.
Ο φούρνος πυρώνει.
Τα μαστέλα περιμένουν…
Τα μαστέλα έχουν γραμμένα στην μια πλευρά το «Χριστός Ανέστη».
Το κρασί θα κάνει το θαύμα του.
Το κρέας που θα ψηθεί θα έχει μια γεύση ανεπανάληπτη.
Μόνο με το αλάτι, το πιπέρι. τον άνηθο και το κρασί …
«Το θάμα είναι ο σίγουρος ανθός της ανάγκης» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η τέχνη της ευλογίας, η τέχνη της μεταμόρφωσης…
Ο φούρνος θα κάνει το θαύμα του …
Το πήλινο σκεύος θα την απογειώσει τη γεύση …
Η προσμονή θα την κάνει ακόμα πιο νόστιμη…
Η ζωή συνεχίζεται..
Οι γεύσεις και οι αισθήσεις μένουν…
Ακολουθεί ένα βίντεο του Μεγάλου Σαββάτου 2017 από φούρνους του νησιού με προετοιμασία συνταγή και ψήσιμο του μαστέλου:

Καλό Πάσχα!!!
Καλή Ανάσταση!!!
Καλή Δύναμη!!!