
Σε αγωνιστικό κλοιό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών κορυφώνονται την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 με τη διεξαγωγή πανεκπαιδευτικής απεργίας και μεγάλων συλλαλητηρίων σε κεντρικές πόλεις της χώρας.
Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκινούν από το απόγευμα της Τρίτης (20/10) στην Αθήνα. Φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 18:00 στην πλατεία Συντάγματος, όπου σχεδιάζουν να στήσουν σκηνές και να πραγματοποιήσουν συναυλία διαμαρτυρίας. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και στέγασης, η υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών και η ανάγκη για γενναία ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
Τα ραντεβού των συλλαλητηρίων την Τετάρτη
Οι κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα έχουν οριστεί ως εξής:
- Αθήνα: Στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
- Θεσσαλονίκη: Στις 11:30 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου.
- Πάτρα: Στις 10:30 το πρωί στην Πλατεία Γεωργίου.
Ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία
Στην κινητοποίηση δίνουν δυναμικό «παρών» οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΟΛΜΕ συμμετέχει με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ζητούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, ασφαλείς σχολικές υποδομές και ουσιαστική στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Παράλληλα, στο πλευρό των εκπαιδευτικών συντάσσονται και άλλοι κλάδοι, μετατρέποντας την κινητοποίηση σε ένα ευρύτερο μέτωπο διεκδίκησης:
- Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΟΕΝΓΕ): Πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 12:00, με παράλληλες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.
- Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΠΟΣΕΕΠΕΑ): Συμμετέχει κανονικά στο μεγάλο ραντεβού των Προπυλαίων στις 12:00.
- Συνταξιούχοι: Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις δίνουν ραντεβού στις 10:00 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης), από όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.
- Έκτακτο Προσωπικό Υπουργείου Πολιτισμού: Το Πανελλήνιο Σωματείο καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. έξω από το κτίριο του Υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας.
Αυξημένα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, η Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Ήδη έχουν σχεδιαστεί εκτεταμένοι προληπτικοί έλεγχοι στα αστικά κέντρα όπου αναμένονται οι πορείες.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε ότι ενώ είναι απόλυτα σεβαστό και διασφαλισμένο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζουν τα αιτήματά τους, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις και άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που σημειωθούν έκτροπα ή επεισόδια.
Φωτογραφία αρχείου μας.







