Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
19.4 C
Sifnos

ΣΙΦΝΟΣ-ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ-ΒΙΝΤΕΟ

Το κλάδεμα είναι μία από τις πιο σημαντικές αγροτικές εργασίες στην αμπελουργία.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμπελιού και η κάθε μία έχει τα δικά της μυστικά όσον αφορά το κλάδεμα.
Ο Κώστας ο Κάραβος από τη Σίφνο θα μας δείξει κάποια από αυτά τα μυστικά που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Μακάρι να μπορέσουν οι πολύτιμες αυτές γνώσεις να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.
Στην ποικιλία «σταφίδα» το κόψιμο πρέπει να γίνει στον πέμπτο κόμπο, από τους οποίους ο πρώτος λέγεται «τυφλός». Μετά τον «τυφλό» αφήνουμε τέσσερις κόμπους και το κόβουμε.
Η ποικιλία αυτή κάνει τα σταφύλια στον πέμπτο κόμπο, οπότε αν κόψεις πιο χαμηλά μπορεί το αμπέλι να μην κάνει καθόλου σταφύλια.
Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να κόβονται κάποια από τα παλιά κλαδιά ώστε η αμπελιά να ανανεώνεται.
Η κάθε ποικιλία έχει το δικό της κλάδεμα.
Μία άλλη ποικιλία είναι η «σερφιώτικη». Σε αυτήν το αμπέλι κλαδεύεται στον τρίτο κόμπο μετά τον τυφλό.
Μία άλλη ποικιλία είναι η «αγιορίτικη» που κάνει μαύρα σταφύλια.
Σε αυτήν το κλάδεμα γίνεται στον δεύτερο κόμπο μετά τον τυφλό.
Και στο σαββατιανό και στον ροδίτη, το κλάδεμα γίνεται στον δεύτερο κόμπο μετά τον τυφλό
Στην κλωσσαριά το κλάδεμα γίνεται στον τρίτο κόμπο μετά τον τυφλό.
Το ίδιο και στην ποικιλία «φράουλα», το κλάδεμα γίνεται στον τρίτο κόμπο μετά τον τυφλό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας ο Κάραβος θα πρέπει να ξέρεις καλά ποια κλαδιά κόβεις και ποια αφήνεις «για να μην θρέφεις ξύλα».
Άρα κάποια παλιά κλαδιά κόβονται τελείως, ώστε να μπορέσει να ανανεωθεί η αμπελιά.
Το κλάδεμα είναι μεγάλη τέχνη και αν κάποιος δεν την κατέχει δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει μία καλή σοδειά.
Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα τον Κάραβο για όλον αυτόν τον πλούτο των γνώσεων που μοιράζεται μαζί μας.

Δείτε το βίντεο:

 

Top επιλογές της εβδομάδας

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ο Γιώργος ο Σταυριανός στην εκπομπή του mega “Κοινωνία ώρα Mega”.Βίντεο

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ο Γιώργος ο Σταυριανός μίλησε σήμερα ζωντανά στην εκπομπή του mega "Κοινωνία ώρα Mega". Φυσικά το θέμα ήταν η μεγαλύτερη διοργάνωση που γίνεται στο νησί εδώ και 17 χρόνια δηλαδή το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γ...

Χρυσοί χορηγοί οι ακτοπλοϊκές της Σίφνου στο 17ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Φέτος η Σίφνος είχε την καλύτερη συγκοινωνία όλων των εποχών με πλοία για όλα τα γούστα, για όλες τις τσέπες και ακόμη περισσότερους προορισμούς. Τα ρεκόρ ποτέ δεν είναι τυχαία άλλωστε, ο Φετινός Σεπτέμβριος είναι καλύτερος από τον Αύγουστο πριν ...

Αποχαιρετώντας τον Σπύρο τον Ξένο

Η μέρα η σημερινή ανήκει στον Σπύρο τον Ξένο. Τιμάμε όπως μπορούμε την μνήμη ενός ανιθρώπου που μας έκανε τόσες φορές να γελάσουμε με την καρδιά μας. Και σήμερα ο άνθρωπος αυτός μας έκανε να κλάψουμε για την απώλειά του. Τα λόγια είναι παντ...

Πωλείται ψητοπωλείο και ενοικιάζεται ο χώρος στην Απολλωνία Σίφνου

Πωλείται η επιχείρηση ψητοπωλείο σουβλατζίδικο ΠΕΡΑΝΤΖΑΔΑ και ενοικιάζεται ο χώρος στο κέντρο της Απολλωνίας Σίφνου. Είναι πλήρως ανακαινισμένη και εξοπλισμένη και με σταθερή πελατεία. Για πληροφορίες: 6945355577.  
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,228ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες