Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025
12.6 C
Sifnos

ΑΦΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΦΝΙΟ ΣΕΦ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΑΛΟ

ΑΦΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
ΒΟΥΤΥΡΟ 300 gr
ΖΑΧΑΡΗ 300 gr
ΚΡΟΚΟΙ ΑΥΓΩΝ 10 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΩΝ 10 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ
ΑΛΕΥΡΙ 300 gr
ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ 20 gr
ΛΕΠΤΟ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ 250 gr
ΒΑΝΙΛΙΝΗ ΕΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ
ΦΛΟΥΡΙ ΚΩΝ/ΝΑΤΟ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Τρίβουμε την κουβερτούρα στο χονδρό του τρίφτη και την προσθέτουμε στο αλεύρι, όπου προσθέτουμε επίσης, την βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε ελαφρώς και κρατάμε αυτό το μείγμα στην άκρη.
Έχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το βάζουμε στο μίξερ με την ζάχαρη να κτυπηθεί καλά και ν´ αφρατέψει.  Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, να αφρατέψουν και αυτοί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα του βουτύρου σε μία καθαρή λεκάνη, πλένουμε τον κάδο και το σύρμα και τα στεγνώνουν καλά.  Στον καθαρό κάδο, προσθέτουμε τα ασπράδια και τον χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε με το σύρμα, στην δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια  σφικτή κι αφράτη μαρέγκα.
Στην συνέχεια, περνάμε την μαρέγκα στο μείγμα του βουτύρου και με το χέρι μας, πραγματοποιούμε κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας διαρκώς με το χέρι μας όπως προαναφέραμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το όλον. (Όλο αυτό πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διαπστημα, ώστε να μην χάσουμε την διόγκωση της μαρέγκας)!
Εν τω μεταξύ, έχουμε  βουτυρώσει και πασπαλίσει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός κατάλληλου στρογγυλού ταψιού. Ρίχνουμε το ομογενοποιημένο μείγμα μέσα στο ταψί και και σε κάποιο σημείο βάζουμε το φλουρί Κων/νάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμών Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, για να μην μας «κάτσει» η Βασιλόπιτα. Στα 45 λεπτά, τρυπάμε την βασιλόπιτα με την λάμα ενός μαχαιριού. Αν η λάμα βγει στεγνή, τότε η πίτα είναι έτοιμη. Αν όχι, τότε την αφήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά ακόμη. Τότε, την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφαιρούμε από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω στο μάρμαρο της κουζίνας.  Όταν κρυώσει, την τοποθετούμε σε κατάλληλη για την περίπτωση πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη…

Top επιλογές της εβδομάδας

Πότε ξεκινούν δρομολόγια ταχύπλοα και ΑΝΕΜΟΣ για Σίφνο Σέριφο Μήλο.Τι νέο θα υπάρξει

Άλλη μια σεζόν ετοιμάζεται σιγά σιγά να ξεκινήσει για τα νησιά μας. Ενώ παλαιότερα ξεκινούσε Ιούνιο και τελείωνε τέλος Αυγούστου, τα τελευταία χρόνια ξεκινά από Μάρτιο και φτάνει μέχρι και Οκτώβριο, Νοέμβριο, λόγω των αρκετών ακτοπλοϊκών δρομολογ...

Σίφνος: Μία διαφορετική εκδρομή με REO στην Αγία Μαρίνα στην Σίφνο-Βίντεο

Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες των Καμαρών Σίφνου αποφάσισαν σήμερα να πάνε να ανάψουν την Αγία Μαρίνα στο Φλάμπουρο της Σίφνου. Πήραν μαζί τους μεζεδάκια, κρασάκι και καλή διάθεση και καλούν όποιον θέλει να πάει σήμερα να τον κεράσουν. Φυσικά...

Ευχάριστο νέο για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια;

To ΑΡΤΕΜΙΣ είναι το πλοίο που εκτελεί τα δρομολόγια των ενδοκυκλαδικών με απόλυτη επιτυχία. Από την 10/3/25 μέχρι και τις 10/4/25 το πλοίο θα σταματήσει για την ετήσια ακινησία του και θα αντικατασταθεί από το ταχύπλοο HELLENIC HIGH SPEED όπως γί...

Ζητείται υπάλληλος σε κατάστημα στην Σίφνο

Για πληροφορίες 6980686657

Το πιο παλιό φορτηγό της Σίφνου.Βίντεο

Σε ένα λιβάδι στον Πλατύ Γυαλό είναι μόνιμα παρκαρισμένο το πιο παλιό φορτηγό της Σίφνου.Είναι το φορτηγό του Σπύρου του Γεροντόπουλου που αφού κουβάλησε τόσους τόνους υλικών ήρθε να ξεκουραστεί εδώ στον Πλατύ Γυαλό.Η οικογένεια Γεροντόπουλου έχει σ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img