Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2026
16.6 C
Sifnos

Με πρόστιμα από 100 έως και 5.000 ευρώ κινδυνεύουν χιλιάδες Έλληνες που διαθέτουν ελαιόδεντρα, ακόμη κι αν δεν τα συγκομίζουν ή δεν παράγουν λάδι.

Διαφήμιση

Αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως και 5.000 ευρώ κινδυνεύουν χιλιάδες Έλληνες που διαθέτουν ελαιόδεντρα, ακόμη κι αν δεν τα συγκομίζουν ή δεν παράγουν λάδι.

Πρόκειται για νέα ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία τίθεται σε ισχύ με την ΚΥΑ 77979/2025 και καθιερώνει τον έλεγχο όλων των ελαιοτεμαχίων της χώρας, μέσω ψηφιακής καταγραφής και υποχρεωτικής δήλωσης συγκομιδής.

Υποχρεωτική δήλωση στο Ελαιοκομικό Μητρώο
Έως τον Μάρτιο του 2026, όσοι διαθέτουν πάνω από 21 ελαιόδεντρα θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στο Ελαιοκομικό Μητρώο. Από την 1η Οκτωβρίου 2026, καθίσταται υποχρεωτική η ψηφιακή δήλωση της συγκομιδής, ακόμη κι αν η παραγωγή είναι μηδενική.

Οι παραγωγοί υποχρεούνται να ενημερώνουν το Μητρώο και να δηλώνουν ηλεκτρονικά την παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου κάθε χρονιά από 1η Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου, ανεξάρτητα αν έχουν συγκομίσει ή όχι.

Σε περίπτωση μη υποβολής, καθυστέρησης ή ψευδούς δήλωσης, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα από 100 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ελαιόδεντρων.

Επιπλέον, οι παραγωγοί που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα από ελαιόλαδο υποχρεούνται να το αναφέρουν στην εφορία, ενώ οι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν και τον ΕΦΚΑ.

Τι ισχύει για τους μικροϊδιοκτήτες
Η υποχρέωση δήλωσης αφορά όσους διαθέτουν 21 ή περισσότερα δέντρα. Όσοι έχουν μικρότερο αριθμό –π.χ. μερικά διάσπαρτα δέντρα σε αυλή ή κτήμα– εξαιρούνται, αν και συνιστάται να επιβεβαιώσουν τη θέση τους με τις αρμόδιες αρχές.

Πρόστιμα ανά κατηγορία
Από το 2026 θα επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης:

21–50 δέντρα: 100 ευρώ
51–100 δέντρα: 500 ευρώ
101–500 δέντρα: 1.000 ευρώ
501–1.000 δέντρα: 3.000 ευρώ
Πάνω από 1.001 δέντρα: 5.000 ευρώ
Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, τα πρόστιμα αυξάνονται κατά 50%.

Επιπλέον, για ανακριβή δήλωση ελαιοδέντρων ή ποσοτήτων ελαιοκάρπου προβλέπονται χρηματικές κυρώσεις έως 150 ευρώ ανά 100 κιλά ή 60 ευρώ ανά δέντρο, ανάλογα με το είδος της ανακρίβειας.

Πώς γίνεται η δήλωση
Η Δήλωση Συγκομιδής Ελιάς υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, με χρήση των κωδικών Taxisnet, αμέσως μετά τη συγκομιδή ή την παράδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιοτριβείο ή μονάδα μεταποίησης.

Η δήλωση είναι υποχρεωτική ακόμη και για μηδενική παραγωγή και λειτουργεί ως υπεύθυνη δήλωση.

Έλεγχοι και κυρώσεις
Οι αρμόδιες αρχές θα διενεργούν ετήσιους ελέγχους στο 5% των δηλώσεων, βάσει ανάλυσης κινδύνου. Αν εντοπιστούν παραβάσεις ή ψευδείς δηλώσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα σύμφωνα με τον νόμο 4235/2014.

Τυχόν προφανή λάθη μπορούν να διορθωθούν από τη ΔΑΟΚ, μετά από αίτηση του παραγωγού και προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η υποχρέωση αυτή απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία και έχει στόχο την προστασία της παραγωγικής αλυσίδας, την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών και τη διασφάλιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Και για όσους εξακολουθούν να μην έχουν κατανοήσει πλήρως τις νέες υποχρεώσεις, η εγκύκλιος περιλαμβάνει ενδεικτικά παραδείγματα συνταξιούχων που, αν και δεν εργάζονται πλέον ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, διαθέτουν πρόσθετο αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (με έτος αναφοράς το 2024):
Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος του Δημοσίου από το 2023, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2024 αποκτά εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος υποχρεούται έως τις 31 Ιουλίου 2024 να δηλώσει την αγροτική του απασχόληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώσει αν εξαιρείται ή όχι από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου, ανάλογα με το ύψος του αγροτικού του εισοδήματος. Εφόσον το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εισφορές.
Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) από τον Ιούλιο του 2024, ο οποίος συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως αγρότης ειδικού καθεστώτος και αποκομίζει εισόδημα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και σε αυτή την περίπτωση, ο συνταξιούχος οφείλει έως τις 31 Ιουλίου 2024 να υποβάλει δήλωση απασχόλησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς και τη σχετική δήλωση εξαίρεσης από την καταβολή εισφορών και πόρου, όπου αυτό προβλέπεται.

www.aftodioikisi.gr

Διαφήμιση

Top επιλογές της εβδομάδας

Με τη σφραγίδα της σιφνέικης φιλοξενίας ξεκινά το 18ο Φεστιβάλ «Τσελεμεντέ» – Η όμορφη υποδοχή των συμμετεχόντων από συλλόγους στο λιμάνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Γέμισε κόσμο και όμορφες στιγμές σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2026 το λιμάνι Καμαρών Σίφνου!Η Σίφνος φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται από σήμερα έως και το Σάββατο το 18ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Έναν θεσμό-ορόσημο,...

Μετά από 10 χρόνια «σιωπής»: Ρίγη συγκίνησης στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και Αγίας Τριάδας στον Πλατύ Γιαλό Σίφνου.Βίντεο

Όμορφη και ευλογημένη η σημερινή ημέρα για το νησί μας, καθώς μια σπουδαία εκκλησιά της Σίφνου ζωντάνεψε ξανά. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από κάθε γωνιά του νησιού, τελέσθηκε απόψε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στη ...

Σίφνος στα μέσα Σεπτέμβρη: Γέμισε κόσμο το λιμάνι, υποδέχτηκε το 14ο πλοίο της Seajets, “superspeed jet4” και ετοιμάζεται για τον «Τσελεμεντέ».Βίντεο-φωτογραφίες

Αύγουστο θύμισε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, το λιμάνι στις Καμάρες της Σίφνου, με την κίνηση να χτυπάει «κόκκινο» και τον κόσμο να γεμίζει την προβλήτα, αποδεικνύοντας ότι το καλοκαίρι στο νησί μας κρατάει ακόμα γερά!Η μέρα σημαδεύτηκε από μ...

Σίφνος:Πωλείται η επιχείρηση ΕΝ ΛΕΥΚΩ CAFE στις Καμάρες

Πωλείται η επιχείρηση ΕΝ ΛΕΥΚΩ CAFE στις Καμάρες της Σίφνου.Η επιχείρηση είναι πλήρως λειτουργική και εξοπλισμένη.Πληροφορίες: τηλ 2284035307, ώρες καταστήματος 08:00-14:00 και 17:00-23:00
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,877ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες