Επικαιροποιείται η διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.), με την Απόφαση Αριθμ. 450/2025 του υπουργείου Τουρισμού.
Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού είναι το ακόλουθο:
Η Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει ότι η απόκτηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι προαιρετική και χορηγείται για μια τριετία στο όνομα της επιχείρησης (εστίασης και αναψυχής) από το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι διαδικασίες της απόφασης.
Το Σήμα πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση:
προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες,
χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π.,
προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και
προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.
Πώς χορηγείται
Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και της συμπλήρωσης της λίστας ελέγχου, όπου περιγράφονται τα υποχρεωτικά κριτήρια για την απόκτηση του Σήματος. Αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου & Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και το σήμα χορηγείται εντός 28 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και των δικαιολογητικών.
Παράλληλα, προβλέπονται και έλεγχοι από ειδικά συλλογικά όργανα που συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 20% των ετήσιων σημάτων ποιότητας που χορηγήθηκαν.
Πότε ανακαλείται
Εάν διαπιστωθεί κατά τον επιτόπιο έλεγχο ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης, το Σήμα ανακαλείται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία και η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μετά την πάροδο 5ετίας.
Επιπλέον, το Σήμα ανακαλείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης.
β. Μετακόμιση (στην περίπτωση αυτή το Σήμα χορηγείται με σύντομη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές με την εγκατάσταση προϋποθέσεις και εφόσον στη νέα επιχείρηση δεν έχουν μεταβληθεί οι σχετικές με τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις της παρούσας συνθήκες).
γ. Αλλαγή του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού).
Στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.
Τα κριτήρια
Παράλληλα, προβλέπονται 13 κριτήρια ως ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα…
Προσφορά τουλάχιστον επτά εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρεια ή βασίζονται σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση τα παρεχόμενα εδέσματα «Ελληνικής Κουζίνας» θα πρέπει να χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π..
Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες. Η “ελληνική σαλάτα” περιλαμβάνεται στα επτά υποχρεωτικά εδέσματα
Επιπλέον των επτά εδεσμάτων, προσφέρεται ένα τουλάχιστον μενού τριών γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π.
Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. Σε περίπτωση που προσφέρεται φέτα, αυτή είναι μόνο ελληνικής παραγωγής και αποκλειστικά Π.Ο.Π. ενώ αποκλείεται η προσφορά τύπων τυριού υποκατάστατων της φέτας (π.χ. λευκό τυρί).
Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιολάδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά (εφόσον η συνταγή και η παράδοση προβλέπει χρήση ελαιόλαδου) και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης (ενημέρωση καταναλωτών).
Αν οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις προσφέρουν πατάτες τηγανητές, πρέπει να προσφέρουν “ελληνική πατάτα τηγανητή” σε ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την υποχρεωτική ένδειξη στους τιμοκαταλόγους, ενώ αποκλείεται η προτηγανισμένη πατάτα.
Προσφορά ελληνικού καφέ που παρασκευάζεται στη φωτιά ή στη χόβολη και όχι στον ατμό.
Οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο.
Ο κατάλογος των υποψήφιων για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των παραδοσιακών εδεσμάτων για τυχόν αλλεργιογόνα στοιχεία.
Η λίστα οίνου και αποσταγμάτων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων.
Συνθήκες άψογης καθαριότητας στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης, των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων καθώς και στους χώρους υγιεινής.
Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς.
Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό
Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και του άρθρου 7 της παρούσας και μετά από ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.
Πηγή: www.tornosnews.gr
Πηγή φωτό: Pexels